Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ταχρίρ αλ Σαμ παραδίδει σημαντικούς τζιχαντιστές στην Τουρκία – Άγνωστο τι τους θέλει η Τουρκία

Η Ταχρίρ αλ Σαμ παραδίδει σημαντικούς τζιχαντιστές στην Τουρκία – Άγνωστο τι τους θέλει η Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η τζιχαντιστική ένοπλη οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS, παλαιότερα γνωστή ως Μέτωπο Αλ Νούσρα – συριακή Αλ Κάιντα, παρέδωσε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (MİT) έναν επιφανή Σαουδάραβα οπλαρχηγό πρώην μέλος της και μέλος της Αλ Κάιντα.

Η παράδοση έγινε στο συνοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ-Χάουα, βόρεια της Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία, μετά από τέσσερα χρόνια κράτησή του σε φυλακές της HTS.

Πηγή ασφαλείας είπε στην ιστοσελίδα North Press ότι ο Σαουδάραβας οπλαρχηγός, Ναγιέφ αλ Σαμάρι, με το ψευδώνυμο Άμπου αλ Αούφ αλ Τζαζράουι, παραδόθηκε υπό την επίβλεψη του Άμπου Μαρία αλ Καχτάνι, αρχηγού της Γενική Ασφαλείας της Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ, στα πλαίσια παράδοσης ξένων τζιχαντιστών στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο λόγος που η Ταχρίρ αλ Σαμ παραδίδει «συναγωνιστές» και πρώην μέλη της της στην Τουρκία οφείλει να διερευνηθεί εις βάθος, πολύ πίσω από τα προσχήματα.

Ο Αλ Σαμάρι θεωρήθηκε ένας από τους πιο εξέχοντες «λόγους της Σαρία» της HTS στην περιοχή Καλαμούν βορειοανατολικά της Δαμασκού κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας της οργάνωσης εκεί (υπενθυμίζεται ότι, η Ταχρίρ αλ Σαμ εκείνη την εποχή, ως Αλ Νούσρα, ήταν απροκάλυπτα η Αλ Κάιντα).

Εγκατέλειψε τη Δαμασκό και μετακινήθηκε στην Ιντλίμπ το 2017, μέσω διαδρομών λαθρεμπορίου, μαζί με τον επικεφαλής της Αλ Νούσρα στην Καλαμούν, Άμπου Μαλίκ αλ Τάλι και μια ομάδα που απαρτιζόταν από ξένους ηγετικά μέλη και μουτζαχεντίν.

Την 1η Ιουνίου φέτος, η Ταχρίρ αλ Σαμ μετέφερε τέσσερις αλλοδαπούς κρατούμενούς της, εκ των οποίων ο ένας είναι γαλλικής υπηκοότητας, από τη φυλακή 107 στην πόλη της Ιντλίμπ στο συνοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ-Χάουα με την Τουρκία, για να τους παραδώσει στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

Αυτή η επιχείρηση είναι η έκτη του είδους της το 2023.

Στις φυλακές της HTS κρατούνται δεκάδες ξένοι μαχητές τους οποίους η Άγκυρα επιθυμεί να δεχθεί, χωρίς να είναι γνωστός ο σκοπός.

Η Ταχρίρ αλ Σαμ, που μετονομάστηκε το 2017 σε μια προσπάθεια να μην «ταυτίζεται» με την Αλ Κάιντα, ελέγχει την πόλη Ιντλίμπ και το δυτική Περιφέρεια του Χαλεπίου, υπό το πρόσχημα της φιλοτουρκικής-ισλαμιστικής «Κυβέρνησης Σωτηρίας».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αλλάζει ο αρμόδιος υφυπουργός του τουρκικού ΥΠΕΞ για τα ελληνοτουρκικά – Τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι;

Πρώην σύζυγος οπλαρχηγού του ISIS κατηγορείται για βιασμούς σκλάβας Γιαζίντι

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Σαμαράς: «Καρφιά» για «επαγγελματίες κατευναστές» στην κυβέρνηση – Τι είπε για Τουρκία και Κόσοβο

Ο φαφλατάς Ερντογάν διαδίδει ότι εκείνος «ακύρωσε» με τον Μπάιντεν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr