Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εμφύλιος στους Παλαιστίνιους – Φατάχ: «Η Χαμάς έβαλε τις βόμβες στη Γάζα»

Εμφύλιος στους Παλαιστίνιους – Φατάχ: «Η Χαμάς έβαλε τις βόμβες στη Γάζα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Φατάχ κατηγόρησε την Παρασκευή την ισλαμιστική και τουρκόφιλη Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ότι ευθύνεται για τις επιθέσεις που είχαν στόχο τα σπίτια πολλών στελεχών της Φατάχ στη Λωρίδα της Γάζας. Να σημειωθεί ότι την ευθύνη των επιθέσεων έχει αναλάβει με προκήρυξή του, που βρέθηκε σε ένα από τα σημεία των επιθέσεων, το Ισλαμικό Κράτος.

Υπενθυμίζουμε ότι η Αίγυπτος έχει κατηγορήσει επισήμως τη Χαμάς ότι συνεργάζεται με το Ισλαμικό Κράτος. Η ίδια η Αίγυπτος έχει κατηγορήσει την Τουρκία ότι δημιούργησε το Ισλαμικό Κράτος. Τέλος, είναι γνωστό, ότι η Χαμάς είναι σύμμαχος με την Τουρκία.

Η Φατάχ κατηγορεί τη Χαμάς

«Η Κεντρική Επιτροπή της Φατάχ καταδικάζει τα εγκλήματα που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί εναντίον στελεχών της και επιρρίπτει στη Χαμάς την ευθύνη για αυτά», δήλωσε ο Νάσερ Αλ Κίντουα, υψηλόβαθμο στέλεχος της Φατάχ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Ο Χουσέιν αλ Σέιχ, επίσης ηγετικό στέλεχος της Φατάχ, εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία για το γεγονός ότι η Χαμάς φέρει την ευθύνη για τα όσα συνέβησαν εναντίον στελεχών της Φατάχ».

Το πρωί της Παρασκευής τουλάχιστον δέκα εκρήξεις έπληξαν σπίτια και αυτοκίνητα στελεχών του παλαιστινιακού κινήματος Φατάχ στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές, ενώ δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματισμός.

Στόχος μιας από τις εκρήξεις ήταν ξύλινη εξέδρα που είχε στηθεί στη Γάζα ενόψει της εκδήλωσης για τη 10η επέτειο από τον θάνατο (στις 11 Νοεμβρίου του 2004) του Γιάσερ Αραφάτ, βασικού ιδρυτή και ηγέτη της Φατάχ.

Αν και η Χαμάς καταδίκασε τις επιθέσεις, ο Άζαμ Αλ Άχμαντ, στέλεχος της Φατάχ που είναι αρμόδιο για τη συμφιλίωση με το ισλαμιστικό κίνημα, δήλωσε ότι «αυτό δεν απαλλάσσει τη Χαμάς από την πλήρη ευθύνη».

«Υπήρχαν από χθες το βράδυ ενδείξεις, δηλώσεις της Χαμάς εναντίον της Φατάχ και του Μαχμούντ Αμπάς, εκ των οποίων η πιο αξιοσημείωτη ήταν αυτή μιας ομάδας στρατιωτικών της Χαμάς οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι θα οδηγήσουν σε αποτυχία την εκδήλωση για τη δέκατη επέτειο από τον θάνατο του προέδρου Γιάσερ Αραφάτ», πρόσθεσε ο Άχμαντ.

«Δεν εξαπολύουμε κενές κατηγορίες εναντίον της Χαμάς. Διαθέτουμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η πηγή των επιθέσεων βρίσκεται στις ένοπλες υπηρεσίες της Χαμάς και ελπίζουμε ότι η Χαμάς θα την ανακαλύψει», κατέληξε ο Άχμαντ.

Η δύσκολη σχέση Χαμάς και Φατάχ

Χαμάς και Φατάχ συμφώνησαν τον Απρίλιο να σχηματίσουν κυβέρνηση “συμφιλίωσης”, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν βαθιές πολιτικές ρήξεις μεταξύ τους που χρονολογούνται από το 2007, όταν η Χαμάς κατέλαβε δια της βίας την εξουσία στη Γάζα, εκδιώκοντας τις δυνάμεις της Φατάχ.

Η Χαμάς θεωρητικά εκχώρησε την εξουσία στη Γάζα κατά τον σχηματισμό στις 2 Ιουνίου κυβέρνησης εθνικής ενότητας που συγκροτήθηκε από ανεξάρτητες προσωπικότητες, μετά τη συμφιλίωση με τη Φατάχ.

Ανάληψη της ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος

Δεν είναι σαφές ποιος είναι ο δράστης των επιθέσεων, ωστόσο προκήρυξη που είχε αφεθεί σε ένα από τα σημεία των εκρήξεων υπογράφεται από το Ισλαμικό Κράτος. Πηγές στη Φατάχ δηλώνουν ότι αμφισβητούν τη γνησιότητα της προκήρυξης και εκτιμούν ότι είναι πιθανότερο οι δράστες να θέλουν να σπείρουν τον φόβο καλύπτοντας την πραγματική τους ταυτότητα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα – Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι κάτοικοι

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Οι Ισραηλινοί πρώτα θα εκκενώσουν τη Ράφα από τους αμάχους και μετά θα εξολοθρεύσουν τους τζιχαντιστές της Χαμάς

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

Ο ισραηλινός στρατός πολεμά σε τρία μέτωπα τα τζιχάντια και τους «αλλαχκμπαράδες»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr