Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας ΕΕ: Καταδίκασε τις πρακτικές της Ρωσίας – Δεν λήφθηκε απόφαση για εμπάργκο

Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας ΕΕ: Καταδίκασε τις πρακτικές της Ρωσίας – Δεν λήφθηκε απόφαση για εμπάργκο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Το Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ επιβεβαίωσε την ενότητα και την ισχυρή αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της ΕΕ» μπροστά στις ενεργειακές προκλήσεις που δημιούργησε η «μονομερής» απόφαση της Ρωσίας να διακόψει τη ροή φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος και προεδρεύουσα του Συμβουλίου Μπαρμπαρά Πομπιλί.

«Καταδικάζουμε την μονομερή απόφαση της ρωσικής Gazprom να διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία και επιβεβαιώνουμε ότι όλοι οι προμηθευτές πρέπει να σέβονται τις υποχρεώσεις τους, βάσει των συμβολαίων με τα οποία δεσμεύονται», είπε η υπουργός της Γαλλίας.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Κομισιόν και τις εταιρείες για μια κοινή προσέγγιση για τον τρόπο πληρωμής που θα είναι συμβατός με τους κανόνες της ΕΕ και θα σέβεται τα συμβόλαια.

»Η Επιτροπή έχει ήδη δώσει στη δημοσιότητα τις πρώτες κατευθύνσεις», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε η κ. Πομπιλί, οι υπουργοί της Βουλγαρίας και της Πολωνίας ενημέρωσαν το Συμβούλιο ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για διαταραχή παροχής φυσικού αερίου, ούτε για τους καταναλωτές, ούτε για τη βιομηχανία των δύο χωρών.

Ωστόσο, η κατάσταση θα παρακολουθείται στενά, ενώ η πρώτη «περιφερειακή Task Force» θα επισκεφθεί τη Σόφια στις 5 Μαΐου για να αποτιμήσει την κατάσταση.

Σε γενικές γραμμές, η κ. Πομπιλί τόνισε ότι η «μονομερής» απόφαση της Ρωσίας ενισχύει την ανάγκη της ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

«Οι υπουργοί εξέτασαν το επίπεδο προετοιμασίας της ΕΕ για τον επόμενο χειμώνα και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συντονισμένα για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού για όλα τα κράτη-μέλη.

»Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γεμίσουμε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο τις αποθήκες φυσικού αερίου, να βρούμε περισσότερους εναλλακτικούς προμηθευτές και να παρακολουθούμε την κατάσταση», ανέφερε η Γαλλίδα υπουργός, σημειώνοντας ότι όλες οι χώρες-μέλη έχουν ήδη ξεκινήσει να γεμίζουν τις αποθήκες φυσικού αερίου.

Επιπλέον, η Γαλλίδα υπουργός ανέφερε ότι «τα κράτη-μέλη εργάζονται με την Επιτροπή, για να βάλουν σε εφαρμογή την κοινή πλατφόρμα προμήθειας φυσικού αερίου, κάτι το οποίο θα αποτελέσει σημαντική πρόοδο».

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον ανέφερε ότι η διακοπή φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία είναι «αδικαιολόγητη» και πρόσθεσε ότι αυτό είναι ένα μήνυμα από τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να είναι η επόμενη.

«Είναι μια απόπειρα της Ρωσίας να διχάσει την ΕΕ, όμως εμείς απαντάμε με αλληλεγγύη και ενότητα», δήλωσε η Επίτροπος.

Όσον αφορά τις απαιτήσεις της Μόσχας για άνοιγμα δεύτερου λογαριασμού σε ρούβλια, η Επίτροπος Ενέργειας τόνισε ότι πρόκειται για «μονομερή τροποποίηση των συμβολαίων και για παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας».

Υπενθύμισε, επίσης, ότι πριν το τέλος Μαΐου, οι περισσότερες χώρες θα πρέπει να πληρώσουν την Gazprom και μέχρι τότε θα έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τί μπορούν ή δεν μπορούν να κάνουν, χωρίς να παραβιάζονται οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Η ίδια είπε ότι η νομική υπηρεσία της Επιτροπής και του Συμβουλίου θα παρουσιάσουν τις επόμενες ημέρες πιο λεπτομερείς κατευθύνσεις προς τις χώρες και προς τις ευρωπαϊκές εταιρείες για τον τρόπο πληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου.

Ερωτηθείσα αν κάποιες εταιρείες έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμό σε ρούβλια, η κ. Σίμσον απάντησε ότι η Επιτροπή δεν έχει καμία πληροφορία σχετικά με αυτό, ενώ σημείωσε ότι καμία εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο.

Τέλος, σύμφωνα με την Επίτροπο Ενέργειας, σήμερα, οι αποθήκες φυσικού αερίου στην ΕΕ είναι γεμάτες κατά 32% και συνεχίζουν να γεμίζουν.

Σύμφωνα με την ίδια, όλες οι χώρες έχουν καταστρώσει σχέδια έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση πλήρους διακοπής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ρωσία: «Ουκρανοί εθνικιστές» οι δράστες του μακελειού με τους 140 νεκρούς στη Μόσχα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Λογαριασμοί ρεύματος: Φρένο στην ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκαλύπτονται τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη – Δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ η Ελλάδα

Ηλεκτρικό ρεύμα: Που θα κυμανθούν τα τιμολόγια Απριλίου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr