Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουλάχιστον έξι πράκτορες της ρωσικής GRU συμμετείχαν στην ανατίναξη της αποθήκης πυρομαχικών στην Τσεχία

Τουλάχιστον έξι πράκτορες της ρωσικής GRU συμμετείχαν στην ανατίναξη της αποθήκης πυρομαχικών στην Τσεχία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τουλάχιστον έξι πράκτορες της υπ’ αριθμόν 29155 Κύριας Διεύθυνσης του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας (γνωστής ως GRU) φέρεται να συμμετείχαν σε ειδική επιχείρηση στην Τσεχία, την οποία η τσεχική κυβέρνηση συνδέει με την ανατίναξη αποθήκης πυρομαχικών στην πόλη Βρέμπιτσα στις 16 Οκτωβρίου του 2014, όπως αναφέρεται στην έρευνα που έκανε η δημοσιογραφική ομάδα του ιστότοπου ερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat, σε συνεργασία με τον ιστότοπο The Insider, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και τον τσέχικο περιοδικό Respekt.cz.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η δημοσιογραφική ομάδα, τον έλεγχο της επιχείρησης ενδέχεται να είχε ο συνταγματάρχης Αντρέι Αβεριάνοφ.

Σύμφωνα με το Bellingcat, ο Αβεριάνοφ όπως συνάγεται από δεδομένα τηλεφωνικών επικοινωνιών, παραμονές της ανατίναξης, έφθασε με κάλυψη στην Κεντρική Ευρώπη και εν συνεχεία επέστρεψε στην Μόσχα, λίγες ώρες μετά το συμβάν.

Αυτή ήταν μια από τις δύο γνωστές επιχειρήσεις, για τις οποίες ο Αβεριάνοφ ταξίδεψε προσωπικά στο εξωτερικό, όπως ισχυρίζεται ο ιστότοπος Bellingcat.

Αναφέρει μάλιστα, ότι είχε άμεση επαφή τόσο με την GRU όσο και με το Κρεμλίνο, ενώ ταξίδευε με το όνομα Αντρέι Οβεριάνοφ.

Ο εν λόγω ιστότοπος ισχυρίζεται επίσης ότι στην επιχείρηση αυτή ενδέχεται να συμμετείχαν δύο ακόμη αξιωματικοί της GRU, ο Ντενίς Σεργκέγεφ και Γιεγκόρ Γκορντιένκο.

Πρόσφατα ο ιστότοπος Bellingcat είχε παρουσιάσει στοιχεία για την ενδεχόμενη εμπλοκή του ιδίου τμήματος της GRU στην δηλητηρίαση με νευροτοξικό παράγοντα του Βούλγαρου επιχειρηματία Εμιλιάν Γκέμπρεφ.

Μερικούς μήνες μετά την δηλητηρίαση του, ο Σεργκέγεφ αφίχθη σε περιοχή κοντά στην βουλγαρική πρωτεύουσα.

Θεωρεί επίσης ότι είναι ο τρίτος άνθρωπός που συμμετείχε στην υπόθεση δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στην Βρετανία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Ο Πούτιν «σκέφτεται» τη δημιουργία μιας μεγάλης «ουδέτερης ζώνης» μέσα στην Ουκρανία

Η Γερμανία δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη την επανεκλογή Πούτιν

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

Πούτιν: «Μόνιμος» πρόεδρος της Ρωσίας – Έλαβε ποσοστό-ρεκόρ 87,97% στις προεδρικές εκλογές

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr