Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Φωτιά” στη σκακιέρα της αξιολόγησης με το ΔΝΤ: Οι κινήσεις της Αθήνας

“Φωτιά” στη σκακιέρα της αξιολόγησης με το ΔΝΤ: Οι κινήσεις της Αθήνας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Φωτιά έχουν πάρει οι διαβουλεύσεις και οι πρωτοβουλίες από την πλευρά της κυβέρνησης στο παρασκήνιο, προκειμένου να ξεκλειδώσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Μπορεί όλα να δείχνουν πως το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου δεν θα είναι το τελευταίο που θα ασχοληθεί με το ελληνικό πρόγραμμα και την εκκρεμούσα αξιολόγηση, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη τρέχουν πυρετωδώς για να προετοιμάσουν το έδαφος για την αναγνώριση ακόμα μεγαλύτερης και σημαντικής προόδου.

Συγκεκριμένα, αν και αποτελεί κοινή παραδοχή πως το 95% των ζητημάτων έχουν συμφωνηθεί, εκτός του δημοσιονομικού μονοπατιού για μετά το 2018 και της αποκατάστασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, απομένουν και μικρότερα θέματα, όπως τα ενεργειακά ή η μικρή διαφορά στα δημοσιονομικά του 2018, τα οποία η Ελλάδα θέλει να κλείσει χωρίς νέες καθυστερήσεις.

Και αυτό προκειμένου να απομένουν μονάχα τα ζητήματα που άπτονται πολιτικής λύσης, δεδομένου ότι οι διαφορές είναι αμιγώς πολιτικές και αφορούν στη διαφωνία ΔΝΤ – ευρωπαϊκών θεσμών, με την κυβέρνηση να αποκλείει τη νομοθέτηση πρόσθετων μέτρων για μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.

Αντ’ αυτού, στην κυβέρνηση συζητούν την ύπαρξη, εφόσον χρειαστεί, ενός μηχανισμού αυξημένων εγγυήσεων προς τους δανειστές, με την επέκταση του δημοσιονομικού φρένου, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα επιτύχουμε τους στόχους και μετά το τέλος του προγράμματος και να αρθούν τα εμπόδια για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Την ίδια ώρα, με ορόσημο την 9η Μαρτίου που συνεδριάζει η ΕΚΤ για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όλα δείχνουν πως το ΔΝΤ απομακρύνεται από το ελληνικό πρόγραμμα, πιθανότατα παραμένοντας ως τεχνικός σύμβουλος, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται από τη συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου μέσα στο Φλεβάρη.

Την σκυτάλη από την παραδοχή Σόιμπλε πως η Ευρώπη μπορεί μέσω του ESM να συνεχίσει κανονικά το υπάρχον πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής χωρίς το ΔΝΤ, έλαβε σήμερα και ο ίδιος ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος αναγωνρίζοντας τα βήματα προόδου από την Αθήνα, τόνισε σε δηλώσεις του στο Bloomberg ότι υπάρχει «Σχέδιο Β».

Την ίδια ώρα, τόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με την προχθεσινή του παραδοχή για πρώτη φορά πως η Ευρώπη μπορεί να συνεχίσει το πρόγραμμα και χωρίς το ΔΝΤ, που αποτελεί προαναγγελία κυρίως προς το εσωτερικό του ακροατήριο, όσο και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ που υπογράμμισε χθες πως η Ελλάδα κινείται στη σωστή κατεύθυνση και άφησε και παράθυρο για επιπλέον μέτρα για το χρέος, έφεραν συγκρατημένα χαμόγελα στο Μέγαρο Μαξίμου. Διαβάστε εδώ γιατί

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

23 Απριλίου 2010: Ο Παπανδρέου υπέταξε την Ελλάδα στο μνημόνιο με διάγγελμα από το Καστελλόριζο

DW: Γιατί (δεν) είχε δίκιο ο Σόιμπλε για την Ελλάδα

ΣΥΡΙΖΑ για Μαρινάκη: «Τοξικός» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το έγκλημα των Τεμπών

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

ΚΚΕ για παραιτήσεις Παπασταύρου-Μπρατάκου: «Παζάρια της κυβέρνησης με τα μεγάλα αστικά συμφέροντα»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...