Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Nord Stream 1 λειτουργεί στο 30% της χωρητικότητας – Λαβρόφ: Οι «στόχοι» της Ρωσίας στην Ουκρανία ξεπερνούν το Ντονμπάς

Ο Nord Stream 1 λειτουργεί στο 30% της χωρητικότητας – Λαβρόφ: Οι «στόχοι» της Ρωσίας στην Ουκρανία ξεπερνούν το Ντονμπάς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε λειτουργία έθεσε τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1, η Gazprom τον οποίο είχε κλείσει για δέκα ημέρες επικαλούμενη λόγους συντήρησης.

Ο αγωγός λειτουργεί με περίπου το 30% της χωρητικότητας, γνωστοποίησε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων της Γερμανίας.

Παρόλα αυτά, η Ευρώπη παραμένει σε συναγερμό για ένα δύσκολο χειμώνα στον ενεργειακό τομέα, με την Κομισιόν να προτείνει σχέδιο περιορισμού της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%, για όλα τα κράτη μέλη.

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης 21/7 ξεκίνησε εκ νέου η παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Nord Stream 1, βάζοντας τέλος στην αγωνία της Ευρώπης.

Οι πρώτες μετρήσεις

Τα δεδομένα της ροής φυσικού αερίου για τον αγωγό Nord Stream 1 και αναφορικά με τις παροχές από τη Ρωσία προς τη Γερμανία καταγράφηκαν στις 29.284.591 κιλοβατώρες (kwh) ανά ώρα σήμερα το πρωί (07.00-08.00 ώρα Ελλάδας), έναντι μηδενικής ροής κατά τις προηγούμενες ώρες, όπως δείχνουν τα στοιχεία από την ηλεκτρονική σελίδα της εταιρίας που διαχειρίζεται τον αγωγό.

H ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στα σημεία διασύνδεσης παροχών OPAL και NEL στη Γερμανία, καταγράφηκε σε μηδενικά επίπεδα (μηδέν κιλοβατώρες / ανά ώρα) για την 21η Ιουλίου (06:00-07:00 ώρα Ελλάδας) σύμφωνα με τα στοιχεία του διαχειριστή του αγωγού.

Όπως ανακοίνωσε πάντως ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δικτύων της Γερμανίας, Κλάους Μίλερ ο αγωγός μεταφέρει αέριο στο 30% της χωρητικότητάς του.

Την ίδια ώρα σε ενεργειακό συναγερμό βρίσκεται ολόκληρη η Ευρώπη με την Κομισιόν να προτείνει σχέδιο περιορισμού της κατανάλωσης φυσικού αέριο κατά 15% για όλα τα κράτη μέλη.

Τα μέτρα εξοικονόμησης θα εφαρμοστούν κατά προτεραιότητα στο Δημόσιο Τομέα και στη βιομηχανία, ενώ διευκρινίστηκε πως τα νοικοκυριά και οι κοινωνικές δομές θα προστατευθούν.

Μαζί με την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 15%, προωθούνται μέτρα όπως οι κοινές προμήθειες αερίου για τις ευρωπαϊκές χώρες, η διαφοροποίηση των προμηθευτών και η ενεργειακή αλληλοβοήθεια των κρατών, παρέχοντας ο ένας στον άλλον ενέργεια, όταν τη χρειάζεται.

Εκστρατείες ευαισθητοποίησης για την εξοικονόμηση ενέργειας θα οργανωθούν, ώστε να συμμετέχουν και οι πολίτες στην προσπάθεια.

Παράλληλα, τα κράτη-μέλη θα εκπονήσουν εθνικά σχέδια εξοικονόμησης ενέργειας, υπολογίζοντας με βάση την κατανάλωση 5ετίας, το ποσό ενέργειας που πρέπει να εξοικονομήσουν. Σε πρώτη φάση η εξοικονόμηση θα είναι σε εθελοντική βάση. Αν όμως παραστεί ανάγκη θα γίνει υποχρεωτική η εφαρμογή τους.

Πάντως, η Ισπανία ανακοίνωσε ότι είναι αντίθετη στη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά τουλάχιστον 15%, κρίνοντας ότι το μέτρο αυτό, δεν είναι κατ΄ ανάγκην ούτε «δίκαιο» ούτε «αποτελεσματικό».

Λαβρόφ: Οι στόχοι της Ρωσίας ξεπερνούν πλέον το Ντονμπάς στην Ουκρανία

Η επανέναρξη της λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 με μειωμένη ικανότητα μεταφοράς, μετά από μία 10ήμερη διακοπή της λειτουργίας του, προκειμένου να γίνουν εργασίες συντήρησης, έγινε μετά από σχόλια του Ρώσου υπουργού των Εξωτερικών, που δείχνουν διεύρυνση του αντικειμενικού σκοπού των ρωσικών πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, ενώ έχουν περάσει πέντε μήνες από της έναρξη της στρατιωτικής εισβολής.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε χθες στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ότι οι «στόχοι» των πολεμικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, τώρα, ξεπερνούν την περιοχή του Ντονμπάς στα ανατολικά της χώρας.

Ο Λαβρόφ τόνισε ότι οι αντικειμενικοί σκοποί των πολεμικών επιχειρήσεων της Μόσχας θα διευρυνθούν περαιτέρω, αν η Δύση εξακολουθήσει να προμηθεύει το Κίεβο με όπλα μακράς ακτίνας δράσης, όπως τα συστήματα εξελιγμένων ρουκετών πυροβολικού (HIMARS).

«Αυτό σημαίνει ότι οι γεωπολιτικοί στόχοι θα επεκταθούν ακόμη παραπέρα από την παρούσα σημερινή γραμμή» των πολεμικών επιχειρήσεων, είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες δεν έχουν κάποιο νόημα επί του παρόντος.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε αργότερα στο RIA Moscow ότι δεν κλείνει την πόρτα σε συνομιλίες με το Κίεβο, παρά τα σχόλια του Λαβρόφ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ρωσία: «Ουκρανοί εθνικιστές» οι δράστες του μακελειού με τους 140 νεκρούς στη Μόσχα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Λογαριασμοί ρεύματος: Φρένο στην ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκαλύπτονται τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη – Δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ η Ελλάδα

Ηλεκτρικό ρεύμα: Που θα κυμανθούν τα τιμολόγια Απριλίου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr