Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ισραήλ: Η Χαμάς σχεδίαζε ομαδική σφαγή χιλιάδων Ισραηλινών

Ισραήλ: Η Χαμάς σχεδίαζε ομαδική σφαγή χιλιάδων Ισραηλινών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο ισραηλινός στρατός (IDF) επιβεβαίωσε τις φήμες, που ήταν διάχυτες στο Ισραήλ από το καλοκαίρι, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη ο πόλεμος με τη Χαμάς στη Γάζα, ότι η Χαμάς σχεδίαζε μαζική επίθεση στις ισραηλινές κοινότητες με εκατοντάδες μαχητές της, οι οποίοι θα εισέρχονταν στο Ισραήλ μέσω των υπόγειων τούνελ που είχε σκάψει η οργάνωση και οδηγούσαν από τη Γάζα στο έδαφος του Ισραήλ.

Σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του Vanity Fair, ο εκπρόσωπος του IDF Πέτερ Λερνέρ (Peter Lerner) τελικά αποκάλυψε ότι η καταστροφή των τούνελ από τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα το καλοκαίρι αποσκοπούσε στο να αποτρέψει τη συντονισμένη ομαδική σφαγή αμάχων που σχεδίαζε η Χαμάς και η οποία θα γινόταν σε πρωτοφανή κλίμακα.

“Η Χαμάς είχε ένα σχέδιο”, είπε. “Μια ταυτόχρονη, συντονισμένη, αιφνιδιαστική επίθεση μέσα στο Ισραήλ. Σχεδίαζαν να στείλουν 200 τρομοκράτες οπλισμένους μέχρι τα δόντια εναντίον αμάχων. Αυτή θα ήταν μια συντονισμένη επίθεση.

Θα εισέρχονταν από 14 τούνελ μέσα στο Ισραήλ. Θα έστελναν το λιγότερο 10 άνδρες μέσα από κάθε τούνελ, ώστε να διεισδύσουν και να προκαλέσουν μεγάλο αριθμό απωλειών”.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών του ισραηλινού στρατού, ο οποίος επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμία του, έδωσε ακόμα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επίθεση που κατάστρωνε η Χαμάς. “Πρώτα θα εισέρχονταν σε ένα χωριό και θα έσφαζαν αμάχους. Θα το έκαναν για να το δείξουν στην τηλεόραση. Στη συνέχεια σκόπευαν να απαγάγουν στρατιώτες και πολίτες για να έχουν κάτι να διαπραγματευτούν”.

Τις πληροφορίες για αυτούς τους σχεδιασμούς οι Ισραηλινοί τις συνέλεξαν μέσω ηλεκτρονικών παρεμβολών, πληροφοριοδοτών, ανακρίνοντας μαχητές της Χαμάς, όπως και από δορυφορικές εικόνες των στρατοπέδων της Χαμάς και των προετοιμασιών τους”.

Ο πολιτικός επικεφαλής της Χαμάς, Χαλίντ Μεσάαλ, παραδέχθηκε στο Vanity Fair ότι τα τούνελ τα έβλεπαν και ως ένα τρόπο να πάρουν το πάνω χέρι στο Ισραήλ, μιας και οι ρουκέτες της Χαμάς δεν μπορούν πλέον να προκαλέσουν απώλειες ή καταστροφές εξαιτίας της αντιπυραυλικής ασπίδας των Ισραηλινών.

“Στο ζήτημα της ισορροπίας δυνάμεων, η οποία γέρνει υπέρ του Ισραήλ, έπρεπε να γίνουμε δημιουργικοί και να βρούμε καινοτόμες μεθόδους. Τα τούνελ ήταν μία από τις καινοτομίες μας. Όπως λένε, η ανάγκη είναι η μητέρα της ευρηματικότητας”, είπε ο Μεσάαλ.

Σύμφωνα με την υπηρεσία ασφαλείας του Ισραήλ (Shin Bet), η Χαμάς ξεκίνησε να σκάβει τούνελ κάτω από τη Γάζα από τις αρχές του 2.000. Αλλά η “άνθιση” κατασκευής τούνελ ήρθε μετά την απαγωγή του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ (Gilad Shalit) και η απελευθέρωσή του με αντάλλαγμα την απελευθέρωση από το Ισραήλ 1.027 ανδρών της Χαμάς.

“Αυτό σήμαινε για εκείνους ότι τα τούνελ όντως κάνουν δουλειά”, είπε κορυφαίος Ισραηλινός αξιωματούχος.

Μετά από αυτό η Χαμάς δημιούργησε μια μυστική ομάδα κομάντο, την dubbed Nukhba (“οι εκλεκτοί”), για να εκπαιδεύουν τρομοκράτες ικανούς να πολεμάνε και να κινούνται μέσα στα τούνελ είτε πεζή, είτε σε μικρές μοτοσικλέτες.

“Ήταν μια επίλεκτη ομάδα, εκπαιδευμένη να εκτελεί στρατηγικά τρομοκρατικά χτυπήματα, οπλισμένη με αντιαρματικά (RPG), Καλάσνικοφ, Μ-16, χειροβομβίδες και οπλισμό νυχτερινής όρασης”, είπε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Shin Bet. “Οι τρομοκράτες είχαν μέχρι και στολές του ισραηλινού στρατού για να καταφέρουν αιφνιδιαστικά χτυπήματα”.

Οι φήμες για το σχεδιαζόμενο χτύπημα της Χαμάς ανέφεραν ότι θα γινόταν όταν η Ισραηλινοί γιόρταζαν το εβραϊκό νέο έτος (Rosh Hashanah), στις αρχές του Φθινοπώρου, αλλά τα σχέδια της Χαμάς άλλαξαν μετά την απαγωγή και τη δολοφονία των τριών Ισραηλινών εφήβων τον Ιούνιο, που είχαν ως αποτέλεσμα την έναρξη των εχθροπραξιών με το Ισραήλ.

Στην πραγματικότητα η απαγωγή και η δολοφονία των τριών παιδιών ήταν η αιτία που το σχέδιο της Χαμάς απέτυχε, αφού εξαιτίας της απαγωγής οι Ισραηλινοί κινητοποιήθηκαν και χτύπησαν τη Χαμάς πρώτοι.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Το Ισραήλ δεν θα εγκρίνει πλέον τις αυτοκινητοπομπές της UNRWA με τρόφιμα προς το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

Μακρόν σε Νετανιάχου: Η «εξαναγκαστική μεταφορά του πληθυσμού [των Γαζαίων] συνιστά έγκλημα πολέμου»

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι πέθανε Ισραηλινός όμηρος λόγω έλλειψης φαρμάκων και τροφής

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr