Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στην Κύπρο εκτάκτως ο Μπλίνκεν – Συνάντηση με Χριστοδουλίδη σε χώρο του αεροδρομίου

Στην Κύπρο εκτάκτως ο Μπλίνκεν – Συνάντηση με Χριστοδουλίδη σε χώρο του αεροδρομίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στην Κύπρο προσγειώθηκε εκτάκτως ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Στο πλαίσιο επαφών του για την κρίση στη Μέση Ανατολή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έκανε στάση στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Alpha, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προσγειώθηκε στη Λάρνακα, όπου πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας σε χώρο του αεροδρομίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε προαναγγείλει μιλώντας το πρωί της Κυριακής σε δημοσιογράφους για την πρόταση για βοήθεια στη Γάζα ότι, «θα έχουμε και μια έκτακτη επίσκεψη στην Κύπρο που σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέμα».

Έκτακτη επίσκεψη και στην Τουρκία

Στην Άγκυρα φθάνει την Κυριακή 5/11 ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν για συνομιλίες με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, μία επίσκεψη που ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Τουρκία, Γιάννη Μανδαλίδη, η Άγκυρα δεν συμπεριλήφθηκε στην αρχική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρμτεντ που έγινε στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος περιοδείας του Άντονι Μπλίνκεν στην περιοχή. Ωστόσο, τουρκικές διπλωματικές πηγές ανακοίνωσαν ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 5 Νοεμβρίου.

Διαβάστε κα δείτε τι μεταδίδει ο κυπριακός Alpha:

Υπό άκρα μυστικότητα αφίχθηκε νωρίς το μεσημέρι στην Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έφτασε στο αεροδρόμιο Λάρνακας για να τον συναντήσει.

Ο Alpha βρέθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας και μετέδωσε αποκλειστικά πλάνα από το αεροσκάφος που μετέφερε τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ως επίσης και την μεγάλη αυτοκινητοπομπή στο χώρο του παλιού αεροδρομίου της πόλης.

Δρακόντεια παράλληλα τα μέτρα ασφαλείας στον περιβάλλοντα χώρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του AlphaNews.Live, στο επίκεντρο της συνάντησης Χριστοδουλίδη-Μπλίνκεν, βρίσκεται η κατάσταση πραγμάτων στη Μέση Ανατολή, και η πρωτοβουλία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανθρωπιστικό διάδρομο στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε το Σάββατο 4/11 το απόγευμα, τηλεφωνική επικοινωνία με την υφυπουργό Εξωτερικών για πολιτικές υποθέσεις, Βικτώρια Νούλαντ, όπως ενημέρωσε μέσω ανάρτησής του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία συζητήθηκε η κατάσταση στην περιοχή μας όπως εξελίσσεται και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέπτυξε στην κυρία Νούλαντ τις πτυχές της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου μέσω της Κύπρου με τελικό προορισμό τη Γάζα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία προσπαθεί, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει απρόσκοπτη ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, είπε το πρωί της Κυριακής 5/11 ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο τελετής εγκαινίων στην κοινότητα Κοράκου, και ερωτηθείς για την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με τη Γάζα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι, «εμείς προσπαθούμε μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας και λαμβάνοντας υπόψη ότι είμαστε το κράτος μέλος της ΕΕ που γειτνιάζει με την περιοχή, με εξαίρετες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει απρόσκοπτη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

»Είναι σημαντικό ότι τόσο ο Γάλλος Πρόεδρος, αλλά και η Πρόεδρος της Επιτροπής έχουν υιοθετήσει την πρωτοβουλία μας.

»Εργαζόμαστε στα θέματα των λεπτομερειών, έτσι ώστε να υλοποιηθεί.

»Φαίνεται ότι η κρίση, όπως βλέπουμε τα δεδομένα να διαμορφώνονται, θα είναι σε μεγάλο χρονικό διάστημα, άρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή και μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες να προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτής της πρότασης.

»Αλλά, επαναλαμβάνω, συνεχώς βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες.

»Τις επόμενες ώρες θα δείτε ότι θα υπάρξουν πέραν των τηλεφωνικών επικοινωνιών και συναντήσεις εδώ στην Κύπρο για το συγκεκριμένο θέμα και ελπίζουμε πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας να βοηθήσουμε». 

Ερωτηθείς αν γίνονται συζητήσεις με το Ισραήλ το θέμα κατάπαυσης του πυρός, ώστε να υπάρξει παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε το πρωί της Κυριακής 5/11 ότι, «το Ισραήλ είναι υπέρ της πρωτοβουλίας μας, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

»Οι λεπτομέρειες που επεξεργαζόμαστε σχετίζονται με το πώς θα μεταφερθεί η βοήθεια, ειδικότερα το πώς θα προσεγγίσει τη Γάζα.

»Αντιλαμβάνεστε ότι συζητούμε τις λεπτομέρειες σε σχέση με την πλατφόρμα γιατί η θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Γάζα δεν επιτρέπει να προσεγγίσουν πλοία.

»Από κει και πέρα μιλάμε με τα Ηνωμένα Έθνη διότι τα ΗΕ θα παραλαμβάνουν τη βοήθεια και όχι η Χαμάς, έτσι ώστε να φτάνει στον πληθυσμό. Όλα αυτά είναι που συζητούμε». 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα έχει ως επόμενο σταθμό της περιοδείας του την Τουρκία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πρώην σύζυγος οπλαρχηγού του ISIS κατηγορείται για βιασμούς σκλάβας Γιαζίντι

Wall Street Journal: Ο Πούτιν δεν διέταξε τη δολοφονία του Ναβάλνι

Ελληνοαμερικανοί βουλευτές ζητούν να εμποδιστεί ένας ισλαμιστικός στολίσκος με προορισμό τη Γάζα

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Σαμαράς: «Καρφιά» για «επαγγελματίες κατευναστές» στην κυβέρνηση – Τι είπε για Τουρκία και Κόσοβο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr