Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

236 Τούρκοι στρατιωτικοί και μέλη της “ελίτ” ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα – Αναμένεται αύξηση

236 Τούρκοι στρατιωτικοί και μέλη της “ελίτ” ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα – Αναμένεται αύξηση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Πρόσφυγες, Τουρκία,

Στους 236 ανέρχονται, συνολικά, οι Τούρκοι υπήκοοι που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία μέχρι και τα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα “Ειδήσεις”.

Μάλιστα, τους δύο πρώτους μήνες του 2017, οι Τούρκοι αιτούντες άσυλο ξεπέρασαν κάθε ρεκόρ, καθώς συνολικά 98 κάτοχοι τουρκικού διαβατηρίου πέρασαν παράνομα τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα, καταθέτοντας το σχετικό αίτημα διεθνούς προστασίας στις ελληνικές Αρχές.

Όπως αποκαλύπτουν την Τετάρτη οι «Ειδήσεις», ο αριθμός των Τούρκων που έχουν καταφύγει στη χώρα μας μετά την αποτυχημένη στρατιωτική επιχείρηση ανατροπής του Ταγίπ Ερντογάν έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε σχέση με τους πρώτους μήνες του 2016.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από την Υπηρεσία Ασύλου που εξασφάλισε η εφημερίδα, από τις 15 Ιουλίου του 2016 μέχρι και τα τέλη του περασμένου έτους, οι πολίτες της γειτονικής χώρας που κατέθεσαν αίτημα διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα ανήλθαν στους 138.

Αντιθέτως, από τις αρχές του 2016 μέχρι και την ημέρα του πραξικοπήματος, μόλις 51 Τούρκοι είχαν περάσει τα ελληνικά σύνορα ζητώντας άσυλο από το ελληνικό κράτος.

Αυτό σημαίνει πως μέσα στο ίδιο έτος οι αιτήσεις ασύλου από Τούρκους υπηκόους αυξήθηκαν κατά 270,6%, από την απόπειρα πραξικοπήματος κι έπειτα.

Στρατιωτικοί και «ελίτ»

Το μεγαλύτερο μέρος των 236 Τούρκων, οι οποίοι διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και τις μαζικές διώξεις που εξαπέλυσε η κυβέρνηση Ερντογάν, είναι στρατιωτικοί, δικαστικοί και εκπαιδευτικοί.

Σχεδόν όλοι τους όμως θεωρούνται οικονομικά ευκατάστατοι, δηλαδή πρόκειται για άτομα που είχαν υψηλές αποδοχές από το τουρκικό κράτος.

Για τον λόγο αυτόν, οι Τούρκοι που εγκαταλείπουν τη χώρα τους σπανίως μπαίνουν στις βάρκες των προσφύγων που εκτελούν το παράνομο δρομολόγιο από τις τουρκικές ακτές προς τα ελληνικά νησιά.

Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν εισέλθει στην Ελλάδα μέσω του Έβρου, ενώ όσοι φτάνουν στα νησιά του Αιγαίου πληρώνουν πολύ πιο ακριβά τους διακινητές, απολαμβάνοντας αντιστοίχως καλύτερες «υπηρεσίες».

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 9 ατόμων που επιβιβάστηκαν σε ταχύπλοο και έφτασαν στη Χίο στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου.

Στους Τούρκους που δραπέτευσαν από το πογκρόμ του Ερντογάν περιλαμβάνονται τόσοι οι 8 στρατιωτικοί που προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, την επομένη της πραξικοπηματικής απόπειρας, όσο και οι 2 Τούρκοι κομάντος που πέρασαν τα σύνορα του Έβρου τον περασμένο Φεβρουάριο και παραδόθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ορεστιάδας.

Όπως τονίζουν αξιωματούχοι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι ελληνικές Αρχές προετοιμάζονται για αύξηση του αριθμού των Τούρκων αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα.

«Η αύξηση που έχει σημειωθεί τους πρώτους μήνες του 2017 δείχνει ότι δεν πρόκειται για παροδικό φαινόμενο. Περιμένουμε τουλάχιστον ότι θα συνεχίσου με να έχουμε τους ίδιους αριθμούς Τούρκων αιτούντων, αν δεν αυξηθούν ακόμα περισσότερο», ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

Τα συνδικάτα της Σκωτίας ζητάνε από το Ηνωμένο Βασίλειο να μην πουλά όπλα στην Τουρκία

Ο Ερντογάν αφού συνάντησε τον τζιχαντιστή Χανίγιε μετά είδε και τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr