Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Αμερικανοί έστειλαν «σχεδόν 200.000 λίβρες θανατηφόρου υλικού» βοήθεια στην Ουκρανία

Οι Αμερικανοί έστειλαν «σχεδόν 200.000 λίβρες θανατηφόρου υλικού» βοήθεια στην Ουκρανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας τερμάτισαν τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου αναφορικά με τις απαιτήσεις της Μόσχας σχετικά με την Ουκρανία, συμφωνώντας να συνεχίσουν τη διπλωματία.

Έτσι η συνάντηση για πολλούς θεωρείται ότι δημιούργησε ένα μικρό παράθυρο για εκτόνωση της έντασης, εν μέσω αυξημένων κινδύνων σύγκρουσης στην καρδιά της Ευρώπης.

Η συνάντηση μεταξύ του Άντονι Μπλίνκεν και του Σεργκέι Λαβρόφ την Παρασκευή ήταν η τελευταία διπλωματική πρωτοβουλία που αποσκοπούσε να αποτρέψει τη Ρωσία από το να επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία.

Μετά τις συνομιλίες, ο Μπλίνκεν προειδοποίησε για «ταχεία, σοβαρή» απάντηση εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, δεδομένου ότι έχει συγκεντρώσει στρατεύματα κοντά στα σύνορά της.

Ειδικότερα, η Ρωσία συγκέντρωσε μεγάλη ένοπλη δύναμη στα σύνορά της με την Ουκρανία και έστειλε στρατεύματα και τεθωρακισμένα στη Λευκορωσία, στα βόρεια της Ουκρανίας, για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 10 Φεβρουαρίου.

Ο Λαβρόφ δήλωσε από την πλευρά του ότι η Μόσχα εξακολουθεί να περιμένει γραπτή απάντηση σχετικά με τις ανησυχίες της για την ασφάλεια.

Ειδικότερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ζητήσει εγγυήσεις ασφαλείας που θα εμπόδιζαν την Ουκρανία να ενταχθεί ποτέ στον ΝΑΤΟ και θα απαιτούσαν από τη συμμαχία να επαναφέρει τις δυνάμεις της στις θέσεις που κατείχαν το 1997, πριν τα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ έχουν απορρίψει αυτές τις απαιτήσεις.

Στο μεταξύ, ο Μπάιντεν σχεδιάζει να συναντηθεί με την ομάδα εθνικής ασφάλειας το Σαββατοκύριακο στο προεδρικό καταφύγιο στο Καμπ Ντέιβιντ, στο Μέριλαντ.

Η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Ελληνοαμερικανίδα Τζεν Ψάκη, δήλωσε την Παρασκευή ότι «δεν περιμέναμε να σημειωθούν επιτεύγματα, αλλά βρισκόμαστε σε πιο ξεκάθαρο δρόμο όσον αφορά την κατανόηση των ανησυχιών του άλλου».

Μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών που αν και δεν κατέληξε σε συμφωνία, σφραγίστηκε από την υπόσχεση οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες, η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο ανακοίνωσε ότι έστειλε βοήθεια στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία, το βράδυ της Παρασκευή ξεκίνησε να φτάνει αμερικανική στρατιωτική βοήθεια για να βοηθήσει την Ουκρανία να αμυνθεί έναντι πιθανής εισβολής από τη Ρωσία.

Σε ανάρτησή της στο Twitter η πρεσβεία ανέφερε ότι η βοήθεια αφορά «σχεδόν 200.000 λίβρες θανατηφόρου υλικού, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών, για τους υπερασπιστές της πρώτης γραμμής της Ουκρανίας».

«Η αποστολή – και 2,7 δισ. δολάρια από το 2014 – καταδεικνύει τη δέσμευση των ΗΠΑ να βοηθήσουν την Ουκρανία να ενισχύσει την άμυνά της ενόψει της αυξανόμενης ρωσικής επιθετικότητας», ανέφερε η πρεσβεία σε άλλο tweet της.

Στις σχετικές φωτογραφίες που αναρτήθηκαν διακρίνονται μεγάλα πράσινα κοντέινερ να ξεφορτώνονται σε ένα αεροδρόμιο.

Η πρεσβεία δεν διευκρίνισε, ούτε ανέφερε τι άλλο περιλαμβάνεται, αλλά είπε ότι ήταν μια πρώτη αποστολή «βοήθειας που στάλθηκε πρόσφατα» από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να πληρώσει τα πρόστιμα 454 εκατ. δολαρίων που του επιβλήθηκαν» λένε οι δικηγόροι του

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Ο Πούτιν «σκέφτεται» τη δημιουργία μιας μεγάλης «ουδέτερης ζώνης» μέσα στην Ουκρανία

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Η Γερμανία δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη την επανεκλογή Πούτιν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr