Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία εξαπάτησε τους μισθοφόρους-τζιχαντιστές που έστειλε στη Λιβύη – Κρύβει τους νεκρούς και δεν πληρώνει

Η Τουρκία εξαπάτησε τους μισθοφόρους-τζιχαντιστές που έστειλε στη Λιβύη – Κρύβει τους νεκρούς και δεν πληρώνει
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Νασράτ Αλί, ο οποίος έχασε τρεις από τους γιους του σε μάχες στη Λιβύη, δεν μπορεί να κρύψει τον έντονο πόνο του που τους έχασε αφού η Τουρκία φέρεται να τους στρατολόγησε, όπως πολλούς παραστρατιωτικούς τζιχαντιστές των υποστηριζόμενων από την Τουρκία φατριών της ένοπλης ισλαμιστικής αντιπολίτευσης, ένας συνασπισμός φιλότουρκων κατσαπλιάδων γνωστός και ως Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA).

Πριν από δύο χρόνια, οι γιοι του Αλί: Αμάρ, Σαλάχ και Τζαρκάς συμμετείχαν στον πόλεμο στη Λιβύη για την Τουρκία.

Οι τρεις γιοι ήταν τζιχαντιστές της υποστηριζόμενης από τους Τούρκους συρο-τουρκμενικής φατρίας του «Σουλτάνος Σουλεϊμάν Σαχ (αλ-Αμσάτ)» και δεν έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους [Συρία] από τότε.

Το πιο ανησυχητικό για τον Αλί είναι ότι δεν έχει λάβει τα πτώματα των γιων του ούτε καν την οικονομική αποζημίωση που υποσχέθηκε η Τουρκία.

Ο Αλί κατάγεται από την πόλη Αζάζ, στο βόρειο Χαλέπι, στη βορειοδυτική Συρία, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Τουρκίας και των παρατάξεων του SNA.

«Όπως τόσοι πολλοί νεαροί Σύροι, ούτε οι γιοι μου επέστρεψαν ούτε τα σώματά τους, και όποτε τους ρωτάω, η φατρία αλ-Αμσάτ αποφεύγει την απάντηση, ισχυριζόμενοι ότι ο τουρκικός στρατός είναι αυτός που ευθύνεται για τέτοια θέματα», είπε ο πατέρας.

Ο Αλί, ο οποίος ρωτούσε συνεχώς τους μισθοφόρους τζιχαντιστές που κατάφεραν να επιστρέψουν από τη Λιβύη για τους τρεις γιους του, συνειδητοποίησε ότι «σκοτώθηκαν και θάφτηκαν στη Λιβύη χωρίς να μας ενημερώσουν».

Με έναν αναστεναγμό, ο πατέρας είπε:

«Αυτό που πονάει περισσότερο είναι ότι δεν θάφτηκαν στη Συρία.

»Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκμεταλλεύτηκε Σύρους, τους έβαλε σε πειρασμό με χρήματα και υποσχέθηκε να τους μεταχειριστεί ως βοηθητική μαχητική δύναμη, παρέχοντάς τους εγκαταστάσεις εντός της Τουρκίας».

Συνέχισε περαιτέρω προσθέτοντας ότι όλες οι υποσχέσεις που έδωσε η Τουρκία σχετικά με τους μισθούς, τις ασφάλειες και την τουρκική υπηκοότητα ήταν απλά λόγια, «και οι μόνοι δικαιούχοι είναι ο Τούρκος πρόεδρος και ορισμένοι ηγέτες του SNA».

«Οι γιοι μου πέθαναν και δεν μπόρεσα να τους δω, επιπλέον, οι οικογένειές τους δεν έχουν αποζημιωθεί», είπε ο Αλί.

Στο πλαίσιο συμβάσεων «μισθοφόρου» με τουρκικές υποσχέσεις για μηνιαίο μισθό μεταξύ 1.500 και 2.000 δολαρίων, περίπου 8.000 τζιχαντιστές του SNA στρατολογήθηκαν μεταξύ 2021 και 2022 για να συμμετάσχουν στον αγώνα στη Λιβύη για την Τουρκία, ωστόσο, οι μισθοί, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας της η προσωρινή κυβέρνηση του SNA, μειώθηκαν στα $800.

Αξιωματούχος είπε στην ιστοσελίδα North Press ότι, «τα παράπονα που ελήφθησαν από τα γραφεία μας σε Αφρίν, Αζάζ, Τζαραμπλούς και Ρας αλ Αΐν μέσω email έδειξαν ότι ο αριθμός των μαχητών που χάθηκαν στη Λιβύη έχει ξεπεράσει τους 235 χωρίς καμία διευκρίνιση σχετικά με τους μοίρα από την τουρκική πλευρά».

Εν τω μεταξύ, ορισμένοι ηγέτες του SNA ισχυρίστηκαν ότι αυτά τα ονόματα αφορούν «μαχητές που διέφυγαν προς την Ευρώπη, αλλά οι οικογένειές τους το αρνήθηκαν και τόνισαν ότι δεν έχουν λάβει καμία επιστολή από τους γιους τους, που να ζητούν να αποκαλυφθεί η μοίρα τους».

Τόνισε ότι οι τουρκικές Αρχές πρέπει να παράσχουν στις οικογένειες των αγνοουμένων τις απαραίτητες διευκρινίσεις εάν οι γιοι τους σκοτώθηκαν ή πιάστηκαν αιχμάλωτοι, «και πρέπει να αποζημιωθούν σύμφωνα με τις συμβάσεις στρατολόγησης που υπέγραψαν πριν συμμετάσχουν στον πόλεμο στη Λιβύη».

Η Τουρκία, κατά καιρούς, επιστρέφει ορισμένα πτώματα των μαχητών-τζιχαντιστών του SNA στη Συρία.

Στις 14 Οκτωβρίου, η Τουρκία έστειλε τα πτώματα τεσσάρων ανδρών του SNA, που σκοτώθηκαν στη Λιβύη στην πόλη Ρας αλ Αΐν, στη βορειοανατολική Συρία.

Ένας ηγέτης της Μεραρχίας Χάμζα, μια φατρία που συνδέεται με τον SNA στην πόλη Αφρίν, είπε ότι τα ονόματα εκατοντάδων Σύρων, που πολέμησαν στη Λιβύη υπό τη σημαία του τουρκικού στρατού, δεν είχαν εγγραφεί στους καταλόγους του SNA για να ενταχθούν στο μάχη στη Λιβύη.

Η Τουρκία, από το 2020, έχει στρατολογήσει χιλιάδες Σύρους μισθοφόρους του SNA για να πολεμήσουν μαζί με την ισλαμιστική λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας με έδρα την Τρίπολη εναντίον του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) υπό τη διοίκηση του Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Η Τουρκία αρνείται να επιστρέψει τους μισθοφόρους του SNA στη Συρία, αν και συνεχίζουν να απαιτούν να επιστραφούν στην πατρίδα τους λόγω των χαμηλών μισθών τους και της κακής μεταχείρισης από τους διοικητές.

Ο αξιωματούχος είπε στην ιστοσελίδα North Press ότι, «οι λίστες ονομάτων που έλαβε το τουρκικό μέρος δεν περιλαμβάνουν τα πλήρη ονόματα των μαχητών, με στόχο να αποφύγουν τις αποζημιώσεις που συμφωνήθηκαν σύμφωνα με τις συμβάσεις μεταξύ αυτών των μαχητών και της Τουρκίας με τη μεσολάβηση των εξουσιοδοτημένων φατριών».

Από το 2020, η Μεραρχία Χάμζα, για παράδειγμα, «έχει στείλει περίπου 2.800 μαχητές στη Λιβύη με αντάλλαγμα 1.500$ μηνιαίως για κάθε μαχητή, 5.000$ επίδομα τραυματισμού που δίνεται στους τραυματίες που επιστρέφουν στην πατρίδα τους και ένα ποσό 10.000$ που χορηγείται στις οικογένειες των νεκρών στη Λιβύη».

«Τα μεγάλα ποσά παρέσυραν μαχητές, που ήθελαν χρήματα, νομίζοντας ότι θα βελτιώσουν τη ζωή των οικογενειών τους», πρόσθεσε.

Από το 2020, 55 πτώματα μαχητών της Μεραρχίας Χάμζα στάλθηκαν στη Συρία από τα 90, χωρίς να τους χορηγηθεί καμία αποζημίωση, δεδομένου του γεγονότος ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν είχαν πληρωθεί ενώ πολεμούσαν στη Λιβύη, σύμφωνα με την πηγή.

Όσο για τον Μουχάμαντ Οθμάν, ένα ψευδώνυμο για έναν μαχητή στις τάξεις της υποστηριζόμενης από την Τουρκία φατρίας Σαμάρ Καντ, είπε στην ιστοσελίδα North Press, περιγράφοντας τα βάσανά του όταν ταξίδευε στη Λιβύη και επέστρεφε στο σπίτι, «η επιστροφή στο σπίτι χρειάζεται επίσης χρήματα και μεσολάβηση».

Ο Όθμαν είπε, «όλες οι υποσχέσεις που δόθηκαν πριν από τη συμμετοχή στον πόλεμο στη Λιβύη καταρρέουν όταν μπεις στο σχέδιο, και το ταξίδι του να είσαι μισθοφόρος, για τον οποίο κανείς δεν νοιάζεται, ξεκινά».

Ο Οθμάν τραυματίστηκε στον πόλεμο στη Λιβύη και αυτός, μαζί με δεκάδες άλλους Σύρους μαχητές, αφέθηκαν σε στρατιωτικό νοσοκομείο στην πόλη της Τρίπολης της Λιβύης.

Για να μπορέσει ο Οθμάν να επιστρέψει στη Συρία, παραιτήθηκε από όλες τις πληρωμές του υπέρ του αρχηγού της φατρίας του, Άμπο Ράαντ αλ-Ντίρι.

Ο Οθμάν τόνισε, «δεν είχα λάβει κανένα επίδομα τραυματισμού ή τους οφειλόμενους μισθούς μου κατά τους 16 μήνες που πέρασα στη Λιβύη».

Πρόσθεσε ότι περισσότεροι από 72 μαχητές της φατρίας Σαμάρ Καντ έχουν χαθεί στη Λιβύη.

Οι τουρκικές Αρχές ισχυρίζονται ότι δεν γνωρίζουν γι’ αυτούς και αρνούνται ότι έχουν στρατολογηθεί για τον πόλεμο στη Λιβύη.

Ωστόσο, η ηγεσία της Σαμάρ Καντ ισχυρίζεται ότι εξαπατήθηκε και ότι δεν έχει λάβει καμία απάντηση από τις τουρκικές Αρχές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Αγωνία για τους σχεδόν 100 ζωντανούς Ισραηλινούς ομήρους που κρατάνε τα τζιχάντια της Χαμάς

Κοινή έκκληση από 18 χώρες στη Χαμάς για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων

Οι Κούρδοι επισκευάζουν τα μεσαιωνικά τείχη της Ράκα στη Συρία

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα – Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι κάτοικοι

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr