Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Όργιο παρασκηνίου με τη Σύνοδο στο Βερολίνο (που θα γίνει) – Μάχη χαρακωμάτων για το χρέος

Όργιο παρασκηνίου με τη Σύνοδο στο Βερολίνο (που θα γίνει) – Μάχη χαρακωμάτων για το χρέος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οργιώδες παρασκήνιο βρίσκεται πίσω από τη συνεδρίαση του Washington Group στο Βερολίνο για το ελληνικό πρόγραμμα και την ελάφρυνση του χρέους.

Αν και αρχικά το πρωί πηγές του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν πως δεν είναι προγραμματισμένη κάποια σχετική συνεδρίαση μεσούσης της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση, το μεσημέρι πηγές του γερμανικού πρακτορείου ΜΝΙ άλλαζαν τα δεδομένα, επιβεβαιώνοντας πως η σύγκλιση του Washington Group για τη συμμετοχή του ΔΝΤ και το ελληνικό χρέος θα γίνει πριν το επικείμενο Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη, όπου θα τεθεί επισήμως επί τάπητος το ζήτημα του χρέους.

Τη διεξαγωγή της συνάντησης επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος προσερχόμενος στη Βουλή, ο οποίος μάλιστα επέμεινε πως η συνεδρίαση θα γίνει την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε σαφή μηνύματα προς το Βερολίνο, επαναβεβαιώνοντας την πίστη του πως η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει εμπρόθεσμα, τονίζοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει παράλογα μέτρα.

«Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αυτά τα δεδομένα επιβεβαιώνεται το οργιώδες παρασκήνιο και η υπόγεια σύγκρουση που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του ΔΝΤ για το θέμα του χρέους και της συμμετοχής του Ταμείου, καθώς το Βερολίνο με την πρωινή διαρροή επιχείρησε εκ νέου να ναρκοθετήσει τις εξελίξεις.

Στο «Μίνι Eurogroup», όποτε αυτό συγκληθεί θα λάβουν μέρος οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Γερμανίας, αλλά και ο πρόεδρος του Εurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ καθώς και ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ Μ. Κερέ. Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ. Ρέγκλινγκ αναμένεται να βρεθεί και αυτός στο Βερολίνο, όπως και εκπρόσωπος του ΔΝΤ, με άγνωστο να παραμένει εάν θα είναι ο Πολ Τόμσεν ή η ίδια η διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Κομισιόν: Δεν σχολιάζουμε διαρροές προς τον Τύπο

«Δεν σχολιάζουμε διαρροές προς τον Τύπο», απάντησε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Ανίκα Μπράιτχαρντ, κληθείσα να σχολιάσει το χθεσινό δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας. Η ίδια τόνισε πως δεν είναι στις αρμοδιότητες του επιτρόπου Οικονομικών «να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει τέτοιες συναντήσεις».

Στο πλαίσιο των καταιγιστικών εξελίξεων ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί αναμένεται να έρθει στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, ημέρα που θα διεξάγεται και το EuroWorking Group, στο οποίο η Αθήνα προσδοκά σε συμφωνία, με απώτερο ορίζοντα μία πολιτική συμφωνία ως το Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη.

Οι συσχετισμοί δυνάμεων

Θα μετέχει το ΔΝΤ σε αυτό; Θα μειωθεί το χρέος και σε ποιο βαθμό; Συνεπακόλουθα θα αλλάξουν οι προβλέψεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα; Και τέλος, θα επικρατήσει για ακόμη μία φορά η «σκληρή» γραμμή του Γερμανού «φίρερ» της οικονομίας, επιτείνοντας το καθεστώς της ακραίας λιτότητας;

Όλα αυτά είναι ερωτήματα τα οποία θα απαντηθούν στο μυστικό δείπνο του Βερολίνου, με όλο το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο συσχετισμό δυνάμεων πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Το ΔΝΤ αποτελεί εν δυνάμει σύμμαχο της χώρας αναφορικά με το χρέος αλλά και κακό δαίμονα όσον αφορά στις «μεταρρυθμίσεις» που ζητά, οι οποίες ερμηνεύονται σε ακραία νεοφιλελεύθερες θέσεις όπως η πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και οι ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεδομένου του ανοιχτού πολέμου με το στρατόπεδο του Σόιμπλε, βρίσκεται πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις, με την κυβέρνηση να προσδοκά μετά τις αποφάσεις για το χρέος την άμεση ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.

Ενδεκτικό είναι το γεγονός ότι το αίτημα – παγίδα για την Ελλάδα – του Σόιμπλε για κλείσιμο της στρόφιγγας της ΕΚΤ προσέκρουσε στην «πόρτα» του Μάριο Ντράγκι.

Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία έχοντας υπογράψει τη Διακήρυξη των Αθηνών στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο, βασική διάταξη της οποίας είναι ο τερματισμός της λιτότητας, τάσσονται στο πλευρό της κυβέρνησης Τσίπρα.

Ιδιαίτερο βάρος μάλιστα αναμένεται να σηκώσει η Ιταλία, με τον Ματέο Ρέντσι ευρισκόμενο ένα βήμα πριν το ιταλικό δημοψήφισμα να απασφαλίζει σε πρωτοφανές σημείο την Τρίτη κατά της Γερμανίας και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ζητώντας από την ΕΕ να βάλει στο μικροσκόπιο και τους γερμανικούς προϋπολογισμούς.

Από την πλευρά του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα κληθεί να υπερασπιστεί θέσεις, τις οποίες ουδείς άλλος συμμερίζεται πλέον, όπως ότι όλο το ελληνικό πρόγραμμα οφείλει να «υποταχθεί» και να τεθεί εν αμφιβόλω για τον εσωτερικό πολιτικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η ελάφρυνση του χρέους πριν το 2018 στις γερμανικές εκλογές.

Στο τραπέζι του Βερολίνου πάντως θα είναι ωσεί παρών και ο Μπαράκ Ομπάμα, με τις συζητήσεις που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ και τους επικεφαλής των 5 ισχυρών χωρών της Ευρωζώνης, να έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις επικείμενες αποφάσεις.

Την ίδια ώρα πάντως η κυβέρνηση τηρεί χαμηλά τους τόνους για την συνεδρίαση της Παρασκευής, επιμένοντας σε πολιτική συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη, με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται εξ’ αποστάσεως μετά την αποχώρηση των θεσμών.

Επιπλέον, στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν πως οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν εντός του έτους, γεγονός που επιβεβαιώνει μία συγκρατημένη αισιοδοξία από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία πιθανότατα να πηγάζει τόσο από τον συσχετισμό δυνάμεων που έχει διαμορφωθεί όσο και από διαβεβαιώσεις από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ωστόσο, ουδείς παραγνωρίζει πως στη γωνία πάντοτε καραδοκεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος διαρκώς επιχειρεί να πυροδοτήσει τις ελληνικές προσπάθειες και να ανατρέψει το κλίμα, επιφέροντας νέα σκληρά μέτρα και οδυνηρές παρατάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Κασσελάκης: Τους χαλάσαμε το σχέδιο για αξιωματική αντιπολίτευση ένα βολικό για το σύστημα κόμμα

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Αλέξης Τσίπρας: Δεν θα κάνω rebranding στις αξίες που πρεσβεύω και υπηρετώ (βίντεο)

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...