Ισλαμικό ΚράτοςΤζιχαντιστέςΚύπροςΙσραήλΚουρδιστάνΤουρκίαΣκόπιαΒαλκάνιαΙράν
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στο «σκαμνί» γιατροί, διευθυντές και διοικητικοί για ζημιά εκατομμυρίων στο ΚΑΤ

Στο «σκαμνί» γιατροί, διευθυντές και διοικητικοί  για ζημιά εκατομμυρίων στο ΚΑΤ
Διαβάστε σχετικά για ΚΑΤ, Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων,

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν συνολικά 15 άτομα ορθοπεδικοί χειρουργοί, διευθυντές κλινικών και διοικούντες του νοσοκομείου ΚΑΤ που υπηρέτησαν την περίοδο 2009-2011 κατηγορούμενοι για υπερκοστολογήσεις οστικών μοσχευμάτων.

Οι κατηγορούμενοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για το κακούργημα της απιστίας στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, με ζημία μεγαλύτερη των 150.000 ευρώ.

Σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών (578/2018) οι κατηγορούμενοι με τις ενέργειες τους προκάλεσαν ζημιά εκατομμυρίων ευρώ στο νοσοκομείο.

Είναι ενδεικτικό πως μόνο για 1.500 χειρουργεία της διετίας 2009-2010, η οικονομική βλάβη του ΚΑΤ υπολογίστηκε από τους επιθεωρητές Υγείας στα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η προμήθεια των επίμαχων οστικών μοσχευμάτων γινόταν από ιδιωτικές εταιρείες της επιλογής των γιατρών του νοσοκομείου τα οποία να χρησιμοποιήθηκαν ακόμα και σε ασθενείς που δεν τα είχαν ανάγκη.

Η υπόθεση μπήκε στο στόχαστρο της δικαιοσύνης με αφορμή πόρισμα των ελεγκτών του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας στο οποίο καταγράφονται περιπτώσεις παραγγελιών μοσχευμάτων στην ανώτερη δυνατή τιμή χωρίς, μάλιστα, να τηρηθούν οι διαδικασίες που προέβλεπε ο νόμος.

Μάλιστα, αναφέρονται και πολλές περιπτώσεις στις οποίες η αξία των οστικών μοσχευμάτων δεν αποζημιώθηκε από τα ασφαλιστικά ταμεία των ασθενών αφού η τοποθέτηση τους δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση δαπάνη τοποθέτησης μοσχεύματος ανά ασθενή τη διετία 2009-2010 υπολογίστηκε στις 6.676 ευρώ.

Όπως ανέφεραν οι επιθεωρητές στο πόρισμά τους, για την παραγγελία και προμήθεια των μοσχευμάτων «δεν τηρούνταν καμιά διαδικασία προέγκρισης της δαπάνης πριν από την επέμβαση, γεγονός που τελικά επέτρεπε στα ιατρικά στελέχη του νοσοκομείου να επιβάλλουν στην πράξη προκαθορισμένες επιλογές και να προσανατολίζουν την ανάθεση προμήθειας με απ’ ευθείας ανάθεση στις προτεινόμενες εταιρείες.

Αντίθετα, πριν από την επέμβαση θα έπρεπε να υποβαλλόταν αίτημα χορήγησης υλικού, να συντασσόταν η ιατρική γνωμάτευση και να εγκριθεί αρμοδίως έχοντας τη σύμφωνη γνώμη του τμήματος Οικονομικού».

Από τα επίσημα οικονομικά στοιχεία που δόθηκαν από το ΚΑΤ προέκυψε ότι:

«Το 2009 τα οστικά μοσχεύματα που χρησιμοποιήθηκαν σε επεμβάσεις ασθενών κόστισαν 18.127.990,00 ευρώ, το 2010, 9.348.284,00 ευρώ και το 2011, 1.802.351,00 ευρώ. Μόνο για δύο χρόνια, το 2009 και το 2010, η εκτιμώμενη ζημιά για το Δημόσιο έπειτα από αξιολόγηση 1.500 φύλλων χειρουργείου φτάνει τα 10.099.497 ευρώ, που αποτελεί και την υπέρβαση δαπάνης σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το ίδιο βούλευμα, οι δικαστές έπαυσαν την ποινική δίωξη για δύο εμπλεκόμενους στην υπόθεση, μετά από επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας τους σε πλημμέλημα ενώ παράλληλα απέρριψαν αιτήματα κατηγορουμένων για διενέργεια ιατρικής πραγματογνωμοσύνης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

21 ένοχοι και 8 αθώοι για το σκάνδαλο με τις «υποβρύχιες» μίζες

22 χρόνια φυλακή στον Σμπώκο για δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

15 χρόνια με αναστολή στον Γιάννη Ανθόπουλο για τοκογλυφία και ξέπλυμα χρήματος -Κατάσχεται η περιουσία του

Ένοχος χωρίς ελαφρυντικά ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Ανθόπουλος για τοκογλυφία και ξέπλυμα χρήματος

Κάθειρξη δέκα ετών με αναστολή στον εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη

Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr