Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ρωσία σταματά τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε Ολλανδία και Δανία

Η Ρωσία σταματά τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε Ολλανδία και Δανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η ολλανδική εταιρεία GasTerra ανακοίνωσε ότι από σήμερα Τρίτη, 31 Μαΐου, θα σταματήσει να λαμβάνει αέριο από τη ρωσική Gazprom, αφού αρνήθηκε να συμφωνήσει με τις απαιτήσεις της Μόσχας και να πληρώνει σε ρούβλια.

Η GasTerra, η οποία αγοράζει και εμπορεύεται αέριο για λογαριασμό της ολλανδικής κυβέρνησης, σημείωσε ότι έχει ήδη συνάψει συμβάσεις με άλλους παρόχους για να καλύψει τα 2 δισεκ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου που επρόκειτο να παραλάβει από την Gazprom μέχρι τον Οκτώβριο.

Η εταιρεία ανήκει κατά 50% στο ολλανδικό κράτος ενώ οι εταιρείες Shell και Exxon έχουν η καθεμία τους το 25%.

«Κατανοούμε την απόφαση της GasTerra να μη συμφωνήσει με τους μονομερείς όρους πληρωμής που έθεσε η Gazprom», ανέφερε στο Twitter ο Ολλανδός υπουργός Ενέργειας Ρομπ Γιέτεν.

«Η απόφαση αυτή δεν θα έχει συνέπειες για τις παραδόσεις αερίου στα ολλανδικά νοικοκυριά», διαβεβαίωσε.

Στην ανακοίνωσή της η GasTerra αναφέρει ότι αποφάσισε να μην υιοθετήσει το σύστημα πληρωμών που ζητούσε η Ρωσία, το οποίο προϋπέθετε το άνοιγμα λογαριασμών που θα χρησιμοποιούνταν για την πληρωμή σε ευρώ, τα οποία στη συνέχεια θα μετατρέπονταν σε ρούβλια.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι αυτές οι ενέργειες μπορεί να παραβιάζουν τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία και ότι ο τρόπος πληρωμής παρουσιάζει πολλούς οικονομικούς κινδύνους.

Είχε ζητήσει κατ’ επανάληψη από την Gazprom να συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της με βάση τους συμβατικούς τρόπους πληρωμής.

Δανία: Η εταιρεία Orsted προειδοποίησε για διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Η ενεργειακή εταιρεία Orsted επίσης προειδοποίησε ότι η ρωσική Gazprom ενδέχεται να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στη Δανία, μετά την άρνησή της να πληρώσει σε ρούβλια, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα υπήρχαν άμεσες επιπτώσεις στον εφοδιασμό της Δανίας με φυσικό αέριο.

Η απαίτηση της Μόσχας για την πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια έχει αποκαλύψει ρωγμές στην ενιαία αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς ορισμένες χώρες μέλη αρνήθηκαν να συμφωνήσουν και άλλες αναζήτησαν τρόπους για να συμμορφωθούν με αυτήν.

«Η Gazprom Export εξακολουθεί να απαιτεί από την Orsted να πληρώσει για το φυσικό αέριο σε ρούβλια», αναφέρει η ανακοίνωση της ενεργειακής εταιρείας της Δανίας.

«Δεν έχουμε καμιά νομική δέσμευση στη σύμβασή μας για να κάνουμε κάτι τέτοιο και έχουμε επανειλημμένως ενημερώσει την Gazprom Export ότι δεν πρόκειται να το πράξουμε», συμπληρώνει.

«Υπάρχει το ενδεχόμενο η Gazprom Export να σταματήσει την παράδοση φυσικού αερίου στην Orsted.

»Κατά την άποψη της Orsted, αυτό θα συνιστά παραβίαση των όρων της σύμβασης», υπογραμμίζεται.

Δεν υπάρχει αγωγός φυσικού αερίου που να συνδέει απευθείας τη Ρωσία με τη Δανία, κάτι που σημαίνει ότι η Μόσχα δεν θα είναι σε θέση να διακόψει απευθείας την παροχή στη σκανδιναβική χώρα.

Η εταιρεία Orsted τονίζει ότι στην περίπτωση που η Ρωσία διακόψει την παράδοση φυσικού αερίου στη Δανία, δεν θα υπάρξουν άμεσες επιπτώσεις στον εφοδιασμό της χώρας.

Υποστηρίζει ότι υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση τυχόν ελλείψεων.

«Έχουμε προετοιμαστεί για αυτό το σενάριο προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε το ρίσκο για τους πελάτες της Orsted, που είναι κυρίως μεγάλες εταιρείες στη Δανία και στη Σουηδία», ανέφερε.

Δεν είναι σαφές αν η παράδοση φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα διακοπεί μετά την παρέλευση της προθεσμίας που έχει η δανική Orsted στις 31 Μαΐου.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του πρακτορείου Reuters για σχολιασμό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ρωσία: «Ουκρανοί εθνικιστές» οι δράστες του μακελειού με τους 140 νεκρούς στη Μόσχα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Λογαριασμοί ρεύματος: Φρένο στην ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών

Ηλεκτρικό ρεύμα: Που θα κυμανθούν τα τιμολόγια Απριλίου

Επίθεση στη Μόσχα: Ποιο ρόλο παίζει το συγκρότημα Piknik;

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr