Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Παλαιστίνιοι «φρίκαραν» με την αραβο-ισραηλινή στρατιωτική συμμαχία

Οι Παλαιστίνιοι «φρίκαραν» με την αραβο-ισραηλινή στρατιωτική συμμαχία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το Ισραήλ εκμεταλλεύεται τον φόβο των Αράβων για το Ιράν για να αποσπάσει την προσοχή από τις ενέργειές του και να «εκκαθαρίσει» το παλαιστινιακό ζήτημα, δήλωσε η Παλαιστινιακή Αρχή την Κυριακή αναφερόμενη στην αραβοϊσραηλινή Σύνοδο της Νεγκέβ.

Η Παλαιστινιακή Αρχή και άλλες παλαιστινιακές ομάδες εξέφρασαν επίσης ανησυχία για την προφανή εμφάνιση μιας αραβο-ισραηλινής στρατιωτικής συμμαχίας στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή απέφυγε να επικρίνει τις τέσσερις αραβικές χώρες που συμμετείχαν στη σύνοδο –τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο και την Αίγυπτο– αρκετές παλαιστινιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, καταδίκασαν σθεναρά τη Σύνοδο, χαρακτηρίζοντάς την «σύσκεψη της ντροπής».

Το Ισραήλ «προσποιείται ότι εστιάζει στην εξωτερική του πολιτική στο ιρανικό πυρηνικό ζήτημα και τις επιπτώσεις της συμφωνίας που αποκρυσταλλώνεται [μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ και άλλων δυτικών δυνάμεων]», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής σε ανακοίνωση.

«Αλλά η πραγματική εστίαση του Ισραήλ είναι η εκκαθάριση της παλαιστινιακής υπόθεσης και μια προσπάθεια να την απομακρύνει από την προσοχή του κόσμου».

Σύμφωνα με το υπουργείο, το Ισραήλ, με την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ, «εκμεταλλεύεται το άγχος και τον φόβο των Αράβων για να σχηματίσει μια νέα συμμαχία ασφαλείας που παρακάμπτει την παλαιστινιακή υπόθεση.

»Αυτή η ισραηλινή κίνηση στοχεύει να καλύψει αυτό που κάνει στο έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των οικισμών και του ιουδαϊσμού της Ιερουσαλήμ.

»Αυτό είναι το κύριο έργο που εργάζεται για να εφαρμόσει η ισραηλινή κυβέρνηση ως μέρος των προσπαθειών της να αναδιατάξει τις προτεραιότητες στην περιοχή μακριά από το Παλαιστινιακό».

Στη Λωρίδα της Γάζας, εκπρόσωποι των Εθνικών και Ισλαμικών Δυνάμεων, μιας συμμαχίας πολλών ριζοσπαστικών ομάδων, καταδίκασαν τη σύνοδο ως «μαχαίρι στον παλαιστινιακό λαό και την υπόθεσή του».

Οι ομάδες είπαν ότι η «σύσκεψη κορυφής της ντροπής» φιλοξενείται από «τον υπουργό Εξωτερικών της εξτρεμιστικής δεξιάς κατοχικής κυβέρνησης των εποίκων και στα ερείπια των σπιτιών του παλαιστινιακού λαού».

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ «εξαπατούσαν» τις αραβικές χώρες ώστε να πιστέψουν ότι ο στόχος της συνόδου κορυφής είναι να προστατεύσουν την ασφάλειά τους από μια απειλή που δεν υπάρχει, δήλωσαν οι παλαιστινιακές ομάδες.

«Η πραγματική απειλή για το αραβικό έθνος είναι μόνο η ισραηλινή απειλή», είπαν.

«Οποιεσδήποτε άλλες απειλές κατασκευάζονται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και έχουν ως στόχο μόνο να δικαιολογήσουν τη δημιουργία μιας αραβο-ισραηλινής συμμαχίας ως επέκταση του ΝΑΤΟ, το οποίο απέτυχε στην πρώτη του δοκιμασία στην Ουκρανία».

Η Σύνοδος Κορυφής του Νεγκέβ «αντανακλά την απώλεια της αραβικής ταυτότητας για όλους εκείνους που συμφώνησαν να συμμετάσχουν στο σχέδιο εξομάλυνσης με τον εχθρό», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ Νταούντ Σεχάμπ, προσθέτοντας:

«Είναι δικαίωμα όλων των Αράβων να ρωτήσουν: οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών αγνοούν τόσο την πραγματικότητα και τη φύση της σύγκρουσης στο κατεχόμενο Νεγκέβ, το οποίο απειλείται με εξουϊδαϊσμό;».

Η Σεχάμπ καταδίκασε έντονα τη συμμετοχή των Άραβων υπουργών Εξωτερικών στη συνάντηση, λέγοντας ότι είναι «μία από τις πτυχές της ομαλοποίησης και της συνεργασίας που εξυπηρετεί την κατοχή και τις επιθετικές πολιτικές της που στοχεύουν τον παλαιστινιακό λαό και τη γη του».

Η Χαμάς καταδίκασε τους Άραβες υπουργούς για την αποδοχή της πρόσκλησης να συναντηθούν με «σιωνιστές αξιωματούχους στην κατεχόμενη γη της Παλαιστίνης».

Η Σύνοδος της Νεγκέβ πραγματοποιείται «σε μια εποχή που η παλαιστινιακή γη υφίσταται τις χειρότερες μορφές εποικισμού και ιουδαϊσμού και ο λαός μας αντιμετωπίζει διώξεις, τρομοκρατία, δολοφονίες και εκτοπισμό», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Χαμάς.

Η Χαμάς επανέλαβε ότι απορρίπτει κάθε μορφή ομαλοποίησης με το Ισραήλ και είπε ότι τέτοιες συναντήσεις «υπηρετούν τον εχθρό μόνο στη διαιώνιση της συνεχούς επιθετικότητάς του εναντίον της γης μας, του λαού μας και των ιερών τόπων μας».

Η Χαμάς κάλεσε τις αραβικές χώρες που υπέγραψαν συμφωνίες ομαλοποίησης με το Ισραήλ να τις επανεξετάσουν «σύμφωνα με τα συμφέροντα των λαών τους και σύμφωνα με τις ιστορικές τους ευθύνες να προστατεύσουν την Ιερουσαλήμ και την Παλαιστίνη από τη σιωνιστική κατοχή».

Το Λαϊκό Μέτωπο της PLO για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) είπε ότι η σύνοδος αντανακλά τη «συνεχιζόμενη παρακμή των αραβικών καθεστώτων».

Το PFLP είπε ότι βλέπει σε τέτοιες συναντήσεις ένα πλαίσιο προσπαθειών να παρακαμφθεί το παλαιστινιακό ζήτημα και να αρνηθεί στους Παλαιστίνιους τα δικαιώματά τους.

Η ομάδα προειδοποίησε ενάντια στο σχηματισμό μιας «αραβο-ισραηλινής συμμαχίας ΝΑΤΟ που θα έθετε τις αραβικές χώρες σε αντιπαράθεση με χώρες και δυνάμεις που αντιτίθενται σε εχθρικά σχέδια που στοχεύουν τους λαούς της περιοχής και τα συμφέροντά τους», μια αναφορά στο Ιράν και τους πληρεξούσιους του, συμπεριλαμβανομένων της Χαμάς, του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, της Χεζμπολάχ και της πολιτοφυλακή Χούτι στην Υεμένη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τι ακολουθεί μετά το ισραηλινό χτύπημα-απάντηση στο Ιράν

Το Ισραήλ απάντησε στο Ιράν «οφθαλμόν αντί οφθαλμού»

Το Ισραήλ πραγματοποίησε πυραυλική επίθεση στο Ιράν

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Θεοκράτες «κότες» του Ιράν: Ο υπ. Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι δεν επιδιώκει την εξάπλωση της έντασης με το Ισραήλ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr