Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέο «μπλόκο» στην πώληση F-16 στην Τουρκία από οργανώσεις Ελλήνων, Αρμενίων και Κούρδων

Νέο «μπλόκο» στην πώληση F-16 στην Τουρκία από οργανώσεις Ελλήνων, Αρμενίων και Κούρδων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την διαβεβαίωση ότι δεν θα επιτρέψουν την πώληση F16 στην Τουρκία, ζητεί από τις Επιτροπές Διεθνών και Άμυνας της Γερουσίας, συνασπισμός οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Ουάσιγκτον με επικεφαλής το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας HALC.

Στο σχήμα συμμετέχουν οι οργανώσεις ANCA, American Friends of Kurdistan, Hindu of America, Middle East Forum.

Στην επιστολή αναφέρουν τα εξής:

«Γράφουμε αυτή την επιστολή λόγω των πολλαπλών δημοσιευμάτων που υπάρχουν στον αμερικανικό και διεθνή Τύπο σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 και να αναβαθμίσει σχεδόν 80 από αυτά που ήδη κατέχει.

»Ως ένας συνασπισμός ομάδων πολιτών που εκπροσωπούν τους Αμερικανούς σε ολόκληρη την χώρα, συμμεριζόμαστε εδώ και καιρό τις ανησυχίες που έχετε εκφράσει σχετικά με τους κινδύνους εθνικής ασφάλειας που δημιουργούνται για τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της απομάκρυνσης της Τουρκίας από τη Δυτική Συμμαχία, τους δημοκρατικούς θεσμούς και του κράτους δικαίου.

»Η αρχική αγορά των ρωσικών S-400 από την Άγκυρα – σε συνδυασμό με τη συνεχή επιμονή της να τους διατηρεί παρά την σαφή παραβίαση του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA), αντιπροσωπεύουν ένα σημείο καμπής στη διμερή μας σχέση.

»Συμφωνούμε απόλυτα με τις παρατηρήσεις που κάνατε το 2019 στη δήλωση σας στους New York Times, “ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος ή ένα ρωσικό σύστημα πυραύλων. Όχι και τα δύο” και πιστεύουμε ότι αυτές οι ίδιες αρχές θα πρέπει να ισχύουν για την αποτροπή κάθε πιθανής πώλησης F-16 στην Τουρκία.

»Υπενθυμίζουμε ότι – παρά την ανοιχτή εχθρότητα της Τουρκίας εναντίον της Αμερικής και των συμμάχων της – η προηγούμενη κυβέρνηση επέβαλε κυρώσεις CAATSA εναντίον της Τουρκίας μόνο όταν έγινε σαφές ότι το Κογκρέσο επρόκειτο να παρέμβει μέσω του νομοσχεδίου για τον περσυνό αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA).

»Ακόμα και τώρα, φαίνεται, εξακολουθούν να υπάρχουν ανώτεροι αξιωματούχοι στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας που αναζητούν λανθασμένα να βρουν κάποιο παραθυράκι στον νόμο για να αποφύγουν τις κυρώσεις CAATSA και να επιτρέψουν την πώληση νέων F-16 και συσκευών αναβάθμισης στην Τουρκία.

»Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ασυμβίβαστο με τον νόμο CAATSA, καθώς και με την ευρύτερη νομοθετική πρόθεση του Κογκρέσου, το οποίο ψήφισε αυτόν τον νόμο με συντριπτική διακομματική υποστήριξη και διατήρησε στον πάγο τις νέες αγορές αμερικανικών όπλων σε μια ολοένα και πιο κακόβουλη Τουρκία.

»Η Άγκυρα όχι μόνο ακολούθησε την απόκτηση των ρωσικών S-400, αλλά έχει υποσχεθεί να αποκτήσει ή ακόμη και να συμμετέχει στην παραγωγή περισσότερων.

»Χωρίς καμία ένδειξη ότι υπάρχει ορατό τέλος στην επίμονη παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας και πολιτικής από την Τουρκία, δεν υπάρχει λόγος να εξεταστεί καν το αίτημα της Τουρκίας.

»Η πρόσβαση στα αμερικανικά οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των αναβαθμισμένων F-16, είναι προνόμιο που πρέπει να κερδίσει η Τουρκία και όχι ένα εκ προοιμίου δικαίωμα.

»Αυτή η πρόσβαση πρέπει να παγώσει έως ότου η Τουρκία αποδείξει ότι θα ευθυγραμμιστεί με το αμερικανικό δίκαιο, και θα τιμήσει τις αξίες, τα συμφέροντα και τις συμμαχίες των ΗΠΑ.

»Σας παροτρύνουμε να επαναλάβετε την αντίθεσή σας στην πώληση ή μεταφορά F-16 ή οποιουδήποτε σημαντικού οπλικού συστήματος στην Τουρκία».

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Διπλωματικές πηγές: Ο Ερντογάν διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια για την Κύπρο και προσβάλει τις μνήμες των θυμάτων

«Ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να πληρώσει τα πρόστιμα 454 εκατ. δολαρίων που του επιβλήθηκαν» λένε οι δικηγόροι του

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr