ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γερμανία, Γερμανική Κατοχή, Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, Μανώλης Γλέζος, Ναζί, Νίκος Δένδιας, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,


















































Δημοσκόπηση ALCO: Η ΝΔ 23,5% - Δεύτερη η ΕΛΑΣ του Τσίπρα - ΠΑΣΟΚ και Καρυστιανού «μονομαχούν» για την τρίτη θέση
Γερμανόφωνος Τύπος: Η ΕΛΑΣ του Τσίπρα δεν είναι απλώς ΣΥΡΙΖΑ 2.0
Ο Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχθηκε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν θα ξεπληρώσουν ποτέ τα δάνειά τους - Ο λαός θα πληρώσει
Τσίπρας-ΕΛΑΣ: Το υπουργείο του κ. Πιερρακάκη έδωσε 40 εκατ. ευρώ στην «παρα-ΕΥΠ» που «έτρεχε» το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό
Βρετανία: Για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν κατηγορείται 46χρονος Έλληνας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ» στις 30 Μαΐου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, αναφέρθηκε στη συμπλήρωση 85 ετών από την ημέρα που ο Μανώλης Γλέζος -τον οποίο, όπως σημείωσε, είχε την τιμή να γνωρίζει προσωπικά- και ο Λάκης Σάντας κατέβασαν τη ναζιστική σημαία από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης.
Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε το γεγονός αυτό ως μία από τις πρώτες και πλέον εμβληματικές πράξεις αντίστασης στην κατεχόμενη Ελλάδα.
«85 χρόνια πριν, ο Μανώλης Γλέζος -τον οποίο είχα την τιμή να γνωρίζω προσωπικά- και ο Λάκης Σάντας, κατέβασαν τη ναζιστική σημαία από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης.
»Μία από τις πρώτες και πλέον εμβληματικές πράξεις αντίστασης στην κατεχόμενη Ελλάδα».

Τη νύχτα της 30ής προς 31η Μαΐου 1941, ο 19χρονος Μανώλης Γλέζος και ο 19χρονος Λάκης Σάντας πραγματοποίησαν μία από τις πιο εμβληματικές και παράτολμες πράξεις αντίστασης στην κατεχόμενη Ευρώπη κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: κατέβασαν τη ναζιστική σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης.
Οι δύο νεαροί φοιτητές (ο Γλέζος στην ΑΣΟΕΕ και ο Σάντας στη Νομική) μελέτησαν προσεκτικά την τοπογραφία του βράχου στη βιβλιοθήκη της Μεγάλης Βρεταννίας.
Ανακάλυψαν μια φυσική σπηλιά-δίοδο, το «βάραθρο» κοντά στο Ερεχθείο, που οδηγούσε κοντά στον ιστό της σημαίας, αποφεύγοντας έτσι τη γερμανική φρουρά στα Προπύλαια.
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, εκμεταλλευόμενοι το σκοτάδι, σκαρφάλωσαν στην Ακρόπολη. Παρά το γεγονός ότι ο ιστός ήταν δεμένος με συρματόσχοινα και η σημαία τεράστια, κατάφεραν να την υποστείλουν, να την κομματιάσουν και να την κρύψουν.
Αποχώρησαν από την ίδια κρυφή διαδρομή, έχοντας πάρει μαζί τους ως «λάφυρο» ένα κομμάτι της σημαίας, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τους σκοπούς.
























































