Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Προεδρικό διάταγμα Μπάιντεν για το τέλος των μονοπωλίων – «Καμία ανοχή»

Προεδρικό διάταγμα Μπάιντεν για το τέλος των μονοπωλίων – «Καμία ανοχή»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Προεδρικό διάταγμα για την προώθηση του ανταγωνισμού στην οικονομία των ΗΠΑ, το οποίο μεταξύ άλλων στοχοποιεί επιχειρηματικές πρακτικές που χρησιμοποιούν οι εταιρείες της Silicon Valley, υπέγραψε την Παρασκευή ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Μεταξύ πολλών άλλων διατάξεων το διάταγμα στοχεύει στη μείωση των τιμών των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, στην απαγόρευση ή τον περιορισμό μη ανταγωνιστικών συμφωνιών, για τις οποίες ο Λευκός Οίκος λέει ότι εμποδίζουν την οικονομική κινητικότητα και καταργούν τους παρόχους υπηρεσιών Big Tech και Διαδικτύου.

«Σήμερα υπογράφω το εκτελεστικό προεδρικό διάταγμα για την προώθηση του ανταγωνισμού σε χαμηλότερες τιμές, για αύξηση των μισθών, κάνοντας ένα ακόμα κρίσιμο βήμα προς μια οικονομία που θα λειτουργεί για όλους» δήλωσε ο Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο.

«Η καρδιά του αμερικανικού καπιταλισμού είναι μια απλή ιδέα: ανοιχτός και θεμιτός ανταγωνισμός.

»Αυτό σημαίνει ότι εάν οι εταιρείες σας θέλουν να κερδίσουν τότε θα πρέπει να βγουν έξω και να παίξουν το παιχνίδι τους.

»Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ ξεκάθαρος:

»Ο καπιταλισμός χωρίς ανταγωνισμό δεν είναι καπιταλισμός. Είναι εκμετάλλευση», είπε ο Μπάιντεν και συνέχισε:

«Χωρίς υγιή ανταγωνισμό, οι μεγάλοι παίκτες μπορούν να αλλάξουν και να χρεώσουν ό,τι θέλουν και να σας μεταχειριστούν όσο θέλουν.

»Και για πάρα πολλούς Αμερικανούς, αυτό σημαίνει ότι αποδέχεστε μια κακή συμφωνία για πράγματα που δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς αυτά.

»Έτσι, ξέρουμε ότι έχουμε ένα πρόβλημα, ένα μεγάλο πρόβλημα. Αλλά έχουμε επίσης μια απίστευτη ευκαιρία».

Φαρμακευτικοί κολοσσοί στο στόχαστρο

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εντοπίζεται σε δύο κυρίως σημεία.

Το ένα αφορά τη μείωση των τιμών των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, γεγονός που θίγει άμεσα τα συμφέροντα των φαρμακευτικών κολοσσών.

Μάλιστα, το Οβάλ Γραφείο θέλει να μπει φραγμός στις πρακτικές των φαρμακευτικών να πληρώνουν τις εταιρείες γενοσήμων για να καθυστερούν την είσοδο στην αγορά φτηνότερων βερσιόν των φαρμάκων τους.

Το δεύτερο αφορά τους τεχνολογικούς ομίλους που μπαίνουν στο μικροσκόπιο για σειρά ζητημάτων, από τη χρήση των προσωπικών στοιχείων των καταναλωτών έως τους όρους που διέπουν τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στον κλάδο, αντανακλώντας την επιφυλακτική στάση του Οβάλ Γραφείο απέναντι στην υπερβολική δύναμη που έχουν συγκεντρώσει οι Big Tech.

Το προεδρικό διάταγμα ενισχύει τον ανταγωνισμό στην ευρυζωνικότητα και επεκτείνει την επίθεση του Μπάιντεν σε εταιρείες Big Tech όπως η Amazon και το Facebook.

Καθιερώνει μια πολιτική σε επίπεδο διοίκησης για τον μεγαλύτερο έλεγχο των συγχωνεύσεων, συμπεριλαμβανομένων των ολοκληρωμένων συγχωνεύσεων.

«Πρέπει να επιστρέψουμε σε μια οικονομία που αναπτύσσεται από κάτω προς τα πάνω και από τη μέση», δήλωσε ο Μπάιντεν.

«Το διάταγμα αυτό δεσμεύει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για πλήρη και επιθετική επιβολή των αντιμονοπωλιακών νόμων μας.

»Δεν υπάρχει πλέον ανοχή για καταχρηστικές ενέργειες από μονοπώλια, κακές συγχωνεύσεις που οδηγούν σε μαζικές απολύσεις, υψηλότερες τιμές, λιγότερες επιλογές τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους καταναλωτές»

Η εντολή του Μπάιντεν καλεί επίσης την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου να δημιουργήσει νέους κανόνες για τη συλλογή δεδομένων και να εμποδίσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό σε διαδικτυακές αγορές.

Το διάταγμα περιλαμβάνει 72 πρωτοβουλίες για περισσότερες από δώδεκα ομοσπονδιακές υπηρεσίες, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Μια σειρά δράσεων έχει να κάνει με την αγροτική βιομηχανία, περιλαμβάνοντας νέους κανόνες που θα διευκολύνει τους μικρούς παραγωγούς και κτηνοτρόφους από το να αντιστέκονται στις πιέσεις των μεγάλων παραγωγών σε περίπτωση που λαμβάνουν χαμηλότερες τιμές για τα προϊόντα τους.

«Ο θεμιτός ανταγωνισμός είναι αυτό που έκανε την Αμερική το πλουσιότερο, πιο καινοτόμο έθνος στην ιστορία.

»Γι ‘αυτό οι άνθρωποι έρχονται εδώ για να εφεύρουν πράγματα και να ξεκινήσουν νέες επιχειρήσεις», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Εάν εφαρμοστεί πλήρως, η πρωτοβουλία του Μπάιντεν θα συμβάλει, μεταξύ άλλων, στη μείωση του κόστους του διαδικτύου για τους Αμερικανούς και θα μειώσει τις τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Μεταξύ άλλων, στο μικροσκόπιο των αντιμονοπωλιακών αρχών θα βρεθούν κυρίως η αγορά εργασίας, ο τομέα της υγείας καθώς και οι κλάδοι της τεχνολογίας και της γεωργίας, όπου έχουν καταγραφεί αρκετά προβλήματα που έχουν προκαλέσει την αντίδραση των καταναλωτών και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν οδηγήσει σε οικονομική ζημιά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Θεοκράτες «κότες» του Ιράν: Ο υπ. Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι δεν επιδιώκει την εξάπλωση της έντασης με το Ισραήλ

Στ. Κασσελάκης από Ουάσιγκτον: Δεν νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr