Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γερμανία: Μερική κρατικοποίηση του ενεργειακού κολοσσού Uniper λόγω ενεργειακής κρίσης

Γερμανία: Μερική κρατικοποίηση του ενεργειακού κολοσσού Uniper λόγω ενεργειακής κρίσης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Tην αγορά μεριδίου 30% του ενεργειακού κολοσσού Uniper από το γερμανικό δημόσιο ανακοίνωσε ο Όλαφ Σολτς υποσχόμενος να βοηθήσει όσους πολίτες δοκιμάζονται από την ενεργειακή κρίση.

Το δικό του Whatever it takes είπε σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς στέλνοντας μήνυμα στους Γερμανούς ότι το δημόσιο δεν θα αφήσει κανένα πολίτη στη μοίρα του σε καιρούς ενεργειακής κρίσης.

Χρησιμοποίησε μάλιστα τον τίτλο του τραγουδιού You ´ll never walk alone, συνώνυμο στήριξης και αλληλεγγύης και ύμνου της ποδοσφαιρικής ομάδας Λίβερπουλ, για να διατυπώσει πέραν πάσης αμφιβολίας την πρόθεσή του να σταθεί στο πλευρό των ασθενέστερων οικονομικά πολιτών.

Το γεγονός ότι ο καγκελάριος διέκοψε τις ολιγοήμερες καλοκαιρινές διακοπές του για μια έκτακτη συνέντευξη τύπου με αντικείμενο τα ενεργειακά δείχνει την κρισιμότητα της κατάστασης.

Η σημαντικότερη είδηση που προκύπτει από την συνέντευξη Τύπου είναι ότι το γερμανικό δημόσιο συμφώνησε να αγοράσει μερίδιο 30% των μετοχών του ενεργειακού κολοσσού Uniper, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα φυσικού αερίου της Γερμανίας.

Το Βερολίνο θα στηρίξει την Uniper με συνολικά 15 δισεκατομμύρια, με το κόστος ανά μετοχή να ανέρχεται στα 1,70 ευρώ.

H Uniper βρίσκεται σε δεινή θέση από τότε που η Gazprom περιόρισε δραστικά τη διοχέτευση φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του για την παροχή φυσικού αερίου ο ενεργειακός κολοσσός αναγκάζεται να αγοράσει ακριβότερο αέριο από άλλες πηγές σε πολύ υψηλότερες τιμές με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει πλέον σημαντικά προβλήματα ρευστότητας.

Lufthansa και Commerzbank επιβίωσαν χάρη στο γερμανικό δημόσιο

Όπως υπογράμμισε στη συνέντευξη Τύπου ο καγκελάριος, η Uniper παίζει καθοριστικό ρόλο στην παροχή ενέργειας σε πολλές επιχειρήσεις και εκατοντάδες παρόχους και κατά συνέπεια μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.

Ας σημειωθεί ότι περίπου το 50% των γερμανικών νοικοκυριών θερμαίνονται με φυσικό αέριο.

«Τώρα η εταιρία έχοντας διασφαλίσει την σταθερότητα που απαιτείται μπορεί να ατενίζει το μέλλον», υπογράμμισε ο Όλαφ Σολτς.

Θυμίζουμε ότι η ίδια η Uniper είχε ζητήσει οικονομική στήριξη και βρίσκονταν το τελευταίο διάστημα σε διαπραγματεύσεις με το γερμανικό δημόσιο.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Όλαφ Σολτς κατέστησε σαφές ότι το γερμανικό δημόσιο δεν φιλοδοξεί σε καμία περίπτωση να δραστηριοποιηθεί ως επιχειρηματίας υπενθυμίζοντας ότι και στο παρελθόν η Γερμανία έχει στηρίξει με επιτυχία παραπαίουσες επιχειρήσεις.

Προφανώς ο καγκελάριος αναφέρεται στη στήριξη του αερομεταφορέα Lufthansa, ο οποίος έλαβε γενναίες πιστώσεις από το γερμανικό δημόσιο για να επιβιώσει εν καιρώ πανδημίας.

Ένα παλαιότερο παράδειγμα είναι η διάσωση της Commerzbank κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Το γερμανικό δημόσιο κατέχει σήμερα το 15% των μετοχών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Γερμανική Αμνηστία ζητά έρευνα για την απαγόρευση εισόδου στη χώρα του Γιάνη Βαρουφάκη

Καύσιμα: Τιμές-φωτιά με πάνω από 2 ευρώ το λίτρο η αμόλυβδη σε 15 περιφέρειες και νησιά

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Πολωνία: Συνελήφθη ύποπτος για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι σε συνεργασία με Ρώσους κατασκόπους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr