Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λιβύη: Τρία έως τέσσερα εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες, λέει η Τρίπολη

Λιβύη: Τρία έως τέσσερα εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες, λέει η Τρίπολη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η έκπτωτη αλλά ντε γιούρε προσωρινή κυβέρνηση της [Δυτικής] Λιβύης εκτιμά ότι στη χώρα βρίσκονται τρία έως τέσσερα εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες, όπως ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα με υπουργούς και υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, την Τρίτη 08/07 στην Τρίπολη.

Η συνάντηση επικεντρώθηκε στις αυξανόμενες προκλήσεις της παράνομης μετανάστευσης, με έμφαση στην ανάγκη για μια συλλογική και ολοκληρωμένη προσέγγιση.

Η Τρίπολη χαρακτηρίζει την κατάσταση ως «μάχη ενάντια σε συμμορίες» και «θύλακες χάους», υπογραμμίζοντας ότι έχει εκπονήσει «ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο» για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Ωστόσο, για ποιο ακριβώς «ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο» μιλάει η Τρίπολη όταν ελέγχει μόνο τη βορειοδυτική Λιβύη;

Στον χάρτη που ακολουθεί με μωβ χρώμα τα εδάφη που ελέγχει η Τρίπολη. Τα υπόλοιπα τα ελέγχει η ντε φάκτο κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης.

Ο ισλαμιστής και φιλότουρκος έκπτωτος πρωθυπουργός της βορειοδυτικής Λιβύης, Ντμπέιμπα, τόνισε ότι η Λιβύη αντιμετωπίζει ένοπλες ομάδες και δίκτυα διακίνησης που εκμεταλλεύονται το ζήτημα, αποτελώντας απειλή τόσο για την τοπική όσο και για τη διεθνή ασφάλεια.

«Η κυβέρνησή μας διεξάγει μια πραγματική μάχη ενάντια σε συμμορίες και ένοπλες ομάδες που επωφελούνται από το μεταναστευτικό ζήτημα και εμπλέκονται στην εμπορία ανθρώπων και το οργανωμένο έγκλημα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Μάγκνους Μπρούνερ, ο Ιταλός Υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόσι, ο Μαλτέζος Υπουργός Εσωτερικών, Μπάιρον Καμιλέρι, ο Πρέσβης της ΕΕ στη Λιβύη, Νίκολα Ορλάντο, και ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕ για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Στέφανο Σανίνο.

Η βορειοδυτική Λιβύη παρουσίασε σχέδιο που περιλαμβάνει ενίσχυση του ελέγχου των συνόρων, εξάρθρωση δικτύων διακίνησης και αποκατάσταση της τάξης σε περιοχές που ελέγχονται από το οργανωμένο έγκλημα, με την υποστήριξη φιλικών χωρών.

Ωστόσο, όλο αυτό είναι «φούμαρα» και «διασφαλίζει» στην πραγματικότητα, το βλέπετε και στον χάρτη, μόνο την Ιταλία και τη Μάλτα. Όχι την Ελλάδα.

Ο Ντμπέιμπα υπογράμμισε ότι το σχέδιο ευθυγραμμίζεται με μια ευρύτερη εθνική εκστρατεία, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Εμάντ αλ Τραμπέλσι, ανακοίνωσε ότι το σχέδιο περιλαμβάνει αυξημένους εθελοντικούς επαναπατρισμούς και απελάσεις όσων εισήλθαν παράνομα και προκαλούν προβλήματα ασφάλειας ή κοινωνικά ζητήματα.

«Η κατάσταση απαιτεί σοβαρή διεθνή συνεργασία», τόνισε ο Αλ Τραμπέλσι, εκφράζοντας την πρόθεση της βορειοδυτικής κυβέρνησης να υπογράψει συμφωνία με την ΕΕ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, με στόχο την ενίσχυση της σταθερότητας στη Λιβύη και την περιοχή.

Η Τρίπολη υποστηρίζει ότι η αντιμετώπιση της μετανάστευσης συνδέεται με την επέκταση της κρατικής εξουσίας [άρα θέλει υποστήριξη για να καταλάβει αυτός ο έκπτωτος όλη τη Λιβύη] και την εξάλειψη των «θυλάκων χάους».

«Το όραμα της [βορειοδυτικής] κυβέρνησης υπερβαίνει τη μείωση των μεταναστευτικών ροών και περιλαμβάνει την οικοδόμηση αποτελεσματικών θεσμών που σέβονται την κυριαρχία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», ανέφερε η έκπτωτη φιλοτουρκική κυβέρνηση της Τρίπολης, καλώντας σε διεθνή συνεργασία βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό και την κοινή ευθύνη.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Τρίπολης παρουσίασε επίσης σχέδιο για την ενίσχυση της ασφάλειας, τον έλεγχο των συνόρων, την απέλαση παράνομων μεταναστών και την τακτοποίηση του καθεστώτος όσων χρειάζονται στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Συμφωνίες του Αβραάμ στο νέο τοπίο: Πώς αλλάζει η Μέση Ανατολή μετά τη Γάζα

Ανατ. Μεσόγειος: Η αμερικανική μετατόπιση, η αδυναμία της ΕΕ και η άνοδος των περιφερειακών ανταγωνισμών

Ο Βέλγος πρωθυπουργός αρνείται να «πειράξει» τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια υπό τον φόβο της ρωσικής «οργής»

Υποκρισία στην ΕΕ: Διαφθορά και ξένη επιρροή πίσω από την επιλεκτική αναγνώριση της Παλαιστίνης

Ντόναλντ Τραμπ: Δεν είναι εύκολη υπόθεση η λήξη του πολέμου στην Ουκρανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr