Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σαουδάραβας διπλωμάτης: Οι συνομιλίες με τους Χούτι στοχεύουν στην αναβίωση της εκεχειρίας στην Υεμένη

Σαουδάραβας διπλωμάτης: Οι συνομιλίες με τους Χούτι στοχεύουν στην αναβίωση της εκεχειρίας στην Υεμένη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη δήλωσε τη Δευτέρα ότι το ταξίδι του στην πρωτεύουσα Σαναά, που ελέγχεται από τους Χούτι, είχε στόχο την αναβίωση της κατάπαυσης του πυρός και την επανέναρξη των πολιτικών συνομιλιών για τον τερματισμό της εννεάχρονης σύγκρουσης.

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαΐντ Αλ Τζάμπερ συναντήθηκε με αξιωματούχους των Χούτι στη Σαναά την Κυριακή για συνομιλίες στις οποίες συμμετείχαν επίσης αξιωματούχοι του Ομάν.

Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε καθώς οι συνομιλίες μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των Χούτι κέρδισαν δυναμική αφού το Βασίλειο κατέληξε σε συμφωνία με το Ιράν τον περασμένο μήνα για την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων.

Το Ιράν είναι ο κύριος ξένος υποστηρικτής των Χούτι στη σύγκρουση της Υεμένης.

Ο Αλ Τζάμπερ έγραψε στο Twitter ότι το ταξίδι του είχε σκοπό να «σταθεροποιήσει την εκεχειρία και την κατάπαυση του πυρός, να υποστηρίξει τη διαδικασία ανταλλαγής κρατουμένων και να διερευνήσει πεδία διαλόγου μεταξύ των παραγόντων της Υεμένης για την επίτευξη μιας βιώσιμης, συνολικής πολιτικής λύσης στην Υεμένη».

Τα σχόλιά του ήταν τα πρώτα από τη Σαουδική Αραβία για την επίσκεψη.

Η σύγκρουση της Υεμένης ξεκίνησε το 2014 όταν οι Χούτι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, κατέλαβαν τη Σαναά και μεγάλο μέρος του βορρά της Υεμένης, εκδιώκοντας τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση που κατέφυγε στο νότο και στη συνέχεια κατέφυγε εξόριστη στη Σαουδική Αραβία.

Η κίνηση των Χούτι ώθησε έναν συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία να παρέμβει μήνες αργότερα σε μια προσπάθεια να επαναφέρει την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στην εξουσία.
]
Η σύγκρουση έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε έναν περιφερειακό πόλεμο αντιπροσώπων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.

Ο Σαουδάραβας διπλωμάτης συναντήθηκε με τον Μαχντί αλ-Μασάτ, επικεφαλής του ανώτατου πολιτικού συμβουλίου των Χούτι, το οποίο διοικεί περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες στην Υεμένη.

Αξιωματούχοι της Υεμένης και της Σαουδικής Αραβίας δήλωσαν ότι η Σαουδική Αραβία και οι Χούτι κατέληξαν σε ένα προσχέδιο συμφωνίας τον περασμένο μήνα για την αναβίωση της εκεχειρίας που έληξε τον Οκτώβριο.

Η συμφωνία, με τη μεσολάβηση του Ομάν, έχει σκοπό να οδηγήσει σε μια επιστροφή στις πολιτικές συνομιλίες, δήλωσαν αξιωματούχοι που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στέφαν Ντουζαρίκ χαιρέτισε τη Δευτέρα τις συνομιλίες ως «ένα ευπρόσδεκτο βήμα» που θα βοηθήσει στη διευθέτηση της σύγκρουσης και στην αποκλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων.

Ο Στέφαν Ντουζαρίκ είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν συμμετείχαν στις συνομιλίες της Σαναά, αλλά «ελπίζουμε πολύ ότι μπορούν να συμβάλουν στις συνολικές ειρηνευτικές προσπάθειες υπό την ηγεσία του (απεσταλμένου του ΟΗΕ για την Υεμένη) Hans Gruenberg για την ανανέωση της εκεχειρίας στην Υεμένη και την επανέναρξη της πολιτική διαδικασία εντός της Υεμένης».

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης χαιρέτισε τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να φέρει τις αντίπαλες παρατάξεις της Υεμένης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας «συνολικής πολιτικής συμφωνίας», σύμφωνα με ανακοίνωση που κυκλοφόρησε αργά την Κυριακή.

Το ταξίδι του Αλ Τζάμπερ στη Σαναά έγινε ημέρες πριν από την εφαρμογή μιας συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων που αναμένεται να πραγματοποιηθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Η συμφωνία, με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα, περιλαμβάνει την απελευθέρωση σχεδόν 900 αιχμαλώτων πολέμου και από τις δύο πλευρές, συμπεριλαμβανομένων και Σαουδαράβων στρατιωτών

Πριν από το ταξίδι του, οι Χούτι δήλωσαν ότι η Σαουδική Αραβία απελευθέρωσε 13 αιχμαλώτους Χούτι το Σάββατο σε αντάλλαγμα για έναν Σαουδάραβα κρατούμενο που οι Χούτι άφησαν ελεύθερο νωρίτερα φέτος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πύραυλο των Χούτι κατέρριψαν οι Αμερικανοί – Είχε στόχο πλοίο με 4 Έλληνες στο πλήρωμα

Η «Ύδρα» κατέρριψε ντρόουν στον Κόλπο του Άντεν

Την ίδια ημέρα που το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ στο εσωτερικό του προχώρησε σε μαζικές συλλήψεις γυναικών

Πρόεδρος Ισραήλ: Η «αυτοκρατορία του κακού» με επικεφαλής το Ιράν είναι η απειλή

Προειδοποίηση από Ρώσο διπλωμάτη για την Ουκρανία – «Η επιπλέον βοήθεια των ΗΠΑ θα στείλει χιλιάδες στη “μηχανή του κιμά”»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr