Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κυπριακό ώρα μηδέν: Η ώρα της Διάσκεψης με φόντο… θετικές εξελίξεις

Κυπριακό ώρα μηδέν: Η ώρα της Διάσκεψης με φόντο… θετικές εξελίξεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αρχίζει σήμερα στη Γενεύη η Διάσκεψη για την Κύπρο για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών και την παρουσία της ΕΕ δια του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Τη Διάσκεψη θα ανοίξει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και σύμφωνα με πρόγραμμα που γνωστοποιήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, αυτή θα ξεκινήσει στις 11.15 το πρωί τοπική ώρα Γενεύης.

Όπως αναφέρεται από τα ΗΕ, η διάσκεψη θα λάβει χώρα σε αίθουσα (Council Chamber) στο Παλάτι των Εθνών «με τη συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας Νίκου Αναστασιάδη, της Αυτού Εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου». Προστίθεται πως «η ΕΕ θα συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής/ενδιαφερόμενο μέρος».

Η εκπροσώπηση των τριών εγγυητριών δυνάμεων γίνεται με τα μέχρι στιγμής δεδομένα σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, ενώ την ίδια ώρα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τυχόν θετικές εξελίξεις να δρομολογήσουν έκτακτα… ταξίδια, τόσο από την Αθήνα όσο και από την Άγκυρα. “Δεν αποκλείεται αν προχωρήσουν τα πράγματα να αναβαθμιστεί το επίπεδο” τόνιζε πηγή του Υπουργείου Εξωτερικών βλέποντας πως παρά τις διαφορές έχει διαμορφωθεί ένας κοινός τόπος.

Η ανταλλαγή των χαρτών, στην οποία προχώρησαν Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί έδωσε μια “νότα αισιοδοξίας” στις συζητήσεις στη Γενεύη με την πολυμερή διάσκεψη να παρατείνεται επίσημα και για την Παρασκευή.

Το πρώτο μέρος της διάσκεψης θα ολοκληρωθεί στις 13:00 και η διάσκεψη θα αρχίσει εκ νέου στις 18:00 τοπική ώρα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο ΓΓ των ΗΕ θα προβεί σε δήλωση προς τα ΜΜΕ στις 14:45 τοπική ώρα, παρουσία των Ν. Αναστασιάδη και Μ.Ακιντζί.

Οι αφίξεις των επικεφαλής των αντιπροσωπειών είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 09:15 ώρα Γενεύης.

Τα κατοχικά στρατεύματα

Η σημερινή συζήτηση αναμένεται να είναι εξαντλητική με τον υπουργό Εξωτερικών να γνωρίζει πως θα συναντήσει μεγάλες αντιστάσεις από την Τουρκική πλευρά ειδικά στο ζήτημα των κατοχικών στρατευμάτων. Στο ΥΠΕΞ φέρεται να έχει γίνει ενδελεχής μελέτη όλων των σεναρίων και σε επίπεδο νομικών, εμπειρογνωμώνων και υπηρεσιακών στελεχών έχουν ετοιμάσει μια σειρά σημειωμάτων για τα κρίσιμα ζητήματα του αφοπλισμού, της ασφάλειας, της εφαρμογής λύσης και της απόσυρσης των Τουρκικών στρατευμάτων.

“Η ελληνική πλερυά προσέρχεται στις συζητήσεις υποστηρίζοντας μια λύση δημοκρατική, βιώσιμη που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές, καθώς όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου είτε είναι Ελληνοκύπριοι είτε Τουρκοκύπριοι είναι θύματα κατοχής. Πρέπει να διασφαλιστούν συνθήκες ευημερίας και ασφάλειας”, συμπλήρωναν, όπως τονίζει το news247.

Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική αποστολή είναι έτοιμη να παρουσιάσει προτάσεις που θα διασφαλίσουν την ασφάλεια στο νησί, όπως αναβαθμισμένη αστυνομική δύναμη σε ομόσπονδο ή ομοσπονδιακό επίπεδο ή και την υπογραφή ενός συμφώνου ¨φιλίας και ασφάλειας¨ μεταξύ Ελλάδας, Μ. Βρετανίας και Τουρκίας.

Πριν την έναρξη των συνομιλιών ο Νίκος Κοτζιάς αναμένεται να έχει διαδοχικές προπαρασκευαστικές συναντήσεις με τους Μπόρις Τζόνσον, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Νίκο Αναστασιάδη. Τον Κύπριο πρόεδρο ο υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να συναντήσει και χθες το βράδυ.

Ενημερωτικά ραντεβού πριν την έναρξη των συνομιλιών αναμένεται να πραγματοποιήσει και ο Μουσταφά Ακιντζί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Σαμαράς: «Καρφιά» για «επαγγελματίες κατευναστές» στην κυβέρνηση – Τι είπε για Τουρκία και Κόσοβο

Ο φαφλατάς Ερντογάν διαδίδει ότι εκείνος «ακύρωσε» με τον Μπάιντεν

Νέα κρίση στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις; – Ο Ερντογάν ανέβαλε τη συνάντηση του με τον Μπάιντεν

Μητσοτάκης: Βλέπει λάθη μόνο σε επίπεδο επικοινωνίας για τα Τέμπη – Δεν θα στείλουμε όπλα στην Ουκρανία

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδίδει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...