Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ευρώπη πληρώνει τη Μόσχα για να κατασκευάζει πολεμικά όπλα

Η Ευρώπη πληρώνει τη Μόσχα για να κατασκευάζει πολεμικά όπλα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Περίπου 100 ευρωβουλευτές σε επιστολή ζητούν την άμεση απαγόρευση εισαγωγής ενέργειας από τη Ρωσία, καθώς η Ευρώπη πληρώνει ημερησίως 600 εκατομμύρια ευρώ στη Μόσχα και συνεπώς με αυτά τα χρήματα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ευρώπη πληρώνει περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα για ρωσικό αέριο και πετρέλαιο, αναφέρεται στην επιστολή.

Εν τω μεταξύ, εκτιμήσεις από την οικονομική δεξαμενή σκέψης Bruegel έδειξαν ότι μόνο την περασμένη Πέμπτη οι εισαγωγές ενέργειας έφεραν στα ταμεία της Ρωσίας κοντά στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η παραγωγή ενός ρωσικού άρματος T-72 κοστίζει περίπου 1,5 εκατομμύρια ευρώ ενώ ένα σύγχρονο άρμα T-80 κοστίζει 3 εκατομμύρια ευρώ.

Ως εκ τούτου, η συνεχιζόμενη χρήση της ρωσικής ενέργειας από την Ευρώπη σημαίνει ότι η χώρα θα μπορούσε να κατασκευάσει περίπου 400 νέα άρματα μάχης T-72 ή 200 νέα άρματα μάχης T-80 από μία μόνο ημέρα των ενεργειακών εσόδων της ΕΕ, υποστήριξαν.

«Πρέπει να επιλέξουμε σε ποια πλευρά είμαστε», προσθέτει η επιστολή.

Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές που υπέγραψαν την επιστολή ήταν από το συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ακολουθούμενο από τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές.

Προέρχονται επίσης από όλη την ΕΕ, αν και υπάρχει μεγαλύτερη εκπροσώπηση των σλαβικών και των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Οι περισσότερες υπογραφές προέρχονται από Πολωνούς –η Πολωνία πιέζει για σκληρότερες κυρώσεις κατά του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας– και υπάρχουν λίγοι από χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, που είναι πιο ανοιχτές στον διάλογο με το Κρεμλίνο.

Η έκκληση ακολουθεί τις αυξανόμενες ανησυχίες ότι η συνεχιζόμενη χρήση της ρωσικής ενέργειας από την ΕΕ βοηθά έμμεσα το Κρεμλίνο να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Όσο περισσότερο ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορεί να χρηματοδοτεί τον τρελό πόλεμο του εναντίον της Ουκρανίας από τα έσοδα από τις εξαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ευρώπη, τόσο μεγαλύτερη ζημιά θα φέρει η Ευρώπη στους ώμους της για την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία», προειδοποίησαν οι στην επιστολή τους.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν στη Γαλλία την Πέμπτη και την Παρασκευή (10-11 Μαρτίου) για να συζητήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα προσχέδια συμπερασμάτων που διέρρευσαν υποδηλώνουν ότι θα συμφωνήσουν να προωθήσουν μέτρα που θα βοηθήσουν στη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, όπως η διαφοροποίηση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο και η αύξηση της απόδοσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ωστόσο, απαιτείται άμεση απαγόρευση εισαγωγών ρωσικής ενέργειας, υποστηρίζουν οι δεξιοί ευρωβουλευτές, επικαλούμενοι ψήφισμα που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Απρίλιο του 2021 που δηλώνει ότι, εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, η ΕΕ θα πρέπει να σταματήσει αμέσως τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη χώρα.

Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν επίσης τους ηγέτες της ΕΕ να επεκτείνουν τις οικονομικές κυρώσεις, ώστε να απαγορευτεί σε όλες τις ρωσικές τράπεζες η πρόσβαση στο διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT

Αρκετές μεγάλες ρωσικές τράπεζες, όπως η Gazprombank, έχουν εξαιρεθεί από την κύρωση μέχρι στιγμής.

Χωρίς αυτά τα μέτρα, η Ευρώπη θα «παρατείνει την καταστροφή από τις ένοπλες δυνάμεις του Πούτιν των ουκρανικών πόλεων, των υποδομών, της οικονομίας και της κοινωνικής προστασίας του ουκρανικού λαού».

ΠΗΓΗ: EURACTIV

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Λογαριασμοί ρεύματος: Φρένο στην ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκαλύπτονται τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη – Δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ η Ελλάδα

Ηλεκτρικό ρεύμα: Που θα κυμανθούν τα τιμολόγια Απριλίου

Επίθεση στη Μόσχα: Ποιο ρόλο παίζει το συγκρότημα Piknik;

Ζαχάροβα σε Μητσοτάκη: «Αξιολύπητο στην εθνική εορτή να υπενθυμίζουμε στην Αθήνα στοιχειώδη μαθήματα ιστορίας»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr