Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βουλγαρία: Έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για διαφθορά – Πού καταλήγουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τους σιδηροδρόμους

Βουλγαρία: Έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για διαφθορά – Πού καταλήγουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τους σιδηροδρόμους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βουλγαρία, Ευρωπαϊκή Ένωση,

Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) τίθεται η Βουλγαρία, καθώς είναι από τις χώρες της ΕΕ που δυσκολεύεται να καταπολεμήσει τα φαινόμενα διαφθοράς.

Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2022, η Βουλγαρία βρίσκεται στην προτελευταία θέση του πίνακα κατάταξης με χειρότερες επιδόσεις να καταγράφει μόνο η Ουγγαρία.

Η έφοδος των ευρωπαϊκών Αρχών με τη συνδρομή και των τοπικών Αρχών, έγινε σε 28 σπίτια και γραφεία στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΕΕ για τη διερεύνηση της κατάχρησης κονδυλίων της Ένωσης που προορίζονται για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου.

Οι καταγγελίες όλα αυτά τα χρόνια δεν λείπουν, καθώς στελέχη της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι η απόσπαση κονδυλίων της ΕΕ έχει γίνει μία από τις κύριες πηγές εσόδων των ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος.

Η έρευνα της EPPO

Ειδικότερα η EPPO διερευνά δύο έργα εκσυγχρονισμού της σιδηροδρομικής υποδομής για τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 241 εκατ. ευρώ.

Δικαιούχος και των δύο έργων είναι η Εθνική Εταιρεία Σιδηροδρομικής Υποδομής της Βουλγαρίας, ενώ οι συμβάσεις υλοποίησης ανατέθηκαν σε δύο ιδιωτικές εταιρείες.

Οι εργασίες σε αυτά τα δύο τμήματα σιδηροδρομικών γραμμών βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, αλλά έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αρκετές πληρωμές από τον δικαιούχο προς τους εργολάβους.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της EPPO, «η έρευνα αποκάλυψε γεγονότα που θα μπορούσαν να συνιστούν ποινικά αδικήματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάχρησης κονδυλίων της ΕΕ και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Οι εργολάβοι είναι ύποπτοι ότι πραγματοποίησαν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, εικονικές μεταφορές χρημάτων σε μια αλυσίδα εταιρειών – βιτρίνα, οι οποίες οδήγησαν τελικά στην ανάληψη χρηματικών ποσών άνω των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ (5 εκατομμύρια λέβα) από άτομα με ποινικό μητρώο».

Συλλήψεις

Κατά τη διάρκεια των χθεσινών ερευνών, που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια των υπόπτων και στις εγκαταστάσεις των υπό διερεύνηση εταιρειών, συνελήφθησαν δύο άτομα. Επιπλέον, δημόσιοι υπάλληλοι της Εθνικής Εταιρείας Σιδηροδρομικής Υποδομής θα εξεταστούν, σχετικά με την εκταμίευση κονδυλίων της ΕΕ.

Την Τετάρτη συνελήφθη επίσης ο δήμαρχος του General Toshevo, στα ανατολικά της χώρας, επειδή παρουσίασε πλαστά στοιχεία σχετικά με εργασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτιρίων

Η έρευνα συνεχίζεται, προκειμένου να εξακριβωθεί η φύση και η έκταση των ύποπτων εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Διαιτητής της Euroleague έκλεψε κολόνια από αεροδρόμιο

Ο Γεραπετρίτης αδειάζει ξανά την Μπακογιάννη για το Κόσοβο

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης ψηφοθήρας με τον Μπελέρη και η Ντόρα βάζει το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr