Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ισχυρή έκρηξη στο Εφετείο: Οι τρομοκράτες πυροβόλησαν τον Αστυνομικό φύλακα

Ισχυρή έκρηξη στο Εφετείο: Οι τρομοκράτες πυροβόλησαν τον Αστυνομικό φύλακα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 3 τα ξημερώματα στο Εφετείο Αθηνών στην οδό Λουκάρεως.

Είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα περίπου 40 λεπτά πριν από την έκρηξη η οποία προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές. Αμέσως, η Αστυνομία κινητοποιήθηκε και η περιοχή εκκενώθηκε.

Η Αστυνομία κινητοποιήθηκε άμεσα και απέκλεισε το σημείο, ενώ στο Εφετείο έσπευσε από την πρώτη στιγμή ομάδα από το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό είπε ότι οι τρομοκράτες πυροβόλησαν τον Αστυνομικό που ήταν στη φύλαξη του Εφετείου αλλά ευτυχώς δεν βρήκαν στόχο.

Η έκρηξη ήταν ιδιαίτερα ισχυρή και έγινε αισθητή σε αρκετά μεγάλη απόσταση, ενώ ανάγκασε τους περίοικους να σηκωθούν από τα κρεβάτια τους.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε πως δευτερόλεπτα μετά, υψώθηκε καπνός ορατός από μεγάλη απόσταση.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος μέσα σε τσάντα.

Μια ομάδα κρούσης τοποθέτησε τη βόμβα δρώντας κυριολεκτικά κάτω από την μύτη της Αστυνομίας σε έναν χώρο που φυλάσσεται επί 24 ώρες και βρίσκεται σχεδόν δίπλα στη ΓΑΔΑ.

Οι Αστυνομικοί είδαν στις κάμερες ασφαλείας όλο το σκηνικό.

Παράλληλα φαίνεται ότι υπάρχει μαρτυρία ενός από τους φρουρούς του κτιρίου.

Οι πληροφορίες λένε για ένα σκουρόχρωμο αυτοκίνητο κλειστού τύπου με συρόμενη πόρτα στο πλάι το οποίο σταμάτησε έξω από το Εφετείο.

Στο αυτοκίνητο φαίνεται ότι υπήρχαν τέσσερα άτομα. Δύο στο πίσω μέρος, ο οδηγός και ο συνοδηγός.

Ο συνοδηγός ήταν ο άνδρας που κρατούσε τη βόμβα. Κατέβηκε και σχεδόν ταυτόχρονα κατέβηκε από την συρόμενη πλαϊνή πόρτα ακόμη ένα άτομο.

Από την έκρηξη προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στην είσοδο του κτηρίου, με τους Αστυνομικούς να βγάζουν ένα μικρό «βουνό» από μπάζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες επρόκειτο για μια βόμβα-σακίδιο, κατασκευασμένη από αμμωνιοδυναμίτιδα ή αλλιώς anfo, η οποία τοποθετήθηκε ακριβώς στην είσοδο του Εφετείου, ένα χώρο κλειστό.

Αυτός είναι και ο λόγος που προκλήθηκαν τόσο μεγάλες καταστροφές, λόγω του ωστικού κύματος που δημιουργήθηκε.

«Βλέπουν» την Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών πίσω από το χτύπημα

Οι Αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής ερευνούν τις κάμερες της περιοχής προκειμένου να δουν αν έχουν καταγραφεί οι δύο άνδρες ή το δρομολόγιο διαφυγής τους ενώ αξιολογούν και τη μαρτυρία του φύλακα του Εφετείου.

Ο τρόπος δράσης πάντως θυμίζει σε πολλά σημεία την επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό κατά τράπεζας στις 19 Απριλίου 2017 στην οδό Σανταρόζα καθώς και την επίθεση με βόμβα τοποθετημένη σε σακίδιο στις 12 Δεκεμβρίου 2016 στο υπουργείο Εργασίας.

Στη δεύτερη περίπτωση υπενθυμίζεται ότι ο μηχανισμός δεν εξερράγη καθώς υπήρξε πρόβλημα στη συνδεσμολογία. Και στις δύο περιπτώσεις οι δράστες ήταν δύο και είχαν κινηθεί με μηχανές.

Για την επίθεση στην οδό Σανταρόζα είχε αναλάβει την ευθύνη η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, μια ενεργή οργάνωση την οποία αναλυτές της αντιτρομοκρατικής τοποθετούν στη σφαίρα επιρροής των Νίκου Μαζιώτη και Πόλας Ρούπα, των δύο ηγετικών στελεχών του Επαναστατικού Αγώνα που το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούν απεργία πείνας επειδή όπως υποστηρίζουν δεν τους επιτρέπουν να δουν το παιδί τους.

Παρά, πάντως, τις ομοιότητες οι αναλυτές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν άλλες δύο ενεργές οργανώσεις: η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς που στο παρελθόν έχει τοποθετήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς και η Επαναστατική Αυτοάμυνα, η οποία όμως μέχρι σήμερα πυροβολεί με καλάσνικοφ και εκτοξεύει χειροβομβίδες.

Αυτόπτης μάρτυρας: Ο καπνός από την έκρηξη φαινόταν από μακριά

Όπως δήλωσε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Καλλιόπη Χαβέλα, που ήταν και αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού, «ο καπνός από την βόμβα στο Εφετείο φαινόταν από μακριά, δευτερόλεπτα μετά την έκρηξη».

Η δημοσιογράφος που κατοικεί επί της Αλεξάνδρας, διαγωνίως απέναντι από το κτιριο του Εφετείου, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, τόνισε ότι «όλοι οι περίοικοι βγήκαν στα μπαλκόνια τους, ενώ άμεσα αποκλείστηκε η κυκλοφορία στην Αλεξάνδρας από δύο περιπολικά».

Επίσης, «ένα ακόμα όχημα της Αστυνομίας φώναζε στους κατοίκους να μην κατεβαίνουν στο δρόμο, αλλά να παραμείνουν στα σπίτια τους».

Εκπρόσωπος Τύπου ΕΛ.ΑΣ.: Πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα

Στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Θεόδωρος Χρονόπουλος, λίγες ώρες μετά την ισχυρή έκρηξη στο Εφετείο Αθηνών.

Ο κ. Χρονόπουλος έκανε λόγο για τρομοκρατικό χτύπημα, επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν σοβαρές ζημιές στο κτίριο του Εφετείου αλλά και σε κτίρια που βρίσκονται απέναντι από αυτό και επεσήμανε ότι την έρευνα θα αναλάβει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία: Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν στην Αττική την Παρασκευή 26 Απριλίου

Δημοτικός σύμβουλος χτύπησε αντιδήμαρχο έξω από το Ειρηνοδικείο

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

ΕΥΔΑΠ: Διακοπή νερού σε 5 περιοχές της Αττικής το βράδυ της Τρίτης – Πόσο θα διαρκέσει

Δολοφονία Λυγγερίδη: Εγκληματική οργάνωση με 158 μέλη πίσω από την επίθεση στον αστυνομικό – 60 συλλήψεις

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr