Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κορυφαίος Κινέζος επιστήμονας: Η θεωρία διαρροής του κορωνοϊού από εργαστήριο δεν πρέπει να αποκλειστεί

Κορυφαίος Κινέζος επιστήμονας: Η θεωρία διαρροής του κορωνοϊού από εργαστήριο δεν πρέπει να αποκλειστεί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κίνα, Κορωνοϊός - Κορονοϊός,

Ο πρώην διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Προστασίας Νοσημάτων (CDC) της Κίνας δήλωσε ότι η θεωρία της διαρροής στο εργαστήριο για την προέλευση του Covid-19 δεν πρέπει να αποκλειστεί.

Ο George Gao, ένας διεθνώς αναγνωρισμένος ιολόγος, δήλωσε επίσης ότι ένας άλλος κλάδος της κινεζικής κυβέρνησης διερεύνησε τη θεωρία της διαρροής από το εργαστήριο – η πρώτη τέτοια αναγνώριση ότι πραγματοποιήθηκε κάποιου είδους επίσημη έρευνα.

«Δεν έχουν βρει παρανομίες», δήλωσε.

Ο George Gao υπηρέτησε ως επικεφαλής του CDC μέχρι τον Ιούλιο του 2022, γεγονός που τον τοποθετεί στην πρώτη γραμμή των ερευνών της Κίνας σχετικά με την προέλευση του Covid.

Ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βουχάν, μια πόλη στην κεντρική Κίνα, τον Δεκέμβριο του 2019.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν υποδείξει ότι το Covid πιθανότατα προέκυψε από μια αγορά στη Βουχάν, όπου πωλούνταν ζωντανά ζώα.

Ωστόσο, η πόλη φιλοξενεί επίσης το Ινστιτούτο Ιολογίας Βουχάν, μια ερευνητική εγκατάσταση που μελετά τους κορωνοϊούς.

Αυτό οδήγησε στη θεωρία ότι ο ιός μπορεί να διέρρευσε από κάποιο εργαστήριο.

Η θεωρία, που αρχικά απορρίφθηκε από ειδικούς της δημόσιας υγείας, προωθήθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ όταν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ. Η Κίνα την έχει αρνηθεί σθεναρά.

Μιλώντας στο BBC, ο George Gao δήλωσε: «Μπορείς πάντα να υποπτεύεσαι οτιδήποτε. Έτσι είναι η επιστήμη. Μην αποκλείετε τίποτα».

Ο George Gao είναι τώρα αντιπρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Φυσικών Επιστημών της Κίνας, ενός κυβερνητικού φορέα.

Η έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού έχει απογοητεύσει τους ειδικούς από την έλλειψη συνεργασίας της κινεζικής κυβέρνησης με τις διεθνείς προσπάθειες διερεύνησης στοιχείων και την πολιτικοποίηση του θέματος.

Στη Δύση, τα ερωτήματα σχετικά με μια πιθανή διαρροή από το εργαστήριο συνδέθηκαν με την ιδέα ότι ο ιός απελευθερώθηκε σκόπιμα και κακόβουλα στον κόσμο, γεγονός που τροφοδότησε θεωρίες συνωμοσίας.

Αλλά από τότε που ο Τζο Μπάιντεν έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ, οι Αρχές στις ΗΠΑ άρχισαν να λαμβάνουν πιο σοβαρά υπόψη τους τη θεωρία της τυχαίας διαρροής.

Τον Μάιο του 2021 ο Μπάιντεν διέταξε έρευνα των μυστικών υπηρεσιών για την υπόθεση αυτή.

Νωρίτερα φέτος η Wall Street Journal ανέφερε ότι μια επικαιροποιημένη και απόρρητη έκθεση του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ του 2021 είχε καταλήξει με «χαμηλή βεβαιότητα» στο συμπέρασμα ότι ο ιός πιθανότατα προέκυψε από διαρροή από εργαστήριο – ένα συμπέρασμα που έρχεται σε αντίθεση με τις εκθέσεις πολλών άλλων αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Τι είπε ο ΠΟΥ

Σύμφωνα με τον Guardian τον Μάρτιο του 2021 μια ομάδα ερευνητών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κατέληξε στο συμπέρασμα, μετά από ερευνητική επίσκεψη στη Γουχάν, ότι η θεωρία της διαρροής στο εργαστήριο ήταν «εξαιρετικά απίθανη».

Αλλά η επίσκεψη αυτή είχε παρεμποδιστεί από την κινεζική κυβέρνηση και η δεύτερη φάση της έρευνας έχει έκτοτε εγκαταλειφθεί.

Μιλώντας στο Nature τον Φεβρουάριο, η Maria Van Kerkhove, επιδημιολόγος του ΠΟΥ, δήλωσε:

«Η πολιτική σε όλο τον κόσμο παρεμπόδισε πραγματικά την πρόοδο στην κατανόηση της προέλευσης».

Η κινεζική κυβέρνηση χαρακτήρισε τη θεωρία της διαρροής από το εργαστήριο «ψευδή και λανθασμένη».

Αλλά στη συνέντευξή του στο BBC ο Gao είπε:

«Πραγματικά δεν ξέρουμε από πού προήλθε ο ιός… το ερώτημα είναι ακόμη ανοιχτό».

Ο James Wood, καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, δήλωσε:

«Ο καθηγητής Gao είναι ένας διεθνώς σεβαστός επιστήμονας.

»Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις από τη γονιδιωματική των ιών ότι ο ιός Covid-19 δεν ήταν τεχνητά κατασκευασμένος ή φτιαγμένος από τον άνθρωπο, αλλά πιθανότατα προέκυψε από έναν άλλο ιό που μολύνει την άγρια πανίδα.

»Η επιστήμη ασχολείται με πιθανότητες και όχι με βεβαιότητες.

»Στην πραγματικότητα, ίσως να μην είναι ποτέ δυνατόν να γνωρίζουμε με βεβαιότητα πώς ο ιός Covid-19 εισήλθε στον ανθρώπινο πληθυσμό.

»Αυτό που έχει σημασία είναι να αντληθούν διδάγματα και να μειωθεί ή να απαγορευτεί το εμπόριο ζώντων άγριων ζώων, μια καλά αναγνωρισμένη οδός μετάδοσης ζωονοσογόνων ιών, και να ρυθμιστεί κατάλληλα η ασφάλεια των εργαστηρίων».

Ο Gao, ο οποίος έχει σπουδάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, είναι γνωστός στην κοινότητα της δημόσιας υγείας της Κίνας για τις καλές σχέσεις του με τους διεθνείς συναδέλφους του – και για την προθυμία του να μιλά περιστασιακά εκτός σειράς όσον αφορά τη γραμμή του κομμουνιστικού κόμματος.

Τον Απρίλιο του 2021 ο Gao προκάλεσε αντιδράσεις αμφισβητώντας φαινομενικά την αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων, αν και αργότερα δήλωσε ότι αναφερόταν σε όλα τα εμβόλια, όχι μόνο στα κινεζικά.

Η Κίνα παλεύει με ένα νέο κύμα μολύνσεων από τον κορωνοϊό μετά την εγκατάλειψη σχεδόν όλων των περιορισμών για τον έλεγχο της πανδημίας τον Δεκέμβριο, μετά από τρία χρόνια άσκησης πολιτικής «μηδενικών κρουσμάτων».

Τον Μάιο, ο Zhong Nanshan, ανώτερος Κινέζος επιστήμονας, εκτίμησε ότι η κορύφωση των λοιμώξεων θα έφτανε στα τέλη Ιουνίου, με περίπου 65 εκατομμύρια λοιμώξεις την εβδομάδα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

Τζον Ακουιλίνο: Η Κίνα θα επιτεθεί στην Ταϊβάν μέχρι το 2027

Κοινή ναυτική άσκηση Ρωσίας, Ιράν και Κίνας στον βόρειο Ινδικό ωκεανό

Γερμανία: 62χρονος εμβολιάστηκε 217 φορές κατά της covid-19

Στη Λάρισα οι νεκροί του κορωνοϊού δεν έχουν «λιώσει» – Στο Νέο Κοιμητήριο σταμάτησαν οι εκταφές

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr