Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Περισσότερα όπλα ζητά ο Ζελένσκι – 1,7 δισ. η αμερικανική βοήθεια μέχρι τώρα

Περισσότερα όπλα ζητά ο Ζελένσκι – 1,7 δισ. η αμερικανική βοήθεια μέχρι τώρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων στη Ρωσία και την αποστολή περισσότερων όπλων στον ουκρανικό στρατό ζήτησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του στο Telegram το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή.

Όπως τόνισε, οι διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν την Πέμπτη δεν αρκούν για να σταματήσουν την επιθετικότητα της Ρωσίας και να τερματίσουν τον πόλεμο.

«Χρειάζονται περισσότερες κυρώσεις. Χρειάζονται σκληρότερες κυρώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ ζήτησε περισσότερα όπλα «με τα οποία θα μπορέσουμε να νικήσουμε στο πεδίο της μάχης».

Ο Ζελένσκι τόνισε ότι ο ουκρανικός στρατός κάνει το παν για να αποκρούσει τη ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς.

Ακόμη, χαρακτήρισε την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «λογική» και «απόλυτα δίκαιη».

Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι η κατάσταση στην Μποροντιάνκα, κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο είναι χειρότερη από ό,τι φάνηκε στην Μπούτσα, μετά την υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.

Η κατάσταση της Μποροντιάνκα είναι «πολύ πιο φρικτή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι, τονίζοντας ότι η κατάσταση στο προάστιο του Κιέβου είναι χειρότερη από ό,τι στο Μπούτσα, κανοντας λόγο για «περισσότερα θύματα των Ρώσων εισβολέων».

Είπε ότι παρόμοιες φρικαλεότητες παρατηρήθηκαν στη νότια πόλη της Μαριούπολης.

Το μήνυμά του ακολούθησε την εύρεση 26 σορών κάτω από τα ερείπια δύο σπιτιών στην πόλη, σύμφωνα με την Γενικό Εισαγγελέα της Ουκρανίας.

Οι ΗΠΑ στέλνουν περισσότερα όπλα

Οι ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, ενισχύσει τη στήριξή της σε στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, διαθέτοντας περισσότερα από 12.000 αντιτεθωρακισμένα συστήματα, 1.400 αντιαεροπορικά συστήματα και «εκατοντάδες» drones «αυτοκτονίας» στον ουκρανικό στρατό, όπως δήλωσε την Πέμπτη η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Η νέα στρατιωτική στήριξη έρχεται αφού οι ΗΠΑ ενέκριναν την Τρίτη άλλα 100 εκατ. δολάρια για στρατιωτικό εξοπλισμό προς την Ουκρανία, ο οποίος προέρχεται από τα αμερικανικά αποθέματα, ανεβάζοντας τη συνολική βοήθεια της Ουάσιγκτον προς το Κίεβο σε περίπου 1,7 δισ. δολάρια από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας.

Σε αυτά περιλαμβάνονται 300 εκατ. δολάρια που εγκρίθηκαν την περασμένη Παρασκευή στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας, βάσει της οποίας θα αγοραστούν νέα όπλα από αμυντικούς εταιρείες για αποστολή στη χώρα.

Ο κατάλογος των όπλων που θα αποσταλούν στην Ουκρανία περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

– Περισσότερα από 1.400 αντιαεροπορικά συστήματα Stinger.

– Περισσότερα από 5.000 αντιαρματικά συστήματα Javelin

– Περισσότερα από 7.000 άλλα αντιαρματικά συστήματα

– Εκατοντάδες τακτικά μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα Switchblade.

– Πάνω από 50.000.000 σφαίρες πυρομαχικών

– 45.000 σετ ατομικό εξοπλισμό και κράνη

– Πυραυλικά συστήματα καθοδηγούμενα με λέιζερ

– Μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα Puma

– Συσκευές νυχτερινής όρασης, συστήματα θερμικής απεικόνισης και οπτικά

– Υπηρεσίες δορυφορικών εικόνων

Τα παραπάνω δεν έχουν φτάσει όλα ήδη στην Ουκρανία.

Πρόκειται για όσα έχουν στείλει οι ΗΠΑ στο παρελθόν και έχουν δεσμευτεί να στείλουν στο μέλλον.

Για παράδειγμα, την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν στείλει περίπου 100 από τα drones αυτοκτονίας Switchblade και προετοιμάζουν την αποστολή περισσότερων.

Επίσης, και η Αυστραλία στέλνει τεθωρακισμένα οχήματα.

Ο πρωθυπουργός Σκοτ ​​Μόρισον είπε ότι η χώρα θα στείλει 20 από τα εγχώρια τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Bushmaster στην Ουκρανία, μετά από αίτημα του Ζελένσκι.

Τα Bushmasters έχουν βαφτεί πράσινο της ελιάς με μια ουκρανική σημαία στο πλάι και δύο είναι «παραλλαγές ασθενοφόρου» που φέρουν το έμβλημα του Ερυθρού Σταυρού.

Η Ουκρανία απομακρύνει αμάχους και οι Ρώσοι βομβαρδίζουν

Οι ουκρανικές αρχές προσπαθούν να απομακρύνουν αμάχους από τις περιφέρειες στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που απειλούνται άμεσα με ευρείας κλίμακας επίθεση του ρωσικού στρατού, την ώρα που η Ρωσία πολλαπλασιάζει τα πλήγματα στο νότιο και στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ στην ανατολική Ουκρανία, προκαλώντας θύματα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κρατική σιδηροδρομική εταιρεία της Ουκρανίας.

Ο σταθμός χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές που βομβαρδίζονται από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Δύο πύραυλοι έπληξαν τον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ. Υπάρχουν θύματα», ανέφεραν οι ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι σε ανακοίνωση, χωρίς να δίδονται άλλες λεπτομέρειες.

Τρία τρένα που μετέφεραν αμάχους ακινητοποιήθηκαν στην ίδια περιοχή της Ουκρανίας χθες ύστερα από αεροπορική επίθεση εναντίον της σιδηροδρομικής γραμμής, σύμφωνα με τον επικεφαλής των σιδηροδρόμων.

Οι τοπικές αρχές σε κάποιες περιοχές καλούν τους αμάχους να απομακρυνθούν όσο είναι ακόμα δυνατόν και σχετικά ασφαλές για να το κάνουν.

Νωρίτερα, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεστσούκ ανακοίνωσε ότι σήμερα πρόκειται να ανοίξουν 10 διάδρομοι εκκένωσης.

Οι διάδρομοι περιλαμβάνουν διαδρομές για τους αμάχους που διαφεύγουν από την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης και από την περιοχή του Λουγκάνσκ, η οποία υφίσταται έντονους βομβαρδισμούς.

Πιο συγκεκριμένα οι διάδρομοι είναι:

Στην ανατολική περιοχή του Ντόνετσκ, πρόκειται να ανοίξει ένας διάδρομος εκκένωσης από τη Μαριούπολη προς τη Ζαπορίζια για όσους μπορούν να χρησιμοποιήσουν προσωπικά μέσα μεταφοράς.

Στη νοτιοανατολική περιοχή Ζαπορίζια, πρόκειται να ανοίξουν διάδρομοι από το Μπερντιάνσκ, τοΤόκμακ, τη Μελιτόπολη και το Ενερχοντάρ.

Και στο Λουγκάνσκ, πρόκειται να ανοίξουν διάδρομοι εκκένωσης από το Σεβεροντόνετσκ, το Λυσιχάνσκ, την Ποπάσνα, το Χίρσκε και τη Ρουμπίζνε προς το Μπαχμούτ.

Την ίδια ώρα το Κίεβο -όπου αναμένονται σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ- διαπιστώνει την πραγματική έκταση των ζημιών στις περιοχές από όπου αποχώρησαν πρόσφατα οι δυνάμεις της Μόσχας.

Σκληρές μάχες

Η προσοχή είναι στραμμένη στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που αποτελεί πλέον στόχο προτεραιότητας για τις δυνάμεις της Ρωσίας.

Ουκρανοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για μεγάλες μάχες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ανατολική Ουκρανία, με τον περιφερειακό στρατιωτικό κυβερνήτη της περιοχής Λουγκάνσκ να προτρέπει τους πολίτες να εκκενώσουν ορισμένες πόλεις.

Τα μέτωπα των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία

Ο επικεφαλής της κρατικής διοίκησης της περιοχής είπε ότι όλα τα ιατρικά ιδρύματα και τα νοσοκομεία στο Λουγκάνσκ έχουν καταστραφεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα είπε ότι «η μάχη για το Ντονμπάς» βρίσκεται σε εξέλιξη και θα θυμίζει τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εν τω μεταξύ, εχθές ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αναγνώρισε χθες πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη υποστεί «μεγάλες απώλειες» στον πόλεμο, κάνοντας λόγο για «τεράστια τραγωδία» για τη Ρωσία.

Άλλωστε, όπως αναφέρει η υπηρεσία πληροφοριών του βρετανικού στρατού, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλέον αποσυρθεί πλήρως από τη βόρεια Ουκρανία, στην Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Τουλάχιστον ένα μέρος αυτών των ρωσικών δυνάμεων θα μεταφερθεί στην ανατολική Ουκρανία για να πολεμήσει στο Ντονμπάς, προσθέτει το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας σε ανάρτησή του στο Twitter.

Οι ρωσικές δυνάμεις θα χρειαστεί να ανεφοδιαστούν προτού αναπτυχθούν πιο ανατολικά, διευκρινίζει το υπουργείο, σημειώνοντας ότι μια οποιαδήποτε μαζική ανασύνταξή τους από τον βορρά κρίνεται πιθανό ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Συνεχίζεται ο βομβαρδισμός από τις ρωσικές δυνάμεις πόλεων στο ανατολικό και το νότιο τμήμα της Ουκρανίας και οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει πιο νότια από την πόλη Ιζιούμ, η οποία παραμένει υπό τον έλεγχό τους, επισημαίνει επίσης το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Το Reuters δεν έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή τις πληροφορίες αυτές.

Παράλληλα ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης της Σούμι δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποχωρήσει από την περιφέρεια αυτή στην βορειοανατολική Ουκρανία.

Ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι σημείωσε ότι η περιφέρεια δεν έχει πλέον ρωσικές μονάδες, ενώ πρόσθεσε ότι οι εκρήξεις που ακούγονται οφείλονται στο γεγονός ότι σωστικά συνεργεία και πυροτεχνουργοί εξουδετερώνουν πυρομαχικά που άφησαν πίσω τους οι ρωσικές μονάδες.

Ο Ζιβίτσκι προειδοποίησε επίσης ότι η περιοχή δεν είναι ακόμη ασφαλής, καθώς έχουν τοποθετηθεί νάρκες σε πολλά μέρη.

Μαζί με τις περιφέρειες του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, του Χαρκόβου και του Κιέβου, η περιφέρεια της Σούμι ήταν μια από τις περιοχές στις οποίες επιτίθενταν οι ρωσικές δυνάμεις από την αρχή του πολέμου πριν από περισσότερο από έναν μήνα.

Κυρώσεων συνέχεια

Όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, εντείνονται και οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τον πέμπτο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού άνθρακα καθώς και εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων στη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, η γαλλική προεδρία στην ΕΕ ανακοίνωσε ότι το 5ο «ουσιαστικό» πακέτο κυρώσεων επεκτείνεται σε νέους τομείς, στο πλαίσιο της αντίδρασης για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και περιλαμβάνει τα εξής:

Κυρώσεις κατά ολιγαρχών, ρωσικών παραγόντων προπαγάνδας, μελών του μηχανισμού ασφαλείας και του στρατού και κυρώσεις κατά οντοτήτων στον βιομηχανικό και τεχνολογικό τομέα που συνδέονται με τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Επιπλέον, περιλαμβάνεται τα εξής μέτρα:

– Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων αρκετών ρωσικών τραπεζών.

– Απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία.

– Εμπάργκο όπλων στη Ρωσία.

– Απαγόρευση εξαγωγών στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, αξίας 10 δισ. ευρώ

– Απαγόρευση εισαγωγών από τη Ρωσία, αξίας 5,5 δισ. ευρώ: πρώτες ύλες και κρίσιμα υλικά.

– Απαγόρευση πρόσβασης στα λιμάνια της ΕΕ για πλοία που φέρουν ρωσική σημαία.

– Απαγόρευση των οδικών μεταφορών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε επίσης ότι θα μειώσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Πόλεμος» ΕΕ–Ρωσίας στο διαδίκτυο – Ομάδες χάκερ ελεγχόμενες από τη Μόσχα

Προελαύνει η Ρωσία σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας του Κρεμλίνου

Οι Γάλλοι υπολογίζουν ότι 150.000 Ρώσοι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία

Νετανιάχου σε Μπλίνκεν: Δεν πρόκειται να δεχτώ μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει τον τερματισμό του πολέμου

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας ζήτησε από τον Μπλίνκεν την άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr