Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λιβύη: Σταμάτησε η παραγωγή και η εξαγωγή πετρελαίου από το κοίτασμα El Feel

Λιβύη: Σταμάτησε η παραγωγή και η εξαγωγή πετρελαίου από το κοίτασμα El Feel
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η παραγωγή και οι εξαγωγές πετρελαίου από το κοίτασμα El Feel της Λιβύης σταμάτησαν μετά τη συγκέντρωση διαδηλωτών στην περιοχή και την απαίτηση της απομάκρυνσης του πρωθυπουργού Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα, αναφέρει το Bloomberg.

Η διακοπή λειτουργίας του δυτικού κοιτάσματος, το οποίο παράγει περίπου 65.000 βαρέλια αργού την ημέρα, είναι η τελευταία από μια σειρά διαταραχών που πλήττουν την πετρελαϊκή βιομηχανία του μέλους του ΟΠΕΚ εν μέσω της επιδεινούμενης πολιτικής κρίσης.

Η παραγωγή αργού της Λιβύης έχει κατά μέσο όρο λίγο πάνω από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως φέτος, από σχεδόν 1,2 εκατομμύρια το 2021, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Η πτώση κοστίζει στη χώρα εκατομμύρια δολάρια σε διαφυγόντα έσοδα και έρχεται όταν η παγκόσμια αγορά πετρελαίου είναι ήδη σφιχτή, με τις τιμές του αργού τύπου Brent να έχουν εκτιναχθεί πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η El Feel βρίσκεται κοντά στη Σαράρα, το μεγαλύτερο κοίτασμα της Λιβύης, και το πετρέλαιό της αποστέλλεται κανονικά από τα λιμάνια της Ζαουίγια και της Μελιτά.

Δεν είναι σαφές αν θα μειωθούν οι αποστολές από αυτά τα τερματικά, τα οποία έχουν και τα δύο αποθηκευμένο πετρέλαιο.

Οι διακοπές έρχονται καθώς το βορειοαφρικανικό έθνος, βυθισμένο σε συγκρούσεις από την πτώση του δικτάτορα Μουαμάρ Αλ Καντάφι το 2011, αντιμετωπίζει μια αντιπαράθεση μεταξύ αντίπαλων πολιτικών.

Ο Ντμπεϊμπά αρνείται να παραδώσει την κυβέρνηση στον νέο πρωθυπουργό, Φατί Μπασάγκα, που ανακήρυξε τον Φεβρουάριο η Βουλή.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, εκπρόσωποι του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, που διοικεί τον στρατό της Βουλής (Λιβυκό Εθνικό Στρατό – LNA), παραιτήθηκαν από μια εθνική στρατιωτική επιτροπή που προορίζεται να διασφαλίσει την τήρηση της εκεχειρίας.

Είπαν επίσης ότι ο Χάφταρ θα πρέπει να μπλοκάρει τις εξαγωγές πετρελαίου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Προσοχή SMS απάτη για αίτηση στο Fuel Pass 2026

Στενά του Ορμούζ: Εγκλωβισμένα 3.200 πλοία και δεκάδες χιλιάδες ναυτικοί

Fuel pass και επιδότηση diesel στην αντλία: Πώς, πότε και για ποιους ενεργοποιούνται τα νέα μέτρα

Η κυβέρνηση Τραμπ πλήττει ιρανικές ενεργειακές υποδομές εν μέσω μαζικής κινητοποίησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων

Στελέχη πετρελαϊκών προειδοποιούν για μακροπρόθεσμες ζημιές από τον πόλεμο με το Ιράν, ενώ οι ΗΠΑ υποβαθμίζουν την κρίση

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr