Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις στο Ιράν για το πρόγραμμα ανάπτυξης UAVs

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις στο Ιράν για το πρόγραμμα ανάπτυξης UAVs
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε την Παρασκευή νέες οικονομικές κυρώσεις σε «δίκτυο» το οποίο κατ’ αυτήν συνδέεται με το πρόγραμμα ανάπτυξης τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν, αυξάνοντας περαιτέρω την πίεση που ασκεί στην Τεχεράνη προτού ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για να περισωθεί η διεθνής συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Οι κυρώσεις έχουν έξι «στόχους», κατά την ορολογία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, τέσσερα φυσικά πρόσωπα και δύο νομικά πρόσωπα, που όλα τους συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, των πραιτοριανών του ιρανικού καθεστώτος (όπως τα SS του Χίτλερ) που η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε «τρομοκρατική» οργάνωση το 2019, επί των ημερών του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγορεί τους Φρουρούς της Επανάστασης ότι «χρησιμοποίησαν και διέδωσαν» τα οπλικά συστήματα του είδους αυτού, παραδίδοντάς τα σε οργανώσεις «υποστηριζόμενες από το Ιράν», ή εξαπολύοντάς τα εναντίον «των αμερικανικών δυνάμεων» και «της διεθνούς ναυσιπλοΐας».

Στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, τα ιρανικά UAVs εξισώνονται με «όπλα μαζικής καταστροφής».

Οι κυρώσεις σημαίνουν ότι τυχόν περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στα πρόσωπα αυτά στη δικαιοδοσία των ΗΠΑ θα δεσμευθούν και οι Αμερικανοί δεν θα είναι πλέον σε θέση να συναλλάσσονται μαζί τους, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, τόνισε μέσω Twitter ότι οι ΗΠΑ παραμένουν «δεσμευμένες να αντιμετωπίσουν όλη την απειλητική δραστηριότητα του Ιράν και αυτούς που την υποστηρίζουν».

Η Ουάσιγκτον ερίζει ότι οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν προμηθεύσει UAVs σε οργανώσεις όπως η παραστρατιωτική σιιτική παράταξη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό τρομοκρατικό κίνημα Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, και στους σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Η «διάδοση των UAVs σε όλη την περιοχή από το Ιράν απειλεί τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα», τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Ουάλι Αντεγέμο στην ανακοίνωση.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα στην επιβολή των νέων κυρώσεων, υπογραμμίζοντας πως έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ ότι σκοπεύουν να επανενταχθούν πλήρως στη συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ).

«Η επιβολή των νέων κυρώσεων αντανακλά την εντελώς αντιφατική συμπεριφορά του Λευκού Οίκου», ο οποίος «μιλάει για την πρόθεσή του να επιστρέψει» στο ΚΟΣΔ ενώ «συνεχίζει να επιβάλλει κυρώσεις» στο Ιράν, τόνισε ο Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ, σε κρατικά ΜΜΕ.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που αποτελούν τους «στόχους» των κυρώσεων είναι ο στρατηγός Σαΐντ Αγατζανί, ο οποίος επιβλέπει το πρόγραμμα των UAVs των Φρουρών της Επανάστασης –βρισκόταν ήδη σε άλλη αμερικανική μαύρη λίστα– και ο στρατηγός Αμπντουλά Μεχραμπί, άλλος ανώτερος αξιωματικός του ίδιου επίλεκτου σώματος.

Οι δύο εταιρείες είναι οι Kimia Part Sivan Co. και η Oje Parvaz Mado Nafar Co., που φέρονται να προμηθεύονται διάφορα είδη για την κατασκευή των UAVs και να παρέχουν και άλλη βοήθεια στους Φρουρούς της Επανάστασης.

Οι διαπραγματεύσεις για το ΚΟΣΔ έχουν ανασταλεί από τον Ιούνιο.

Στις συνομιλίες σκοπός είναι οι ΗΠΑ να άρουν προοδευτικά τις κυρώσεις που επέβαλαν εκ νέου και διεύρυναν αφού ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα του από τη συμφωνία και το Ιράν να επανέλθει στην πλήρη τήρηση της συμφωνίας, καίριες διατάξεις της οποίας αθετεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αμερικανικές κυρώσεις που προκαλούν ασφυξία στην οικονομία του.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr