ΤζιχαντιστέςΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΤουρκίαΚουρδιστάνΙσραήλΚύπροςΛιβύηΕλληνική Ομογένεια
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Κωνσταντίνος Μίχαλος
Πρόεδρος ΕΒΕΑ - ΚΕΕΕ

Οι προϋποθέσεις για να υλοποιηθούν οι αναγκαίες φοροελαφρύνσεις

Οι προϋποθέσεις για να υλοποιηθούν οι αναγκαίες φοροελαφρύνσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η νέα κυβέρνηση βρίσκεται ήδη «στα βαθιά», αντιμετωπίζοντας σημαντικές προκλήσεις σε πολλά μέτωπα, ιδιαίτερα όμως σε αυτό της οικονομίας.

Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης για φοροελαφρύνσεις σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, φαίνεται να αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες για το νέο οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις εξαγγελίες που έχουν γίνει ήδη πριν τις προγραμματικές δηλώσεις, στόχος είναι να κατατεθεί εντός του καλοκαιριού στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα στο 9% από 22%, τη σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 20% από 28%, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, καθώς και μια σειρά από άλλες ελαφρύνσεις.

Εφόσον εφαρμοστούν, τα μέτρα αυτά θα έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο στο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και θα τονώσουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Το μεγάλο «στοίχημα», ωστόσο, για την κυβέρνηση είναι να δημιουργήσει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση του προγράμματός της στη φορολογία, με δεδομένο ότι αυτό θα πρέπει να παρουσιαστεί και να εξηγηθεί και στους θεσμούς.

Η δέσμευση της χώρας σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα περιορίζει σημαντικά το περιθώριο κινήσεων και οι θεσμοί δύσκολα θα δεχθούν τη μείωση τους, εάν δεν δουν συγκεκριμένα δείγματα γραφής από την κυβέρνηση.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, στο αμέσως επόμενο διάστημα να εφαρμοστούν μετρήσιμα αντισταθμιστικά μέτρα μείωσης των δημοσίων δαπανών, με ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με ανάθεση επιλεγμένων δραστηριοτήτων σε ιδιωτικούς φορείς, με όρους απόλυτης διαφάνειας, με εξορθολογισμό της λειτουργίας κρατικών δομών κ.ά.

Στο ίδιο πλαίσιο, είναι απαραίτητη η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, η στήριξη του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με τολμηρές πρωτοβουλίες, όπως η καθιέρωση υποχρεωτικής χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής και καρτών, για πλειάδα συναλλαγών μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Εξίσου σημαντική πρόκληση είναι η μεγέθυνση του «παρονομαστή», δηλαδή η επιτάχυνση της ανάπτυξης, μέσα από την προώθηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων και νέων επενδύσεων, ώστε να αυξηθεί η φορολογητέα ύλη και να ενισχυθούν τα έσοδα του κράτους.

Η μείωση της φορολογίας σε συνδυασμό με τον εξορθολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών, αποτελούν ένα δύσκολο αλλά απαραίτητο βήμα στην πορεία για οριστική έξοδο από την κρίση. Η αγορά περιμένει πολλά από τη νέα κυβέρνηση σε αυτό το επίπεδο.

Ελπίζουμε ότι οι απαραίτητες κινήσεις θα γίνουν με ταχύτητα, με σοβαρότητα και σχέδιο, ώστε το όφελος για την οικονομία και τους πολίτες να γίνει ταχύτερα ορατό.

 • Το πρόβλημα της αγοράς εργασίας είναι ότι δεν διαθέτουμε ισχυρή παραγωγική βάση
  Πρόεδρος ΕΒΕΑ - ΚΕΕΕ
 • Οι «δολοφόνοι» της δημοκρατίας
  Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
 • Η ανάκαμψη και το πρόβλημα του χρέους
  Πρόεδρος ΕΒΕΑ - ΚΕΕΕ
 • Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
  Follow @tribunegr