Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λιβύη: Μάχες στην Τρίπολη – 12 νεκροί και 87 τραυματίες – Ανησυχία για αναζωπύρωση του εμφυλίου

Λιβύη: Μάχες στην Τρίπολη – 12 νεκροί και 87 τραυματίες – Ανησυχία για αναζωπύρωση του εμφυλίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Έντονη ανταλλαγή πυρών ξέσπασε στην πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη κατά τη διάρκεια της νύχτας και διήρκεσε ως το Σάββατο, με αντίπαλες πολιτικά δυνάμεις να ανταλλάσσουν σφοδρά πυρά και τη βοή από αρκετές ισχυρές εκρήξεις να ακούγονται στην πόλη.

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν στο κέντρο της Τρίπολης όταν μία από τις πιο ισχυρές οργανώσεις της πρωτεύουσας εξαπέλυσε επίθεση στη βάση μιας αντίπαλης δύναμης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ανταλλαγή πυροβολισμών που διήρκεσε ώρες τρομοκρατώντας τους κατοίκους και προκαλώντας φόβους για μια ευρύτερη κλιμάκωση.

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με έδρα την Τρίπολη και μια αντίπαλη διοίκηση που υποστηρίζεται από το κοινοβούλιο που έχει την έδρα του στο ανατολικό τμήμα της χώρας αντάλλαξαν κατηγορίες για τις συγκρούσεις, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για μια ευρύτερη σύγκρουση.

Οποιεσδήποτε συγκρούσεις ανάμεσα σε ισχυρές οργανώσεις της Τρίπολης κινδυνεύουν να συμπεριλάβουν και άλλες παρατάξεις και η ανταλλαγή πυρών διήρκεσε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ξέσπασμα βίας στην πόλη τους τελευταίους μήνες.

Η αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα προειδοποίησε αυτήν την εβδομάδα κατά οποιασδήποτε προσπάθειας επίλυσης της διαφοράς μέσω της βίας.

Ένοπλες δυνάμεις που υποστηρίζουν κάθε πλευρά στην πολιτική αντιπαράθεση στη Λιβύη έχουν κινητοποιηθεί κατ΄επανάληψη γύρω από την Τρίπολη τις τελευταίες εβδομάδες, με φάλαγγες στρατιωτικών οχημάτων να κινούνται γύρω από την πόλη και να απειλούν με άσκηση βίας προκειμένου να επιτύχουν τους σκοπούς τους.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι, ένας άνδρας και μία γυναίκα, σκοτώθηκαν στην ανταλλαγή πυροβολισμών, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Εικόνες και βίντεο που κυκλοφόρησαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το κέντρο της πόλης, τα οποία το Reuters δεν ήταν σε θέση μέχρι στιγμής να επαληθεύσει, δείχνουν στρατιωτικά οχήματα να περνούν με ταχύτητα από δρόμους, οπλισμένους ανθρώπους να ανοίγουν πυρ και κατοίκους να προσπαθούν να σβήσουν φωτιές.

Προς το παρόν τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας δεν έχουν κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με τα πυρά αυτά, τα οποία σταμάτησαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου, προτού επαναληφθούν αργότερα.

Το Πανεπιστήμιο της Τρίπολης ανακοίνωσε την αναστολή των μαθημάτων λόγω των πυρών.

Δύο αντίπαλες κυβερνήσεις διεκδικούν από τον Μάρτιο την εξουσία στη Λιβύη: η μία εδρεύει στην Τρίπολη, με επικεφαλής τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά και η άλλη, υπό τον Φατί Μπασάγκα, στηρίζεται από το κοινοβούλιο του Τομπρούκ και τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης.

Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που ήταν προγραμματισμένες αρχικά για τον Δεκέμβριο του 2021, αναβλήθηκαν επ’ αόριστον.

Ανακοίνωση της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας ανέφερε πως οι πιο πρόσφατες συγκρούσεις στην Τρίπολη ξεκίνησαν όταν μαχητές που είναι σύμμαχοι του Μπασάγκα πυροβόλησαν εναντίον μιας αυτοκινητοπομπής στην πρωτεύουσα ενώ άλλες μονάδες που πρόκεινται στον Μπασάγκα συγκεντρώνονταν έξω από την πόλη.

Κατηγόρησε τον Μπασάγκα πως αποχώρησε από τις συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης.

Η διοίκηση του Μπασάγα ανέφερε σε μια δήλωση πως ποτέ δεν απέρριψε τις συνομιλίες και πως τα δικά της «ανοίγματα» απορρίφθηκαν από τον Ντμπεϊμπά.

Δεν απάντησε απευθείας στον ισχυρισμό ότι συνδέεται με τις συγκρούσεις.

Τόσο ο Ντμεϊμπά όσο και ο Μπασάγκα έχουν προσπαθήσει να κερδίσουν την εύνοια της διεθνούς κοινής γνώμης δίνοντας υποσχέσεις για τη διατήρηση της ειρήνης και κατηγορώντας ο ένας τον άλλο ότι χρησιμοποιεί βία στην επιδίωξη της εξουσίας.

Ο Μπασάγκα προσπάθησε να εισέλθει στην Τρίπολη τον Μάιο, προκαλώντας μια πολύωρη ανταλλαγή πυροβολισμών που τον ανάγκασε να φύγει.

Δήλωσε πρόσφατα πως μπορεί να προσπαθήσει να εισέλθει και πάλι στην πρωτεύουσα.

Αυτή την εβδομάδα οργανώσεις που υποστηρίζουν τον Ντμπεϊμπά παρέλασαν γύρω από την Τρίπολη σε μια επίδειξη δύναμης, λέγοντας πως δεν θα επιτρέψουν στον Μπασάγκα να εισέλθει στην πόλη.

12 νεκροί και 87 τραυματίες

Οι μάχες που ξέσπασαν τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο στην Τρίπολη είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 12 άνθρωποι και άλλοι 87 να τραυματιστούν, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Λιβύης.

Έξι νοσοκομεία της Τρίπολης έγιναν στόχος σε αυτές τις συγκρούσεις που εγείρουν φόβους για έναν νέο πόλεμο στη Λιβύη, όπου ήδη η κατάσταση είναι χαοτική, με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις να διεκδικούν την εξουσία.

Το υπουργείο Υγείας ανέφερε νωρίτερα ότι τα ασθενοφόρα δεν μπορούσαν να πλησιάσουν στις ζώνες των συγκρούσεων, κάνοντας λόγο για «εγκλήματα πολέμου».

Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, οι συγκρούσεις που ξέπασαν τη νύχτα μεταξύ αντιπάλων παρατάξεων συνεχίζονταν μέχρι και το απόγευμα το Σάββατο και επεκτάθηκαν και σε άλλες συνοικίες της πόλης.

Μεταξύ των θυμάτων είναι και ο ηθοποιός Μουστάφα Μπαράκα, που χτυπήθηκε από αδέσποτη σφαίρα και σκοτώθηκε, μετέδωσε το πρακτορείο Laba.

Με βάση φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από τις ταραχές είναι μεγάλες: αυτοκίνητα απανθρακώθηκαν και κτίρια πυρπολήθηκαν ή γαζώθηκαν από σφαίρες.

Η κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά, που εδρεύει στην Τρίπολη, επέρριψε την ευθύνη για τις συγκρούσεις στους υποστηρικτές της αντίπαλης κυβέρνησης του Φατί Μπασάγκα, ο οποίος στηρίζεται από τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Η κυβέρνηση της Τρίπολης κατηγόρησε τον Μπασάγκα, ο οποίος προσωρινά εδρεύει στη Σύρτη, ότι «έθεσε σε εφαρμογή τις απειλές του» να καταλάβει την πρωτεύουσα.

Το γραφείο Τύπου του Μπασάγκα, από την πλευρά του, είπε ότι η «παράνομη» κυβέρνηση της Τρίπολης προσπαθεί «να γατζωθεί στην εξουσία», ενώ διέψευσε ότι διεξάγεται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση μεταξύ τους για την επίτευξη συμφωνίας.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι μια συμμαχία μαχητών που στηρίζουν τον Μπασάγκα κατευθύνονται από τη Μισράτα στην Τρίπολη.

Ο Μπασάγκα διορίστηκε πρωθυπουργός τον Φεβρουάριο από το κοινοβούλιο που εδρεύει στο Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης.

Έκτοτε προσπαθεί, ανεπιτυχώς, να μπει στην Τρίπολη για να αναλάβει την εξουσία και πρόσφατα απείλησε ότι θα καταφύγει στη βία για να τα καταφέρει.

Ο Ντμπεϊμπά, ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης, επαναλαμβάνει ότι δεν θα παραχωρήσει την εξουσία παρά μόνο σε μια εκλεγμένη κυβέρνηση.

«Έντονη ανησυχία» από την Αμερικανική Πρεσβεία

Η αμερικανική πρεσβεία στην Τρίπολη εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τις εξελίξεις αυτές ενώ η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη ζήτησε «να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες» καταγγέλλοντας ότι γίνονται συγκρούσεις «σε συνοικίες αμάχων».

Το Κατάρ από την πλευρά του κάλεσε όλες τις πλευρές «να αποφύγουν την κλιμάκωση και το αίμα και να επιλύσουν τις διαφορές τους με διάλογο».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Λιβύη: Το εφετείο της Τρίπολης ακύρωσε το ψευδομνημόνιο της έκπτωτης κυβέρνησης Ντμπεϊμπά με την Τουρκία

Ο Φιντάν στη Λιβύη με τον έκπτωτο απατεώνα Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά

Το έκπτωτο καθεστώς της Τρίπολης προσπαθεί να επαναφέρει το παράνομο και ανυπόστατο μνημόνιο ΑΟΖ με την Τουρκία – Η απάντηση της Ελλάδας στον ΟΗΕ

Η φασίστρια Μελόνι συναντήθηκε με τον ισλαμοφασίστα Ερντογάν – Τι συζήτησαν οι φασίστες

Ανησυχία για αναζωπύρωση του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη μετά τη σύλληψη ηγέτη τζιχαντιστή

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr