Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Mάικ Πομπέο: Τώρα είναι η ώρα να βρεθεί ο βέλτιστος τρόπος εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων της ΝΑ Μεσογείου

Mάικ Πομπέο: Τώρα είναι η ώρα να βρεθεί ο βέλτιστος τρόπος εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων της ΝΑ Μεσογείου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι μια μεγάλη καταστροφή, ιδιαίτερα για την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και το μεγάλο στοίχημα», ανέφερε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mάικ Πομπέο, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στην Ουάσιγκτον.

«Οποία και εάν είναι η κατάληξη της ρωσικής εισβολής, οι χώρες της Δύσης να είναι σε θέση να παρέχουν σταθερότητα στο γεωπολιτικό σκηνικό», συμπλήρωσε.

Ο κ. Πομπέο τόνισε πως ο Πούτιν δεν άλλαξε, είναι ο ίδιος εδώ και τόσα χρόνια, απλά η αναβλητικότητα της Δύσης και οι δεσμοί Μόσχας-Πεκίνου έδωσαν χώρο στο καθεστώς του Κρεμλίνου, για να αποφασίσει να προχωρήσει στην εισβολή της Ουκρανίας.

Πρόσθεσε πως πρέπει όλες οι χώρες να ταχθούν κατά της ρωσικής εισβολής, «αυτό θα πρέπει να κάνει και η Τουρκία και ο πρόεδρος Ερντογάν», δήλωσε.

«Βλέπουμε τον από σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Κίνα, η οποία δεν έχει καταδικάσει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στηρίζει το καθεστώς του Κρεμλίνου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πομπέο.

Παράλληλα σημείωσε πώς τώρα είναι η ώρα να βρεθεί ο βέλτιστος τρόπος εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων της ΝΑ Μεσογείου και η δίοδος προς την Ευρώπη, έτσι ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η ενεργειακή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ, τονίζοντας πως «η διακυβέρνηση Τραμπ άφησε ένα ισχυρότερο ΝΑΤΟ».

Σημείωσε παράλληλα πως η ρωσική εισβολή απέδειξε περίτρανα το πόσο σημαντικό είναι οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να τηρούν την υπόσχεση για στρατιωτικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ, καθώς μόνο με ισχυρό στρατό θα υπάρξει γεωπολιτική ασφάλεια.

Τόνισε χαρακτηριστικά πως «Οι ηγέτες πρέπει να πείσουν τους πολίτες τους, για την αναγκαιότητα ύπαρξης ικανών διπλωματών και ισχυρών στρατών για να είναι ο κόσμος πιο ασφαλής».

Ελληνοτουρκικά: Φυσιολογικό να υπάρχουν διαμάχες μεταξύ χωρών, αλλά όχι οι ίδιες για δεκαετίες

Για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας ο κ. Πομπέο σημείωσε πως «θα υπάρχουν διαμάχες μεταξύ χωρών, αυτό είναι φυσιολογικό, αυτό που δεν είναι φυσιολογικό είναι να υπάρχουν οι ίδιες διαμάχες εδώ και δεκαετίες.

»Όλες οι εμπλεκόμενες χώρες πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έτσι ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή».

Παράλληλα εξέφρασε τη χαρά του για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, η οποία είχε ξεκινήσει επί των ημερών του, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντικό πως η Ελλάδα αναβαθμίζει τις στρατιωτικές της δυνατότητες καθώς τόσο οι ΗΠΑ όσο και ΝΑΤΟ χρειάζονται μια ισχυρή Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Αναφερόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη, σημείωσε ότι διαδραματίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την ελευθερία σε όλο τον κόσμο.

Η Κίνα ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη γεωπολιτική ασφάλεια

Κλείνοντας ο κ. Πομπέο τόνισε πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη γεωπολιτική ασφάλεια είναι η Κίνα και το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως «κάποιοι δε θα σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο και πως δεν υπάρχει η μέση λύση όταν σκοτώνονται άμαχοι και καταστρέφονται οικογένειες στην Ουκρανία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Λογαριασμοί ρεύματος: Φρένο στην ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr