Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία: Nα απελευθερωθεί άμεσα ο Οσμάν Καβαλά

Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία: Nα απελευθερωθεί άμεσα ο Οσμάν Καβαλά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τη διολίσθηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθερίων στην Τουρκία, εκφράζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal για τη χρονική παράταση της κράτησης του φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε εκ νέου την Άγκυρα να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ και να προχωρήσει στην άμεση απελευθέρωση του.

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την Παρασκευή να παρατείνει την τετραετή κράτηση του Οσμάν Καβαλά, παρά το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει καταδίκη του.

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «παραμένουμε σοβαρά ανήσυχοι για τις συνεχιζόμενες κατηγορίες εναντίον της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, πολιτικών, επιχειρηματικών ηγετών στην Τουρκία και για την παρατεταμένη προφυλάκισή τους.

»Τα δικαιώματα στην ελευθερία της έκφρασης, του ειρηνικού συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι είναι θεμελιώδεις για κάθε υγιή δημοκρατία.

»Οι ΗΠΑ καλούν εκ νέου την Τουρκία να απελευθερώσει αμέσως τον (Οσμάν) Καβαλά.

»Οι απατηλές κατηγορίες εναντίον του, η συνεχιζόμενη κράτηση του και οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δίκης, μεταξύ άλλων μέσω της συγχώνευσης υποθέσεων εναντίον του, υπονομεύουν το σεβασμό για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία.

»Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε την Τουρκία να σεβαστεί αυτές τις θεμελιώδεις ελευθερίες και να οδηγήσει την υπόθεση σε μια γρήγορη και δίκαιη επίλυση.

»Προτρέπουμε την Τουρκία να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ για άνευ όρων απελευθέρωση και να εξασφαλίσει μια δίκαιη, διαφανή, ταχεία επίλυση της υπόθεσης».

Ο Καβαλά συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2017 και φυλακίστηκε με την κατηγορία ότι επιχείρησε τη βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης.

Η υπόθεση θεωρείται ότι έχει πολιτικά κίνητρα και ότι αποτελεί ένδειξη της καταστολής διαφωνούντων υπό τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Η κυβέρνηση το διαψεύδει, επιμένοντας στην ανεξαρτησία της τουρκικής δικαιοσύνης.

Ο Καβαλά αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης στο πλαίσιο της δίκης του για «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης», κατηγορία που αφορά την υποτιθέμενη εμπλοκή του στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016 και για «κατασκοπεία».

Η δικαστική υπόθεση αυτή συγχωνεύθηκε πρόσφατα με μια άλλη, που αφορά τον ρόλο του στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Διπλωματικές πηγές: Ο Ερντογάν διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια για την Κύπρο και προσβάλει τις μνήμες των θυμάτων

«Ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να πληρώσει τα πρόστιμα 454 εκατ. δολαρίων που του επιβλήθηκαν» λένε οι δικηγόροι του

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr