Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Υποχωρούν οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου μετά τις δηλώσεις Πούτιν

Υποχωρούν οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου μετά τις δηλώσεις Πούτιν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Υποχωρούν οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου μετά τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν που ανέτρεψαν τις κινήσεις των αγορών.

Ο Πούτιν εξήγησε ότι η ενεργειακή κρίση «είναι ένα σύνολο διαφόρων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων κάποιων βιαστικών ενεργειών, που οδήγησαν σε ανισορροπία των ευρωπαϊκών αγορών ενέργειας».

Η Ρωσία, όπως τόνισε, είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου για την Ασία και την Ευρώπη και σέβεται πλήρως τις δεσμεύσεις της.

«Η Gazprom δεν αρνήθηκε ποτέ να αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, εάν ζητηθεί», πρόσθεσε.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Gazprom κατηγορήθηκε ότι μείωσε τις ροές για να αυξήσει περαιτέρω την τιμή του φυσικού αερίου προκειμένου να ασκήσει πίεση στην έναρξη λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου North Stream 2 που συνδέει τις βόρειες ακτές της Ρωσίας και της Γερμανίας.

Οι εργασίες πλήρωσης του αγωγού ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα.

Χθες το απόγευμα, ωστόσο, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επεσήμανε ότι «ο Nord Stream 2 περιμένει τη διαδικασία πιστοποίησης, οπότε αυτή τη στιγμή δεν έχει χωρητικότητα» και «δεν έχει ακόμη χορηγηθεί άδεια» για τη μεταφορά αερίου.

Η Μέρκελ είπε ότι μίλησε για την αποθήκευση φυσικού αερίου στη Γερμανία και την ΕΕ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όταν ρωτήθηκε για πιθανές ρωσικές προεπιλογές στην προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η καγκελάριος σημείωσε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες της, η Μόσχα εκπληρώνει τα συμβόλαια.

Ο αγωγός North Stream 2 έχει προκαλέσει εδώ και καιρό πολιτικές τριβές.

Στο παρελθόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτάχθηκαν στο έργο που φέρνει τη Μόσχα και το Βερολίνο πιο κοντά και μειώνει την ευρωπαϊκή εξάρτηση από τους αγωγούς που διέρχονται από την Ουκρανία, μια χώρα που είναι στην τροχιά της Ουάσιγκτον.

«Τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ΕΕ είναι περίπου 75% κάτω από τον μέσο όρο των 10 ετών», αλλά «μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της χειμερινής περιόδου.

»Η εξέλιξη της χειμερινής κατάστασης είναι μια μεταβλητή που πρέπει να παρατηρηθεί στενά.

»Αυτό το σοκ δεν πρέπει να υποτιμηθεί, βλάπτει τους πολίτες, ειδικά τις πιο ευάλωτες οικογένειες, αποδυναμώνει την ανταγωνιστικότητα και αυξάνει την πληθωριστική πίεση», τόνισε η επίτροπος της ΕΕ για την ενέργεια Κάντρι Σίμσον κατά την ακρόαση της στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις τιμές της ενέργειας.

«Εάν δεν γίνει τίποτα, υπάρχει κίνδυνος να θέσουμε σε κίνδυνο την ανάκαμψη της ΕΕ», κατέληξε η επίτροπος.

Η Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε από την πλευρά της ότι «πρέπει να είναι σαφές ότι το μέλλον μας είναι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όχι το αέριο», όπως είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη συνέντευξη Τύπου στο τέλος της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Βαλκανίων, εστιάζοντας στην κρίση των τιμών της ενέργειας.

Η φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι «για την Ευρώπη υπάρχει πρόβλημα αποθήκευσης» που πρέπει να αντιμετωπιστεί, δεδομένου ότι ο αποθηκευτικός χώρος της ΕΕ «είναι περιορισμένος».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Καύσιμα: Τιμές-φωτιά με πάνω από 2 ευρώ το λίτρο η αμόλυβδη σε 15 περιφέρειες και νησιά

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Πολωνία: Συνελήφθη ύποπτος για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι σε συνεργασία με Ρώσους κατασκόπους

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr