Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γερμανική αριστερή εφημερίδα: «Κανένας άλλος δεν βλάπτει την παλαιστινιακή υπόθεση όσο οι ισλαμιστές στη Γάζα»

Γερμανική αριστερή εφημερίδα: «Κανένας άλλος δεν βλάπτει την παλαιστινιακή υπόθεση όσο οι ισλαμιστές στη Γάζα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο γερμανικός Τύπος προσπαθεί να ερμηνεύσει μέσα σε βάθος χρόνου άλλη μια κλιμάκωση της βίας στο Ισραήλ, που τις τελευταίες ημέρες έχει λάβει διαστάσεις πολέμου, με τους χειρότερους βομβαρδισμούς από το 2014 των Ισραηλινών εναντίον στόχων στην Λωρίδα της Γάζας.

Η αριστερή εφημερίδα Tageszeitung στο άρθρο της με τον τίτλο «Κατανοητή οργή, λάθος αλληλεγγύη» επισημαίνει ότι η οργή που ξεχειλίζει στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

Οι διαδηλώσεις των Παλαιστινίων έχουν την αφετηρία τους στην ανισότητα, τις διακρίσεις, την έλλειψη προοπτικής ως αποτέλεσμα της ισραηλινής εποικιστικής πολιτικής και της εκτόπισης των Αράβων από την ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη.

Αδύναμοι παίκτες

Πιο συγκεκριμένα ο αρθρογράφος κάνει λόγο για μια επανάσταση κατά της συστηματικής απονομιμοποίησης της ύπαρξης των Παλαιστινίων στην Εγγύς Ανατολή.

«Με την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και οι δεξιοί σύμμαχοί του έδωσαν το ένα χτύπημα μετά τον άλλο στους Παλαιστίνιους» υπενθυμίζει.

«Οι Ισραηλινοί και οι Αμερικανοί έφτασαν μέχρι εσχάτων την πολιτική τους ενώπιον μιας εντελώς ασύμμετρης διένεξης» γράφει φέρνοντας ως παράδειγμα την αναγνώριση από τις ΗΠΑ των εποικισμών, που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Αλλά αυτό δεν δικαιολογεί, όπως επισημαίνει, τη βροχή ρουκετών από την Γάζα κατά του Ισραήλ.

«Οι ρουκέτες της Χαμάς εναντίον μη στρατιωτικών στόχων είναι τρομοκρατία, και δεν αλλάζει τίποτα επειδή οι περισσότεροι νεκροί είναι και πάλι Παλαιστίνιοι» υπογραμμίζει.

«Κανένας άλλος δεν βλάπτει την παλαιστινιακή υπόθεση όσο οι ισλαμιστές στη Γάζα.

»Η Χαμάς και η ισλαμική Τζιχάντ τρομοκρατούν όχι μόνο αθώους στην Ιερουσαλήμ και την Ασκελόν, αλλά και τους ίδιους τους Παλαιστίνιους».

Η Süddeutsche Zeitung υποστηρίζει ότι η Χαμάς θέλει να στείλει σημάδια ισχύος και μήνυμα ότι είναι σε θέσει να προκαλέσει όχι μόνο το Ισραήλ, αλλά να δείξει ότι διαθέτει ηγετική ισχύ ανάμεσα στους Παλαιστίνιους.

«Αλλά απάντηση στα δεινά των κατοίκων της Γάζας δεν διαθέτει» σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου.

«Ωστόσο δράττεται της ευκαιρίας για μια κίνηση απελευθέρωσής της.

»Ο Μαχμούτ Αμπάς, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, έχει αποδυναμωθεί από τότε που ακύρωσε τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές πριν δύο εβδομάδες από φόβο μην τις χάσει.

»Αλλά και το Ισραήλ κλυδωνίζεται μπαίνοντας σε μια φάση ασάφειας λόγω των συνεχιζόμενων προσπαθειών συγκρότησης κυβέρνησης».

Στο δικό της σχόλιο Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) εστιάζει μεταξύ άλλων την προσοχή στο εσωτερικό του Ισραήλ υπενθυμίζοντας ότι αν και η χώρα βρίσκεται σε δύσκολη αναζήτηση νέας κυβέρνησης συνασπισμού, αυτό δεν σημαίνει ότι στρατιωτικά είναι ανίκανη για δράση.

«Ο Νετανιάχου, υπό πολιτική και νομική πίεση, μπορεί να παίξει τον κλασσικό του ρόλο ως αποφασιστικού ηγέτη.

»Η ισραηλινή πολιτική θα πρέπει να αναλογιστεί ότι διαδηλώσεις έγιναν και στις αραβικές περιοχές της χώρας.

»Αυτό δεν πρέπει οπωσδήποτε να καταλήξει σε μια νέα ιντιφάντα, αλλά δείχνει ότι η πολιτική, καθοδηγούμενη τα τελευταία χρόνια από το κίνημα των εποίκων, δεν έμεινε χωρίς συνέπειες για την εσωτερική ειρήνη του Ισραήλ».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Η Γερμανία δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη την επανεκλογή Πούτιν

Υπ. Παιδείας Γερμανίας: Τα σχολεία έχουν την ευθύνη να προετοιμάσουν τους μαθητές και για ενδεχόμενο πολέμου

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

Ο πρώην επικεφαλής της Σιν Μπετ δεν πιστεύει ότι η Χαμάς μπορεί να ηττηθεί στρατιωτικά

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr