Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λιβύη και Ιράν συζητούν ενεργειακή συνεργασία

Λιβύη και Ιράν συζητούν ενεργειακή συνεργασία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ενέργεια, Ιράν, Λιβύη,

Ανώτερος αξιωματούχος της λιβυκής κυβέρνησης συναντήθηκε πρόσφατα με τον Επιτετραμμένο της Ιρανικής Πρεσβείας στη Λιβύη, Αϊνολά Σουρί.

Αυτό έγινε για να διερευνηθούν ευκαιρίες για διμερή συνεργασία στον ενεργειακό τομέα.

Ο Οσάμα Αλντερχάτ, Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για την Ηλεκτρική Ενέργεια και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, συμμετείχε σε συζητήσεις με τον Ιρανό διπλωμάτη για διάφορα θέματα που σχετίζονται με την παραγωγή, τη μετατροπή και τη μεταφορά ενέργειας.

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση, τα δύο μέρη εξέτασαν τις παγκόσμιες τάσεις στην παραγωγή ενέργειας από ηλιακά πάνελ και ανεμογεννήτριες.

Ευθυγράμμισαν τις συζητήσεις τους με τη διεθνή στροφή προς καθαρές και βιώσιμες πηγές ενέργειας.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία των τεχνολογιών καθαρής ενέργειας, τόσο η Λιβύη όσο και το Ιράν εξέφρασαν το αμοιβαίο ενδιαφέρον τους να πραγματοποιήσουν τεχνικές συναντήσεις με εξειδικευμένες ιρανικές εταιρείες στην παραγωγή και μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδικά στη σφαίρα των καθαρών ενεργειών, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια.

Τον περασμένο μήνα, η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Νάτζλα Μανγκούς, έφτασε στην πρωτεύουσα του Ιράν, την Τεχεράνη σε μια ιστορική επίσκεψη, σηματοδοτώντας την πρώτη επαφή υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο εθνών εδώ και χρόνια.

Η Μανγκούς έγινε δεκτή από τον Ιρανό ομόλογό της, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, για συνομιλίες με στόχο τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Η επίσκεψη θεωρείται ως ένα σημαντικό βήμα στον απόηχο των εσωτερικών εξελίξεων στη Λιβύη τα τελευταία χρόνια.

Οι δύο κορυφαίοι διπλωμάτες είχαν προηγουμένως συζητήσει την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν πριν από λίγους μήνες.

Το Ιράν και η Λιβύη δεσμεύτηκαν να βελτιώσουν τις διμερείς τους σχέσεις τους τελευταίους μήνες, με τη Λιβύη να αναβαθμίζει τη διπλωματική της αντιπροσωπεία στην Τεχεράνη από Επιτετραμμένος σε Πρέσβη.

Ακολούθησε η επίδοση διαπιστευτηρίων από τον πρεσβευτή της Λιβύης στο Ιράν, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Πριν από μήνες, η Τεχεράνη ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ανοίξει εκ νέου την πρεσβεία της στη Λιβύη, με διπλωματική αντιπροσωπεία που στάλθηκε στην Τρίπολη για να ανοίξει ξανά την πρεσβεία του Ιράν.

Επί του παρόντος, η ιρανική διπλωματική αποστολή στη Λιβύη διευθύνεται από τον Αϊνολά Σουρί, ο οποίος έχει εργαστεί σε αποστολές της Ιρανικής Ισλαμικής Δημοκρατίας σε πολλές χώρες.

Η ιρανική ναυτιλία ξανάρχισε τις δραστηριότητές της στη Λιβύη, με το πρώτο ιρανικό πλοίο να ελλιμενίζεται στο λιμάνι της Μισράτα μετά από αναστολή σχεδόν μιας δεκαετίας.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματικής αποστολής στη Λιβύη, Αϊνολά Σουρί, ελπίζει να αναβαθμίσει το επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ του Ιράν και της Λιβύης στο επίπεδο που απολάμβαναν στο παρελθόν, ιδιαίτερα στον οικονομικό και εμπορικό τομέα.

Σύμφωνα με τον Σουρί, η Λιβύη «δέχθηκε θερμά την πρεσβεία του Ιράν στην Τρίπολη και έχει πραγματοποιηθεί σειρά συναντήσεων μεταξύ των δύο πλευρών».

Προηγουμένως, το Ιράν και η Λιβύη είχαν συζητήσει ρυθμίσεις για την επιστροφή της ιρανικής πρεσβείας και την ενεργοποίηση μιας κοινής οικονομικής επιτροπής για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Το 2011, όλες οι ξένες πρεσβείες στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης της ιρανικής πρεσβείας, έκλεισαν λόγω διαμαρτυριών κατά του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αναποτελεσματικές οι κυρώσεις σε Ρωσία και Ιράν

Πότε μπαίνει το επίδομα θέρμανσης και η έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος

Ηλεκτρικό ρεύμα: Που θα κυμανθούν τα τιμολόγια τον Μάιο

Ο Ζελένσκι προειδοποιεί για πυρηνικό ατύχημα στη Ζαπορίζια στην 38η επέτειο του Τσερνόμπιλ

Η Ρωσία θα πουλά 30% φθηνότερο το φυσικό αέριο στην Κίνα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr