Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κούρδοι Συρίας: Τουρκία και Ιράν διέταξαν τον Άσαντ να μας επιτεθεί στη Χασάκα

Κούρδοι Συρίας: Τουρκία και Ιράν διέταξαν τον Άσαντ να μας επιτεθεί στη Χασάκα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η τοπική αυτοδιοίκηση των Κούρδων στη βόρεια Συρία (Ροζάβα) κατήγγειλε την Πέμπτη ότι πίσω από τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε η συριακή κυβέρνηση στις κουρδικές δυνάμεις του YPG στην πόλη Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, βρίσκονται η Τουρκία και το Ιράν.

Η πόλη Χασάκα, πρωτεύουσα της βορειοανατολικής επαρχίας Χασάκα, ελέγχεται σε ποσοστό 75% από τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων και σε ένα 25% από τους κυβερνητικούς εθνοφύλακες.

Η επαρχία της Χασάκα, που περιβάλλει την πόλη, ελέγχεται πλήρως από τους Κούρδους και τους συμμάχους τους, που έχουν συγκροτήσει από κοινού τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), αφού την απελευθέρωσαν το 2015 από το Ισλαμικό Κράτος ενώ οι Σύροι κυβερνητικοί κρύβονταν μέσα στον θύλακά τους στην πόλη.

Στις 13 Αυγούστου ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκαν στην Άγκυρα για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, και την επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με τη Ρωσία.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, όπου ανταλλάχτηκαν πολλές αβρότητες μεταξύ Ιράν και Τουρκίας, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία δεν διαχωρίζει τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία, του σοσιαλιστικού κόμματος PYD (με ένοπλο βραχίονα το YPG/YPJ), με τους Κούρδους του PKK στην Τουρκία και τους Κούρδους του PJAK στο Ιράν.

Είπε ευθέως δηλαδή ότι οι Κούρδοι πατριώτες είναι κοινοί εχθροί για την Τουρκία και το Ιράν, συμπεριλαμβάνοντας και τους Κούρδους της Συρίας.

Η κουρδική ηγεσία στη Συρία υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της ότι οι επιθέσεις των Σύρων στη Χασάκα σχετίζονται με την πρόσφατη απελευθέρωση της πόλης Μανμπίτζ, που κατεχόταν από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στη βορειοδυτική Συρία, στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού, από τις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) είναι ένας συμμαχικός αντάρτικος στρατός αποτελούμενος από Κούρδους, Άραβες και Ασσύριους δημοκρατικούς, ο οποίος υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, και αποτελεί τη μοναδική δημοκρατική δύναμη στη Συρία.

Οι Κούρδοι καταγγέλλουν επίσης συνωμοσίες περιφερειακών δυνάμεων που έδωσαν το πράσινο φως στον Άσαντ να τους επιτεθεί, κατηγορώντας ευθέως τη Δαμασκό ότι τα έχει “βρει” με την Τουρκία.

“Το συριακό καθεστώς συνεργάζεται προφανώς με κάποιες χώρες της περιοχής και ειδικότερα την Τουρκία, η οποία παρενέβη ευθέως στη Συρία και στη Ροζάβα”, αναφέρεται στην κουρδική ανακοίνωση.

“Αυτή αποτελεί [η επίθεση στη Χασάκα] μια ένδειξη συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας, Ιράν και του μπααθικού καθεστώτος της Συρίας, για να σταματήσουν το έργο εκδημοκρατισμού στη βόρεια Συρία και στη Ροζάβα”, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Για πρώτη φορά ύστερα από πέντε χρόνια πολέμου, η Δαμασκός με τα αεροπλάνα της βομβάρδισε την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016 τις κουρδικές θέσεις στις συνοικίες Καλασέχ και Μαχάτα στην πόλη Χασάκα.

Σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν άμαχοι, ενώ πολλοί από τους κατοίκους της πόλης τρομοκρατημένοι αποφάσισαν να την εγκαταλείψουν, αναζητώντας προστασία σε ασφαλείς περιοχές.

Οι κουρδικές δυνάμεις βοηθούν στην εκκένωση των αμάχων. Μέσα στην πόλη Χασάκα έχουν ξεσπάσει μάχες μεταξύ Σύρων εθνοφυλάκων, συμμάχων τους Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης και Λιβανέζων της Χεζμπολάχ, από τη μία πλευρά, και των κουρδικών δυνάμεων από την άλλη.

Πολλοί άμαχοι έχουν εγκλωβιστεί στις εμπόλεμες συνοικίες.

Ο Ρεντούρ Ξελίλ, εκπρόσωπος Τύπου των κουρδικών δυνάμεων του YPG, δήλωσε:

“Αυτό συνέβη αφού οι SDF και το YPG πέτυχαν νίκες ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) κι απελευθέρωσαν τη Μανμπίτζ. Επειδή βλέπουν την ήττα του Νταές (ISIS) ως δική τους ήττα”.

Κούρδοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι δυνάμεις του Άσαντ πήραν μια αυτοκτονική απόφαση χτυπώντας τις κουρδικές θέσεις την Πέμπτη (οι μάχες συνεχίζονται και την Παρασκευή).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr