Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τροχάδην για την αξιολόγηση: Τι “φέρνει” η συμφωνία στο Eurogroup

Τροχάδην για την αξιολόγηση: Τι “φέρνει” η συμφωνία στο Eurogroup
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με τη συμφωνία επί της αρχής στο χθεσινό Eurogroup να λύνει το γόρδιο δεσμό για την επιστροφή των κλιμακίων για το κλείσιμο της αξιολόγησης, το βάρος του Μεγάρου Μαξίμου πέφτει τώρα τόσο στο αποτέλεσμα της κρίσιμης συνάντησης Μέρκελ – Λαγκάρντ – Γιούνκερ στο Βερολίνο όσο και στο τρέξιμο των διαβουλεύσεων για το τυπικό κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Εκεί αναμένονται οι αποφάσεις στην πολιτική διαφωνία ΔΝΤ – Ευρωπαϊκών θεσμών για το δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το 2018 και τη λήξη του προγράμματος, καθώς και η διατύπωση για τις αποφάσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος της Ελλάδας.

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι παρέμεινε μέχρι τέλους η κόκκινη γραμμή για “ούτε ένα ευρώ πρόσθετη λιτότητα”, ενώ με την προσυμφωνία στο Eurogroup προωθείται μία λύση που θα μπορέσει να δώσει τέλος στο κλίμα αβεβαιότητας που καλλιεργούνταν από τις σκληρές διαπραγματεύσεις, υπό το φόβο επανάληψης ενός σεναρίου του 2015.

Επί της ουσίας, αυτό το οποίο επετεύχθη στη χθεσινή συνεδρίαση, είναι οι υποχωρήσεις στις απαιτήσεις του ΔΝΤ να έχουν ακριβώς το ίδιο δημοσιονομικό αντιστάθμισμα με αντίρροπες φορολογικές ελαφρύνσεις.

“Για κάθε ένα ευρώ μέτρο θα υπάρχει και αντίστοιχα ένα ευρώ φοροελάφρυνση” τονίζουν από το Μαξίμου, αναφορικά με τις απαιτήσεις του Ταμείου για μείωση του αφορολόγητου και της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Στο πλαίσιο αυτό με εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, οι Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νίκος Παππάς και Γιώργος Σταθάκης ανέλαβαν να επικοινωνήσουν το περιεχόμενο της συμφωνίας, η οποία εκλαμβάνεται ως μία σημαντική πρώτη νίκη για τη δεύτερη αξιολόγηση.

«Αν μειωθεί το αφορολόγητο μπορεί να μειωθεί και ο ΦΠΑ σε κάποιες κατηγορίες βασικών προϊόντων, ή να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ για κάποιες ευαίσθητες ομάδες», επεσήμανε ο Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Το Μαξίμου από εδώ και πέρα θα επιχειρήσει να τρέξει το κλείσιμο της αξιολόγησης και τις συζητήσεις με τους θεσμούς έτσι ώστε στη χειρότερη περίπτωση μέχρι τις 27 Απριλίου, που είναι η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, η χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η ελληνική πλευρά δέχθηκε τη νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο. Πρακτικά, επισημαίνουν, στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.

Επιπλέον, υπογραμμίζουν πως στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.

Στα κέρδη της πολιτικής συμφωνίας το Μέγαρο Μαξίμου υπολογίζει το γεγονός πως δρομολογούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ θα αρχίσει να τρέχει και πρόγραμμα χρηματοδότησης 3 δισ. ευρώ τα επόμενα δυόμισι χρόνια για τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας. Το Μαξίμου ευελπιστεί σε μια σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ, ελαφρύνσεις στη φορολογία μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα είδη διατροφής κλπ.

Σε απάντηση των βολών που δέχεται η κυβέρνηση από τη ΝΔ «περί κοροϊδίας των πολιτών» ήδη το Μαξίμου αργά χθες το βράδυ τόνιζε πως «διαβάσαμε την ανακοίνωση της ΝΔ για τη συμφωνία στο Eurogroup. Μάλλον την είχαν γράψει από χθες. Ενημερωθήκαμε επίσης για την ασθένεια του κ. Μητσοτάκη και την αναβολή της προγραμματισμένης ομιλίας του. Του ευχόμαστε περαστικά και περιμένουμε όταν αναρρώσει να ζητήσει εκ νέου εκλογές».

Σήμερα στις 6.30 το απόγευμα θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου ο πρωθυπουργός να ενημερώσει αναλυτικά το κόμμα, ενώ θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα ξεχωριστές ενημερώσεις των βουλευτών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

23 Απριλίου 2010: Ο Παπανδρέου υπέταξε την Ελλάδα στο μνημόνιο με διάγγελμα από το Καστελλόριζο

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Κασσελάκης: Τους χαλάσαμε το σχέδιο για αξιωματική αντιπολίτευση ένα βολικό για το σύστημα κόμμα

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...