Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς θα αποκρούσει τον Μητσοτάκη η κυβέρνηση για την Εξεταστική

Πώς θα αποκρούσει τον Μητσοτάκη η κυβέρνηση για την Εξεταστική
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με τις προτάσεις για το νέο Σύνταγμα να βρίσκονται πλέον στο τεραίν της αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση ρίχνεται στην κοινοβουλευτική αρένα για το γαλάζιο αίτημα για Εξεταστική Επιτροπή που θα διερευνήσει το πρώτο εξάμηνο της διαπραγμάτευσης και το plan X του Γιάνη Βαρουφάκη.

Ενδεικτικά της στάσης που θα κρατήσει η κυβέρνηση είναι τα όσα έλεγαν στο προαύλιο της Βουλής συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα: “Θα αποδείξουμε με συγκεκριμένα στοιχεία τι πετύχαμε και ότι η πρόταση για Εξεταστική δεν είναι τίποτα άλλο παρά επιβεβαίωση του αδιεξόδου και της έλλειψης αφηγήματος του Κυριάκου Μητσοτάκη”.

Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την ατζέντα από την Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία όπως τονίζουν φανερώνει μία στάση αμηχανίας αφού απελευθερώνει φυγόκεντρες δυνάμεις εντός της Συγγρού.

Επιπλέον, συνεργάτες του πρωθυπουργού αποδίδουν την εν λόγω πρωτοβουλία στην προσπάθεια συσπείρωσης του κομματικού ακροατηρίου, πόλωσης και πολέμου φθοράς κατά της κυβέρνησης, αφού η γαλάζια πρόταση “εμπεριέχει ψήγματα κατατροφολογίας”.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να παρατεθούν αναλυτικά οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, κάνοντας έναν ευρύ απολογισμό των πεπραγμένων κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης που αποτελεί και το «επίδικο» για τη ΝΔ.

Έτσι, στο στόχαστρο αναμένεται να βρεθούν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Γιάννη Στουρνάρας, για τους οποίους θα κληθεί ως πρωτοκλασάτο μέλος της τότε κυβέρνησης να απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Βασικό “χαρτί” θα είναι η επίτευξη αναχρηματοδότησης του χρέους με πολύ χαμηλό κόστος και τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα σε σχέση με τα φαραωνικά που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση και τα οποία άπαντες συνομολογούν τώρα ότι δεν έβγαιναν.

Παράλληλα, στην κυβερνητική φαρέτρα βρίσκονται και οι τοποθετήσεις στελεχών της ΝΔ, όπως του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για την ανάγκη ύπαρξης ενός plan b στη διαπραγματευτική διαδικασία, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επικεντρώσουν εκεί τα βέλη τους.

Πέραν τούτων ωστόσο, δεδομένο είναι ότι ο πρωθυπουργός θα καλέσει τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βάλει το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων, για τις προτάσεις που παρέθεσε το βράδυ της Δευτέρας στο προαύλιο της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος και το πέρασμα στη «Νέα Μεταπολίτευση», καθώς όπως τονίζουν στην Ηρώδου Αττικού “η πολλή δημοκρατία προκαλεί δυσανεξία στη ΝΔ”.

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ταυτίσει τη ΝΔ και τον ίδιο τον πρόεδρό της με ό,τι παλαιό κομμάτι του πολιτικού συστήματος κατηγόρησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πως ευθύνεται” για την οικονομική και ηθική χρεοκοπία. Από τη φαρέτρα του Αλέξη Τσίπρα δεν θα λείπει ούτε η περίπτωση Σκλαβούνη, ο οποίος παραιτήθηκε αν και έλαβε τη σιωπηρή στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και η αποκάλυψη για τα δανεικά και αγύριστα του Κήρυκα των Χανίων, εφημερίδας της οικογενείας του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένουν τέλος τη στάση που θα κρατήσουν τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης. Και αν με την Ένωση Κεντρώων μετά και τον εκλογικό νόμο η κυβέρνηση έχει έρθει πιο κοντά από ποτέ (χθες ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που παραβρέθηκε στην εκδήλωση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση), τα βλέματα όλων επικεντρώνονται στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Θα συνεχίσουν να αποτελούν παρακολούθημα της ΝΔ ή θα επιχειρήσουν μία στάση ουδετερότητας, προκρίνοντας τις ίσες αποστάσεις μετά το φιάσκο της απλής αναλογικής;

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κασσελάκης: Γονείς πολλών ανθρώπων και δη βουλευτών πεθαίνουν στα νοσοκομεία επί κυβέρνησης Μητσοτάκη

Κασσελάκης για Ευρωεκλογές: Στόχος ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα στις κάλπες του Ιουνίου

Σαμαράς: «Καρφιά» για «επαγγελματίες κατευναστές» στην κυβέρνηση – Τι είπε για Τουρκία και Κόσοβο

Καλλιάνος: «Ακρωτηρίασαν το δάχτυλο του πατέρα μου σε ένα απλό δωμάτιο και όχι στο χειρουργείο»

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητάει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το μπάζωμα των Τεμπών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...