Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Θύελλα αντιδράσεων για το «τσεκούρι» Μητσοτάκη για συντάξεις – Σφοδρή σύγκρουση

Θύελλα αντιδράσεων για το «τσεκούρι» Μητσοτάκη για συντάξεις – Σφοδρή σύγκρουση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την ώρα που όλοι αναμένουν τις τελικές αποφάσεις για το κατά πόσο θα τεθεί σε εφαρμογή η όχι το μέτρο περικοπής για τις συντάξεις από το 2019, απόφαση η οποία κατά πολλούς μπορεί να κρίνει και το αποτέλεσμα των εκλογών, οι προτάσεις που κατέθεσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το ασφαλιστικό και τον λεγόμενο «τρίτο πυλώνα» έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και σφοδρή επίθεση από ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Σε μία προσπάθεια να «προλάβει» τυχόν εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα από τη ΔΕΘ για το ασφαλιστικό και το θέμα των συντάξεων, καθώς και τις ασφαλιστικές εισφορές για τους μικρομεσαιους και ελεύθερους επαγγελματίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη χθεσινή συνέντευξή του στον Alpha έσπευσε να «κάψει» το χαρτί του Πρωθυπουργού.

Ένα μήνα μετά τη σφοδρή σύγκρουση που είχε ξεσπάσει με αφορμή την παραδοχή Χατζηδάκη στον Πιερ Μοσκοβισί πως η ΝΔ έχει υπολογίσει στο πρόγραμμά της την περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, με αφορμή το «παράθυρο» ακύρωσης του μέτρου που είχε αφήσει από την Αθήνα ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ο Πρόεδρος της ΝΔ άνοιξε παντελώς τα χαρτιά του για το ασφαλιστικό, ενώ την ίδια ώρα από την κυβέρνηση υπενθυμίζουν διαρκώς και προσεκτικά – χωρίς να προβαίνουν σε κάποια ξεκάθαρη εξαγγελία – πως το μέτρο περικοπής στις συντάξεις δεν είναι αναγκαίο εφόσον οι στόχοι επιτυγχάνονται και οι θεσμοί το αποδέχονται.

Το μείζον ζήτημα που αποτελεί και το βασικό πεδίο διαξιφισμού είναι η προσπάθεια Μητσοτάκη να προωθήει ιδιωτικές εταιρίες σε βάρος της δημόσιας ασφάλισης και η λογική πως «όποιος δουλεύει θα παίρνει περισσότερα», χωρίς ωστόσο να εξηγεί κανείς από τη ΝΔ πως όποιος δε μπορεί να ασφαλιστεί στον ιδιωτικό τομέα, θα εξαναγκαστεί σε συντάξεις πείνας, καθώς θα συρρυκνωθεί το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα.

Σε αντίθεση με την κυβέρνηση, ο Κ. Μητσοτάκης δεν συναρτά τη μείωση των εισφορών με τη βιωσιμότητα του συστήματος.

Αντίθετα βλέπει τη μείωση των εισφορών ως μοχλό για την απορρύθμιση της δημόσιας ασφάλισης.

Οριζόντια μείωση των εισφορών σημαίνει μικρότερες συντάξεις, σημαίνει συρρίκνωση των ταμείων και νέους γύρους περικοπών.

Σε κάθε γύρο συρρίκνωσης οι ιδιώτες θα καταλαμβάνουν ολοένα και περισσότερο χώρο. Και όποιος βγάζει λεφτά ας ασφαλίζεται ιδιωτικά. Όποιος δεν βγάζει ας πρόσεχε.

Μητσοτάκης: Όποιος δουλεύει περισσότερο θα παίρνει περισσότερα

Στο πλαίσιο αυτό ο Κ. Μητσοτάκης για το ασφαλιστικό είπε ότι η ΝΔ θα αλλάξει την ανταποδοτικότητα του συστήματος.

«Θα δημιουργήσουμε ένα σύστημα με τρεις πυλώνες: Όποιος δουλεύει περισσότερο θα παίρνει περισσότερα είπε συγκεκριμένα.

»Επίσης θα δημιουργήσουμε έναν κεφαλαιοποιητικό δεύτερο πυλώνα όπου θα συμμετέχει και ο ιδιωτικός τομέας. Θα είναι σαν ένας αποταμιευτικός κουμπαράς που θα τον διαχειρίζεται τα επικουρικά και στα οποία θα συμμετέχει ενδεχομένως ο ιδιωτικός τομέας. Οι κρατήσεις για το επικουρικό θα παραμείνουν στο ίδιο ύψος, 7%, και θα είναι ένας πλήρως ατομικός κουμπαράς» εξήγησε.

»Τρίτο σημείο που θα αλλάξουμε είναι το ύψος των εισφορών, οι υψηλές εισφορές ευνοούν την εισφοροδιαφυγή. Εμείς θα μειώσουμε τις εισφορές από το 20% στο 15% σε βάθος μίας τετραετίας» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σκουρλέτης: Δογματικός νεοφιλελευθερισμός

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος χθες το βράδυ στην ΕΡΤ, ο οποίος καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη μεταξύ άλλων δογματικό νεοφιλελευθερισμό.

Αναρωτήθηκε εάν ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί ένα βιώσιμο και ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα το οποίο θα είναι ανταποδοτικό ή εάν το σχέδιο της ΝΔ θα βασίζεται στη λογική της ιδιωτικής ασφάλισης δηλαδή θα απολαμβάνει παροχές μόνο οποίος έχει τη δυνατότητα να πληρώνει για αυτές.

Αχτσιόγλου: Βαθιά αντικοινωνικό σχέδιο Μητσοτάκη για την κοινωνική ασφάλιση

Σε σημερινή της παρέμβαση η Υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου στο ραδιόφωνο 9,84 εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση κάνοντας λόγο για «βαθιά αντικοινωνικό σχέδιο Μητσοτάκη για την κοινωνική ασφάλιση» και συνοψίζοντάς το σε τρία βασικά σημεία:

«Πρώτον, η πρόταση του κ. Μητσοτάκη για το πέρασμα της επικουρικής ασφάλισης σε ιδιωτικές εταιρείες, δεν απαντά στο βασικό ερώτημα: πως θα πληρώνονται οι σημερινοί 1,5 εκατομμύριο επικουρικοί συνταξιούχοι εάν περάσουν οι εισφορές των σημερινών ασφαλισμένων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες;

»Και ποιος εγγυάται στα 2,5 εκατομμύρια των σημερινών επικουρικών ασφαλισμένων ότι θα λάβουν συντάξεις, εφόσον δεν θα υπάρχει η υποχρεωτικότητα και πρόνοια του κράτους για τη χορήγηση συντάξεων σε αυτούς».

«Δεύτερον, ο κ. Μητσοτάκης αποκλείει την αναδιανεμητική λειτουργία της κοινωνικής ασφάλισης. Πείτε μου όμως πώς οι εργαζόμενοι του σήμερα, των τελευταίων ετών, της κρίσης, οι οποίοι δεν είναι στη δική τους ευθύνη το να μην είχαν έναν κανονικό εργασιακό βίο, το να έμειναν με πολύ χαμηλούς μισθούς, να έμειναν δυο χρόνια άνεργοι και να ξαναέβρισκαν δουλειά μετά, ποιος θα εγγυηθεί σε αυτούς τους ανθρώπους αξιοπρεπείς συντάξεις εάν είχαμε ένα απολύτως ανταποδοτικό σύστημα».

«Τρίτον, ο κ. Μητσοτάκης εισηγείται οριζόντια μείωση στο 15% των εισφορών για την κύρια ασφάλιση. Αυτό σημαίνει μαύρη τρύπα 2 δισ. ευρώ ετησίως στα ασφαλιστικά ταμεία. Έλλειμμα 2 δισ. ευρώ ετησίως.

»Αυτό θέλει τελικά. Να ξαναγυρίσει την κοινωνική ασφάλιση στα θηριώδη ελλείμματα, όπως, δηλαδή, μας την παρέδωσαν. Διότι έτσι την παραλάβαμε».

Τζανακόπουλος: Ανατριχιαστικές θέσεις μόνο για την ολιγαρχική ελίτ

«Μόνο για την ολιγαρχία και την οικονομική ελίτ της χώρας μπορεί να δημιουργήσει ασφάλεια η πολιτική την οποία ευαγγελίζεται ο κ. Μητσοτάκης», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος αναφερόμενος στα όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ στη χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

«Η “σάρωση” των πάντων από την ιδιωτική πρωτοβουλία αφορά τις δημόσιες υπηρεσίες και το ασφαλιστικό σύστημα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παρατήρησε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ μιλάει για μια διαρκή πολιτική ελάφρυνσης των ανώτερων οικονομικών στρωμάτων, και συνέχισε:

«Τίποτα από όσα λέει ο κ. Μητσοτάκης για την ελληνική οικονομία δεν μπορεί να δημιουργήσει ασφάλεια στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Αυτά τα οποία έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία είναι ακριβώς τα αντίθετα από όλα αυτά τα οποία ευαγγελίζεται, υπόσχεται ή δεσμεύεται ο κ. Μητσοτάκης.

»Ας μην ξεχνάμε ότι έχει δώσει και δείγμα γραφής, από το 2012 μέχρι το 2015, όταν υπήρξε υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου, στη διάρκεια της οποίας είχαμε την ανεργία να εκτοξεύεται στο υψηλότερο ποσοστό που έχουμε δει ποτέ στην ιστορία αυτής της χώρας (κοντά στο 28,5% το 2013), όταν δημιουργήθηκαν συνθήκες βαθύτατης ύφεσης, όταν έγιναν εκατοντάδες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, σε κοινωνικά επιδόματα.

»Υπήρξε μια κυριολεκτική δημοσιονομική καταιγίδα και είναι λίγο ειρωνικό να έρχεται σήμερα ο κ. Μητσοτάκης και να εμφανίζεται εγγυητής της οικονομικής ασφάλειας του ελληνικού λαού».

Πετρόπουλος: Η πρόταση Μητσοτάκη οδηγεί σε συντάξεις 250 ευρώ

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό υποστήριξε τα εξής:

«Αν περικόψει τις ασφαλιστικές εισφορές όσο λέει ο Κ. Μητσοτάκη είναι βέβαιο ότι, με βάση τη μνημονιακή δέσμευση για τη συνταξιοδοτική δαπάνη, τότε θα υπάρξει κατ ανάγκην δραματική περικοπή των συντάξεων. Ο δρόμος που δείχνει η ΝΔ είναι για συντάξεις Βουλγαρίας, 250 ευρώ».

Σε σχέση με τον ιδιωτικό πυλώνα στην ασφάλιση που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε:

«Τι του λείπει του ψωριάρη, φούντα με μαργαριτάρι. Ποιοι μπορούν να πληρώνουν ιδιωτική εταιρεία για την ασφάλισή τους;

»Πολύ λίγοι και πλούσιοι. Προαιρετική ασφάλιση δεν είναι σύμφωνη με το σύνταγμά μας που την ορίζει ως καθολική και υποχρεωτική».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κασσελάκης: Επαναχορήγηση 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο και όχι ψηφοθηρικά πριμ

Εργαζόμενοι Νοσοκομείου Αττικόν για Καλλιάνο: «Ενώ ψήφισε μέτρα για την ιδιωτικοποίηση της υγείας, απειλεί γιατρούς και νοσηλευτές»

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο υπουργείο Εσωτερικών – Πλήγμα στην εκλογική διαδικασία

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ από 29 Απριλίου έως 2 Μαΐου

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...