Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το AXIOS επιβεβαιώνει ότι οι Αμερικανοί είναι έξαλλοι με την αποκάλυψη από το Ισραήλ της συνάντησης με τη Μανγκούς της Λιβύης

Το AXIOS επιβεβαιώνει ότι οι Αμερικανοί είναι έξαλλοι με την αποκάλυψη από το Ισραήλ της συνάντησης με τη Μανγκούς της Λιβύης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η κυβέρνηση Μπάιντεν διαμαρτυρήθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο στην ισραηλινή κυβέρνηση για την απόφαση του ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών να αποκαλύψει μια πρόσφατη μυστική συνάντηση που είχε με τον Λίβυα ομόλογό του, είπαν στο Axios ένας Ισραηλινός και δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Διαδηλώσεις κατά της συνάντησης ξέσπασαν στη Λιβύη και αποσταθεροποίησαν την εύθραυστη κυβέρνηση της χώρας που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί ότι η αποκάλυψη της συνάντησης και η αναταραχή που ακολούθησε όχι μόνο θα «σκοτώσει» τις προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Λιβύης, αλλά θα βλάψει επίσης τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη με άλλες αραβικές χώρες, καθώς και τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, επεσήμαναν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν δήλωσε την Κυριακή [27/8] σε μια ανακοίνωση ότι συναντήθηκε κρυφά με τη Λίβυα ομόλογό του Νάτζλα Μανγκούς την περασμένη εβδομάδα.

Ο Κοέν είπε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη και οργανώθηκε από τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών που έχει στενές σχέσεις και με τις δύο πλευρές.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε τη συνάντηση «τυχαία και ανεπίσημη κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, η οποία δεν περιελάμβανε καμία συζήτηση, συμφωνία ή διαβούλευση».

Ωστόσο, η Μαγκούς επιβεβαίωσε «με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο τη θέση της Λιβύης σχετικά με την παλαιστινιακή υπόθεση», ανέφερε η ανακοίνωση.

Κατάσταση του παιχνιδιού: Πολλά πολιτικά κόμματα στη Λιβύη εξέδωσαν γρήγορα δηλώσεις καταδικάζοντας τη συνάντηση και απαιτώντας την απόλυση της Μανγκούς. Αντικυβερνητικές και αντι-ισραηλινές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Τρίπολη, με ορισμένους διαδηλωτές να εισβάλλουν στο υπουργείο Εξωτερικών.

Μέχρι τη Δευτέρα [28/8], η Μανγκούς είχε εγκαταλείψει τη χώρα και το Reuters ανέφερε ότι είχε απολυθεί από τη θέση της.

Παρασκηνιακά: Ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν κατάλαβε ότι η συνάντηση μεταξύ του Κοέν και της Μανγκούς υποτίθεται ότι θα ήταν μυστική και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξεπλάγησαν όταν ο Κοέν την εξέθεσε σε επίσημο δελτίο Τύπου.

Ένας βοηθός του Κοέν, μιλώντας στην ιστοσελίδα Axios, ισχυρίστηκε ότι υπήρξε κατανόηση κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι τελικά θα δημοσιοποιηθεί.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος, ωστόσο, είπε ότι οι Λίβυοι δεν εννοούσαν ότι η συνάντηση θα δημοσιοποιηθεί.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα του Axios για σχολιασμό.

Αμερικανοί αξιωματούχοι μίλησαν με τον Κοέν και άλλους αξιωματούχους του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών την Κυριακή και διαμαρτυρήθηκαν για τον χειρισμό του θέματος από το Ισραήλ, δήλωσαν Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ο Κοέν είπε σε Αμερικανούς αξιωματούχους ότι αποφάσισε να κάνει τη δήλωση αφού τα ισραηλινά ΜΜΕ επικοινώνησαν μαζί του για ένα σχόλιο σχετικά με τη συνάντηση, ανέφεραν οι πηγές.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ακόμη κι αν υπήρχε διαρροή, ο Κοέν θα μπορούσε να είχε αρνηθεί να σχολιάσει.

Η μεγάλη εικόνα: Η κυβέρνηση Μπάιντεν εργάζεται εδώ και δύο χρόνια για να προσπαθήσει να κάνει τη Λιβύη να ενταχθεί στις Συμφωνίες του Αβραάμ και να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ, δήλωσαν οι τρεις αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Το Associated Press (AP) ανέφερε νωρίτερα φέτος ότι όταν ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, επισκέφθηκε τη Λιβύη τον Ιανουάριο, με τον πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά συζήτησαν το ενδεχόμενο εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ. Ο Ντμπεϊμπά δεν το απέκλεισε, σύμφωνα με το AP.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Νετανιάχου: Το Δικαστήριο της Χάγης δεν θα επηρεάσει το Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα

Νέα κρίση στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις; – Ο Ερντογάν ανέβαλε τη συνάντηση του με τον Μπάιντεν

Αγωνία για τους σχεδόν 100 ζωντανούς Ισραηλινούς ομήρους που κρατάνε τα τζιχάντια της Χαμάς

Κοινή έκκληση από 18 χώρες στη Χαμάς για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr