Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στο Αζερμπαϊτζάν σε αναζήτηση φυσικού αερίου

Ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στο Αζερμπαϊτζάν σε αναζήτηση φυσικού αερίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προσπαθειών για την διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου και την μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, εν μέσω έντασης ανάμεσα στην Ρωσία και τη Δύση για την Ουκρανία και άλλα θέματα.

«Θέλω να ευχαριστήσω το Αζερμπαϊτζάν για τις προσπάθειές του με στόχο την αύξηση της τροφοδοσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Southern Gas Corridor (Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου, SGC).

»Το Αζερμπαϊτζάν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση, επιβεβαιώνοντας την αξιοπιστία του», έγραψε από το Μπακού στο Twitter η ευρωπαία επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον.

Η επίτροπος προήδρευσε σήμερα μαζί με τον Αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ της ετήσιας υπουργικής συνόδου των χωρών που συμμετέχουν στο SGC.

Ο Southern Gas Corridor είναι ένα σύμπλεγμα τριών αγωγών που συνδέει το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, την Τουρκία, την Ελλάδα, την Αλβανία και τέλος μέσω της Αδριατικής φθάνει στην Ιταλία.

Το δίκτυο, που ολοκληρώθηκε το 2020, έχει ως στόχο την μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Το Μπακού ξεκίνησε να εξάγει προς την Ευρώπη στα τέλη του 2021 φυσικό αέριο προερχόμενο από το κοίτασμα Shah Deniz.

«Ο SGC είναι στρατηγικής σημασίας για την πολιτική της ενεργειακής διαφοροποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ασφάλεια των προμηθειών», δήλωσε η Κάντρι Σίμσον χαρακτηρίζοντας τον αγωγό «επιτυχία».

Η Ευρωπαία επίτροπος είχε στη συνέχεια διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο Αλίεφ, χαιρετίζοντας έναν «διάλογο που ενισχύεται για την αύξηση της τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο και μία συνεργασία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή μετάβαση».

Ο Αζέρος πρόεδρος «εξέφρασε την ελπίδα οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την ΕΕ επί νέας συμφωνίας να προχωρήσουν σύντομα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της προεδρίας.

Το ενδεχόμενο ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας τροφοδοτεί τους φόβους για διακοπή των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αέριου προς την Ευρώπη.

Οι εξαγωγές αυτές, μειωμένες εδώ και μήνες, συνέβαλαν στην ιστορική εκτόξευση των τιμών, ενώ η Μόσχα κατηγορείται ότι συντηρεί σκοπίμως την κατάσταση αυτή για να επιτύχει την έναρξη λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 2.

Από την Ρωσία προέρχεται το 40% των ευρωπαϊκών εισαγωγών φυσικού αερίου.

Οι Ευρωπαίοι προσπαθούν αυτήν την στιγμή να βρουν εναλλακτικές λύσεις, κυρίως αυξάνοντας τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Λογαριασμοί ρεύματος: Φρένο στην ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκαλύπτονται τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη – Δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ η Ελλάδα

Ηλεκτρικό ρεύμα: Που θα κυμανθούν τα τιμολόγια Απριλίου

Ο Νίκος Δένδιας παρουσία του Λουίτζι Ντι Μάιο έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα για το πώς λύνουν τις διαφορές τους οι πολιτισμένες χώρες

Οι Ιρακινοί εξάρθρωσαν μεγάλο δίκτυο λαθρεμπορίας πετρελαίου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr