Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν επικαλείται τον «Εθνικό Όρκο» και διεκδικεί Θράκη, Νησιά Αιγαίου και Κύπρο

Ο Ερντογάν επικαλείται τον «Εθνικό Όρκο» και διεκδικεί Θράκη, Νησιά Αιγαίου και Κύπρο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ένα μανιφέστο, το οποίο περιλαμβάνεται σε ειδική έκδοση που οι Τούρκοι αφιερώνουν στον λεγόμενο Εθνικό Όρκο και προλογίζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προβάλλει εδαφικές αξιώσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας και συγκεκριμένα στη Δυτική Θράκη και στο Αιγαίο, όπως επίσης και στην Κύπρο.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Δημοκρατία», σύμφωνα με τις αλυτρωτικές αναφορές του Τούρκου προέδρου, «η κρίσιμη ιστορική στιγμή ήταν ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

»Οι Οθωμανοί κατείχαν εδάφη που ανέρχονταν σε 2.500.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα όταν μπήκαμε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά μας άφησαν μόνο τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το μερίδιο μοιράστηκε στη Μεσόγειο, στο Σουέζ.

»Η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση συνήλθε στην Άγκυρα και αποδέχτηκε τον Εθνικό Όρκο, που περιέχει μέρη όπως η Μοσούλη, το Κιρκούκ, το Χαλέπι, η Δυτική Θράκη, το Μπατούμι και ορισμένα από τα νησιά».

Να σημειωθεί ότι οι αξιώσεις αυτές είχαν αναφερθεί και στο παρελθόν από τον κ. Ερντογάν, ο οποίος μάλιστα τις είχε συνδέσει με την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης.

Και συνεχίζει στο παραλήρημά του ο Ταγίπ Ερντογάν:

«Δυστυχώς, ενώ κηρύσσαμε την τουρκική δημοκρατία, αναγκαστήκαμε να αποδεχθούμε λιγότερα εδάφη από αυτά που είχαμε διακηρύξει στον Εθνικό Όρκο. Εμείς απορρίπτουμε την αντίληψη να εγκλωβίσουμε την αρχαία ιστορία μας σε μια περίοδο μικρότερη των 100 ετών».

Την ειδική αυτή έκδοση 1.450 σελίδων επιμελήθηκε το Κέντρο Στρατηγικών Ερευνών «Νέα Τουρκία», υπό τη διεύθυνση του Χασάν Τζελάλ Γκιουζέλ, πρώην υπουργού του Ερντογάν, και είναι αφιερωμένη στον Εθνικό Όρκο, που ψηφίστηκε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση το 1920, με τον οποίο η Οθωμανική Βουλή αποφάσισε να κηρύξει τα εδάφη όπου ζούσαν Τούρκοι ως τουρκικά και να αγωνιστεί για την ανάκτησή τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Φήμες ότι ο Ερντογάν σχεδιάζει να «αποκεφαλίσει» τον Χακάν Φιντάν

Αντιστράτηγος ε.α. Καμπουρίδης: Με υποστήριξη των ΗΠΑ οι Κούρδοι (SDF) οδεύουν προς αυτονομία στη Συρία – Ήττα για την Τουρκία

Προκαταρκτική συμφωνία στη Συρία: Οι Κούρδοι με τρεις μεραρχίες και 50.000 μαχητές «ενσωματώνονται» στο συριακό κράτος

Το KCDK-E καλεί το τουρκικό κράτος να αναμετρηθεί με το ιστορικό των σφαγών του

Τουρκικό δημοσίευμα: Το Ισραήλ σε μυστικές διαβουλεύσεις με Ελλάδα και Κύπρο υπό τη σκιά της αυξανόμενης ισχύος της Τουρκίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Υδρίτες Μεθανίου: Στην ελληνική ΑΟΖ τα μεγαλύτερα αποθέματα στην Ευρώπη
​Οι υδρίτες μεθανίου, γνωστοί και ως μεθανυδρίτες ή κλειθρίτες, είναι στερεές κρυσταλλικές δομές που σχηματίζονται...