Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΠΟΜΙΔΑ: Η κυβέρνηση καταστρέφει τις τουριστικές μισθώσεις μέσω AirBNB

ΠΟΜΙΔΑ: Η κυβέρνηση καταστρέφει τις τουριστικές μισθώσεις μέσω AirBNB
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε νομοθετικό κενό βρίσκονται οι βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις μέσω AirBNB και άλλων διαδικτυακών πλατφορμών, στις παραμονές της έναρξης της τουριστικής περιόδου, καθώς με διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα αναστέλλεται η ισχύς των ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν πέρυσι για την οικονομία διαμοιρασμού, οδηγώντας σε ουσιαστική κατάργηση του θεσμού τουλάχιστον για τη φετινή περίοδο.

Σχετική επιστολή διαμαρτυρίας απηύθυνε η ΠΟΜΙΔΑ προς την υφυπουργό Οικονομικών κα Κατερίνα Παπανάτσιου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση, αντί να διορθώσει τις απαράδεκτες, περιοριστικές προϋποθέσεις που θεσπίστηκαν πέρυσι με το νόμο 4446/2016 (μέχρι δύο μισθώσεις ανά ΑΦΜ, πλαφόν στο εισόδημα έως 12.000 ευρώ ετησίως κλπ.), προχωρά σε αναστολή του θεσμικού πλαισίου «δημιουργώντας πλήρη αβεβαιότητα για τους ιδιοκτήτες κατοικιών, οι οποίοι ενδιαφέρονται να τις εκμισθώσουν κατά την εφετεινή τουριστική περίοδο, ελπίζοντας όχι να πλουτίσουν, αλλά να ανταποκριθούν τουλάχιστον στις πολλαπλές φορολογικές και δανειακές τους υποχρεώσεις»!

Η αναστολή σύμφωνα με το άρθρο 36 του νόμου 4465/2017 ισχύει για διάστημα ενός μήνα μετά την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης που θα ρυθμίζει τους όρους συνεργασίας του Δημοσίου με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, η οποία αναμένεται από πέρυσι. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται επίσης η δημιουργία μητρώου για την εγγραφή των ιδιοκτητών.

Επισυνάπτεται η επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ:

Με το άρθρο 111 του Ν. 4446/2016 που είχατε εισηγηθεί, θεσμοθετήθηκε ειδικό καθεστώς για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις («διαμοιρασμού»), με το οποίο επετράπη στους ιδιώτες ιδιοκτήτες να εκμισθώνουν έως δύο το πολύ κατοικίες τους για βραχυχρόνια χρήση, κυρίως μέσα από τις διεθνείς πλατφόρμες AirBnB κλπ., χωρίς παροχή άλλων υπηρεσιών και με εισόδημα έως 12.000€ ετησίως. Μια ρύθμιση με στραγγαλιστικούς κυριολεκτικά όρους, για ένα νέο θεσμό που θα μπορούσε να δώσει πολλά τόσο στην εθνική οικονομία, όσο και στα δημόσια έσοδα!

Ο νέος θεσμός θα ξεκινούσε από την 1η Φεβρουαρίου 2017, όταν θα άνοιγε η ειδική διαδικτυακή εφαρμογή του Υπουργείου σας που θα απέδιδε αριθμό μητρώου σε κάθε ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη. Όμως μέχρι σήμερα, όχι μόνον η εφαρμογή αυτή ουδόλως υλοποιήθηκε αλλά αντίθετα, όπως γνωρίζετε, στις 4 Απριλίου δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α΄ 47/04.04.2017 η διάταξη του άρθρου 36 του Ν. 4465/2017 με την οποία ορίστηκε ότι:

«Οι παράγραφοι 9 και 10 του άρθρου 111 του Ν. 4446/2016 αντικαθίστανται ως εξής:

9. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης Οικονομικών και Τουρισμού ορίζονται οι όροι συνεργασίας του Ελληνικού Δημοσίου με την εκάστοτε ηλεκτρονική πλατφόρμα, οι ειδικότεροι όροι εφαρμογής του παρόντος άρθρου, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

10. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου ισχύουν μετά την πάροδο ενός μήνα από την δημοσίευση της κοινής υπουργικής απόφασης της προηγούμενης παραγράφου».

Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα ουδεμία σχετική ΚΥΑ έχει εκδοθεί, παρότι επίκειται η έναρξη της τουριστικής περιόδου, η ανωτέρω νέα νομοθετική διάταξη, αντί να καταργήσει τους απαράδεκτους περιορισμούς, καταργεί ουσιαστικά, ή τουλάχιστον θέτει σε επ’ αόριστο αναστολή, τη σύννομη εφαρμογή του νέου θεσμού της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης ακινήτων, δημιουργώντας πλήρη αβεβαιότητα για τους ιδιοκτήτες κατοικιών, οι οποίοι ενδιαφέρονται να τις εκμισθώσουν κατά την εφετεινή τουριστική περίοδο, ελπίζοντας όχι να πλουτίσουν, αλλά να ανταποκριθούν τουλάχιστον στις πολλαπλές φορολογικές και δανειακές τους υποχρεώσεις!

Γι΄αυτό, σας καλούμε να προβείτε άμεσα στην έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης ώστε και οι ιδιοκτήτες ακινήτων να γνωρίζουν με σαφήνεια τις υποχρεώσεις τους και να αποφευχθεί οποιαδήποτε απώλεια δημόσιων εσόδων. Σας ζητούμε δε επίσης να προχωρήσετε με γενναιότητα στην κατάργηση των διατάξεων εκείνων (ως λ.χ. η περιοριστική καταχώρηση έως 2 κατοικιών ανά ΑΦΜ ιδιοκτήτη) οι οποίες ως μόνο αποτέλεσμα έχουν τον στραγγαλισμό και την πλήρη απαξίωση του σημαντικού αυτού θεσμού.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τουρισμός: 32 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2023 – Εισπράξεις άνω των 20 δισ. ευρώ

Πάρος: «Πρωταγωνίστρια» για μια ακόμα φορά στο Netflix

Στην Ελλάδα οι Γερμανοί τουρίστες ξόδεψαν τα περισσότερα

Αυτή είναι η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για να πέσουν τα ενοίκια των κατοικιών

ΕΞΩΤΙΚΟ Μαρακές: Η μεγαλύτερη έκπληξη!

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr