Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σπάει το κοντέρ: Όχι 3,9 αλλά 4,19% το πλεόνασμα του 2016 – Η “μπάλα” για χρέος στο Washington Group

Σπάει το κοντέρ: Όχι 3,9 αλλά 4,19% το πλεόνασμα του 2016 – Η “μπάλα” για χρέος στο Washington Group
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το ένα μετά το άλλο φαίνεται πως σπάει το κοντέρ του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016, καθώς μετά το 3,9% που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, πληροφορίες του TRIBUNE αναφέρουν πως το πλεόνασμα βάσει των παραμέτρων του προγράμματος, όπως έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, φτάνει το 4,2% και συγκεκριμένα 4,19%!

Σημειώνεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ είναι κατά ESA 2010 (Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος) και διαφέρει από το πρωτογενές αποτέλεσμα που λαμβάνουν υπόψη οι θεσμοί στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής.

Με τα δεδομένα αυτά, το ΔΝΤ επιβεβαιώνεται πως έχει πέσει εκτός στις προβλέψεις του… 42 φορές, και όχι 33 όπως επιβεβαίωσε το ίδιο με την προχθεσινή του έκθεση, αφού τον Οκτώβριο του 2016 προέβλεπε πλεόνασμα 0,1%, για να αναγνωρίσει προχθές επισήμως πως αυτό έκλεισε σύμφωνα με τις δικές του μετρήσεις στο 3,3% για το ίδιο έτος.

Το πλεόνασμα δε, θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο και θα προσέγγιζε το 5% εάν συνυπολογίσει κανείς τα 617 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στους χαμηλοσυνταξιούχους τα Χριστούγεννα και τα σχεδόν 50 εκατ. ευρώ για την απαλλαγή νησιών από τον αυξημένο ΦΠΑ.

Τα επίμαχα στοιχεία έχουν αφήσει εμβρόντητους ευρωπαίους αξιωματούχους, πολύ δε περισσότερο στελέχη του ΔΝΤ, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις στην Ουάσιγκτον πριν την έναρξη της εαρινής Συνόδου του Ταμείου, στην οποία θα οριστικοποιηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Αυτό εξάλλου ήταν και το μήνυμα που έστειλε ο Πρωθυπουργός με το άρθρο του σήμερα στη Wall Street Journal, τονίζοντας ότι η ελληνική οικονομία αποδεδειγμένα πλέον είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα και καλώντας για αυτό το λόγο τα εμπλεκόμενα μέρη (ΔΝΤ και Βερολίνο) να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις για να επιτευχθεί άμεσα η συνολική συμφωνία, με πρόβλεψη για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα ανοίξει το δρόμο για τις αγορές και την έξοδο από τα μνημόνια.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, οι οποίες γίνονται σε πλήρη συνεργασία με τη Eurostat, το πρωτονενές πλεόνασμα για το 2016 έκλεισε στα 6,9 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 3,9%, έναντι στόχου για 0,5% βάσει της συμφωνίας με τους δανειστές.

Με το πλεόνασμα υπό μάλης στο Washington Group

Η ανακοίνωση των στοιχείων για το πλεόνασμα την ημέρα έναρξης της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ αναμένεται να αποτελέσουν βασικό όπλο στη φαρέτρα της διαπραγματευτικής ομάδας που βρίσκεται ήδη στην Ουάσινγκτον και ξεκινά τις διαβουλεύσεις στο Washington Group.

Στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ βρίσκονται από χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, προκειμένου να συμμετάσχουν στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο Ευ. Τσακαλώτος έχει σήμερα σειρά επαφών, με αντικείμενο κυρίως τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και των πρωτογενών πλεονασμάτων στο πλαίσιο της συνολικής συμφωνίας με τους θεσμούς.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών συναντάται με την Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρο του Eurogroup, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας και τον Μισέλ Σαπέν, υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας.

Την αισιοδοξία του για ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος έως τις 22 Μαΐου εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιερ Μοσκοβισί, ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Κλάους Ρέγκλινγκ εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Τι είπαν Τσακαλώτος – Λαγκάρντ

Η επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα, το κείμενο του Μνημονίου του ΔΝΤ (MEFP), το staff level agreement και το ζήτημα του χρέους, εξετάστηκαν στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Τα παραπάνω δήλωσε ο Ελληνας υπουργός εξερχόμενος της συνάντησης, όπως μεταδίδει το mignatiou.com. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πολ Τόμσεν και η υπεύθυνη της Αποστολής Ντέλια Βελκουλέσκου.

Προσερχόμενος στη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ρωτήθηκε για τις ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ότι το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 3,9% του ΑΕΠ πέρυσι ή στα 6,9 δις ευρώ. “Ήταν αναμενόμενο ότι θα ήταν καλύτερο. Αλλά ήταν καλύτερο και από αυτό που περιμέναμε”, ανέφερε σχετικά.

Ο υπουργός ερωτήθηκε για τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος είπε ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ δεν αποδείχθηκαν ρεαλιστικές, αλλά δεν θέλησε να τις σχολιάσει. Ο υπουργός Οικονομικών συναντάται με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ καη ακολούθως με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Εξαρχόμενος της συνάντησης με την κ.Λαγκάρντ, ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε ότι πήγε πολύ καλά.

Tι είπε η Λαγκάρντ

Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε μετά από τη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών τα εξής:Συνάντησα σήμερα τον υπουργό Τσακαλώτο και την ομάδα του. Είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις για την επιστροφή της αποστολής για να συζητήσουμε τα δύο σκέλη του προγράμματος της Ελλάδας: μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση του χρέους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

23 Απριλίου 2010: Ο Παπανδρέου υπέταξε την Ελλάδα στο μνημόνιο με διάγγελμα από το Καστελλόριζο

DW: Γιατί (δεν) είχε δίκιο ο Σόιμπλε για την Ελλάδα

Ακρίβεια: Στο 3,2% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο – Διαψεύδεται η κυβέρνηση

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

Παππάς: Οφσάιντ ήδη ο προϋπολογισμός – Έπεσε έξω η κυβέρνηση για ανάπτυξη και επενδύσεις

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...