Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΟΗΕ: Η ανάπτυξη από την Τουρκία στη Λιβύη μισθοφόρων από τη Συρία «απειλεί την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας»

ΟΗΕ: Η ανάπτυξη από την Τουρκία στη Λιβύη μισθοφόρων από τη Συρία «απειλεί την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τη Λιβύη υπέβαλε έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας σημειώνοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει την πρακτική της να αναπτύσσει Σύρους μαχητές στη Λιβύη, σύμφωνα με το Nordic Monitor.

Η έκθεση, που παρουσιάστηκε από εμπειρογνώμονες στις 27 Μαΐου 2022, επισήμανε «τη συνεχιζόμενη παρουσία Σύρων μαχητών που υποστηρίζονται από την Τουρκία στα στρατόπεδα του στρατού που συνδέονται με την Κυβέρνηση της Εθνικής Ενότητας (GNU) στην Τρίπολη».

Προσέθεσε ότι υπήρξαν επιχειρήσεις αποχώρησης Σύρων μαχητών από τη Λιβύη, που είχαν λήξει τα συμβόλαιά τους, να αντικαθίστανται από νέες ομάδες.

Οι ερευνητές του ΟΗΕ διαπίστωσαν ότι ο Αλάα Αλ Τζουναΐντ, διοικητής της μεραρχίας «Χάμζα» του υποστηριζόμενου από την Τουρκία φιλοτουρκικού ισλαμιστικού Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA), επισκέφτηκε μέλη των δυνάμεών του στο στρατόπεδο Τεκμπάλι στην Τρίπολη στις 19 Μαΐου 2021. Η επίσκεψη δημοσιεύτηκε σε βίντεο στο YouTube.

Οι ειδικοί του ΟΗΕ θεώρησαν την ανάπτυξη Σύρων μαχητών από την Τουρκία, ως πράξη που «απειλεί την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας».

Επίσης συνιστά παρεμπόδιση ή υπονόμευση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της πολιτικής της μετάβασης.

Πέρυσι, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι οι Τούρκοι στρατιώτες και οι Σύροι μαχητές στη Λιβύη θα παραμείνουν για να διαφυλάξουν τα συμφέροντα της Άγκυρας.

Οι αντιμαχόμενες λιβυκές παρατάξεις υπέγραψαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τον Οκτώβριο του 2020.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός απαιτεί επίσης την αποχώρηση όλων των μισθοφόρων και ξένων μαχητών από τη χώρα.

Ωστόσο, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR), Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, υποστηρίζει ότι περίπου 7.000 Σύροι μισθοφόροι εξακολουθούν να είναι παρόντες στη Λιβύη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr