Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν λέει ότι η Τουρκία είναι ο πιο αξιόπιστος ενεργειακός εταίρος της Ρωσίας

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν λέει ότι η Τουρκία είναι ο πιο αξιόπιστος ενεργειακός εταίρος της Ρωσίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε στις 18 Φεβρουαρίου ότι η Τουρκία υπήρξε ο πιο αξιόπιστος ενεργειακός εταίρος της Ρωσίας εν μέσω του ευρωπαϊκού μποϊκοτάζ φυσικού αερίου μετά την εισβολή στην Ουκρανία, σε συνέντευξή του στο δίκτυο Rossiya-1.

Ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έβλαψαν ακούσια τις οικονομίες τους ενώ μποϊκοτάρουν το ρωσικό φυσικό αέριο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Anadolu Agency (AA).

«Έχουν μπει σε μια μη αναστρέψιμη πορεία», καθώς η μεταποιητική βιομηχανία μεταπηδούσε σε χώρες με φθηνότερες πηγές ενέργειας, σχολίασε ο πρόεδρος.

Ο Πούτιν αντιτάχθηκε επίσης στους ισχυρισμούς ότι η Μόσχα περιόρισε την αποστολή ενέργειας στην Ευρώπη και είπε ότι η διαρκής σχέση τους με την Τουρκία διέψευσε τους ισχυρισμούς.

«Βλέπετε, στέλνουμε φυσικό αέριο μέσω του αγωγού TurkStream», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία προτιμά άλλους πελάτες εκτός από τα ευρωπαϊκά κράτη για τις εξαγωγές ενέργειας και πρόσθεσε ότι μπορούν να «αντέξουν» χωρίς την Ευρώπη.

Ο Πούτιν σχολίασε επίσης τον Ρωσο-Ουκρανικό Πόλεμο.

Η Ρωσία ξεκίνησε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» επειδή η Ουκρανία παραβίασε τις Συμφωνίες του Μινσκ, ισχυρίστηκε ο πρόεδρος.

Η Τουρκία έχει επιδιώξει να διατηρήσει καλούς δεσμούς τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή της Μόσχας.

Παρείχε στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο και εξέφρασε την υποστήριξή του για την εδαφική του ακεραιότητα, αλλά επίσης αντιτίθεται στις κυρώσεις στη Ρωσία.

Η Τουρκία έχει στενούς οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, ιδιαίτερα στον τουρισμό, τις προμήθειες φυσικού αερίου, το εμπόριο σιτηρών και άλλο γεωργικό εμπόριο, γεγονός που δυσχεραίνει τις δυτικές χώρες.

Ωστόσο, οι δύο τους είχαν επίσης διαφωνίες για τις συγκρούσεις στη Συρία και τη Λιβύη, όπου υποστηρίζουν τις αντίπαλες πλευρές, καθώς και για τις εντάσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στον Νότιο Καύκασο.

Η αναμενόμενη επίσκεψη του Πούτιν στην Τουρκία αναβλήθηκε για τα τέλη Απριλίου ή τις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με ρωσικές και τουρκικές πηγές.

Μετά την καθυστέρηση της επίσημης επίσκεψης, το μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Ρωσικού Κοινοβουλίου, Ντιμίτρι Μπέλικ δήλωσε ότι το εργοστάσιο κατασκευής τουρκικών ντρόουν στην Ουκρανία θα γίνει «νόμιμος στόχος» της Μόσχας.

Η τουρκική ιδιωτική αμυντική εταιρεία Baykar ανακοίνωσε ότι το εργοστάσιό της για ντρόουν που κατασκευάζεται στην Ουκρανία θα ξεκινήσει την παραγωγή εντός ενός έτους.

Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Τουρκία με τη Ρωσία είναι το χρέος φυσικού αερίου, το οποίο ο Πούτιν ανέβαλε για ένα χρόνο πριν από τις γενικές εκλογές του 2023 ως καλή χειρονομία προς τον Ερντογάν, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Murat Yetkin.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Wall Street Journal: Ο Πούτιν δεν διέταξε τη δολοφονία του Ναβάλνι

Το Βέλγιο θα δώσει F-16 στην Ουκρανία

H Ισπανία θα δώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Ο Δένδιας ήταν σαφής: Δεν θα δοθούν S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr