Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Eισέπραξαν πάνω από 2 εκατ. ευρώ τάζοντας ρυθμίσεις οφειλών – Πώς δρούσε η σπείρα

Eισέπραξαν πάνω από 2 εκατ. ευρώ τάζοντας ρυθμίσεις οφειλών – Πώς δρούσε η σπείρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας εξαπατούσαν πολίτες υποσχόμενοι την διαμεσολάβησή τους για την ρύθμιση οικονομικών οφειλών προς το Δημόσιο και τις Τράπεζες.

Συνελήφθησαν τέσσερις Ελληνες, μέλη της σπείρας εκ των οποίων μια 46χρονη ως αρχηγικό μέλος

Εξιχνιάσθηκαν είκοσι περιπτώσεις απάτης από το 2013.

Οι δράστες συνελήφθησαν στις 2-7-2018, έπειτα από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση στην Αττική, στην Θεσσαλονίκη και στην Ημαθία.

Πρόκειται για τέσσερις Ελληνες, μέλη της οργάνωσης εκ των οποίων η 46χρονη διευθύνουσα την σπείρα.

Πιο αναλυτικά, πρόκειται για δύο γυναίκες, ηλικίας 46 και 50 ετών και δύο άνδρες, ηλικίας 44 και 50 ετών. Συγκατηγορούμενοι των ανωτέρω, για διάπραξη απατών, είναι δύο επιπλέον ημεδαποί, μία 48χρονη γυναίκα και ένας 82χρονος άνδρας.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, έπειτα από διερεύνηση καταγγελίας σχετικά με υπόθεση απάτης, το Τμήμα Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Σχέσεων της ανωτέρω Υπηρεσίας, κατάφερε έπειτα από συστηματική έρευνα, συνδυαστική μελέτη στοιχείων, συνεργασία με άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες και συσχετισμό συναφών δικογραφιών ανά την Ελλάδα, να εντοπίσει τους εμπλεκόμενους και να πιστοποιήσει την εγκληματική τους δράση.

Ως προς τον τρόπο δράσης, η εγκληματική οργάνωση, μέσω του κοινωνικού κύκλου που είχαν αναπτύξει τα μέλη της σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, συνέλεγε πληροφορίες για άτομα τα οποία αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα, είτε λόγω χρεών στα Δημόσια Ταμεία είτε λόγω Τραπεζικών οφειλών και τα προσέγγιζε.

Σε άλλες περιπτώσεις, τα ίδια τα θύματά τους, που δεν είχαν αντιληφθεί τους ψευδείς ισχυρισμούς τους, τους σύστηναν σε τρίτα πρόσωπα που επίσης αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα.

Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε η 46χρονη, η οποία συστηνόμενη ως δικηγόρος/οικονομολόγος και ιδιοκτήτης μεγάλου δικηγορικού γραφείου με συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα, υποσχόταν:

(α) Ρυθμίσεις χρεών προς το Δημόσιο με άμεση εκδίκαση των υποθέσεων

(β) Λύσεις σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέσω διακανονισμού με τις τράπεζες.

(γ) Ρυθμίσεις ταμειακών οφειλών, ακόμα και σε εξαιρετικά πολύπλοκες περιπτώσεις που «φάνταζαν αδύνατες» μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Επιπλέον, για να γίνει πιο πειστική και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των θυμάτων της, επικαλούνταν υποτιθέμενες «στενές σχέσεις» με δημοσίους υπαλλήλους σε καίριες θέσεις, καθώς και με υπαλλήλους σε μυστικές υπηρεσίες που τις παρείχαν “πληροφορίες”, ενώ ακόμη εμφανιζόταν ως κάτοχος μεγάλης περιουσίας, μη έχουσα ανάγκη από αμοιβή για τις υπηρεσίες που θα τους παρείχε.

Ακολούθως και αφότου έπειθε τα θύματα της, τους ζητούσε όλα τα απαραίτητα έγγραφα της υπόθεσης, επικαλούμενη τη δημιουργία φακέλου, με σκοπό στην πραγματικότητα την αξιολόγηση των περιουσιακών στοιχείων και την δημιουργία οικονομικού προφίλ για τον εκάστοτε, ώστε να επιλέξει τελικά άτομα με οικονομικό υπόβαθρο.

Αξιοσημείωτο του τρόπου δράσης της ήταν το γεγονός ότι απέφευγε τεχνηέντως τη σύνταξη σχετικών συμφωνητικών συνεργασίας.

Σε ότι αφορά τις συναντήσεις των θυμάτων με την 46χρονη, αυτή φρόντιζε να γίνονται σε εξωτερικούς χώρους και κυρίως σε καταστήματα εστίασης, καφετέριες, ξενοδοχεία ή ακόμη και στις οικίες των θυμάτων, ενώ εμφανίζονταν είτε μόνη της είτε με τους άλλους συλληφθέντες, ως ακολούθως:

(α) Με τον 44χρονο (σύζυγος της), ο οποίος ψευδώς συστηνόταν ως Αξιωματικός και πιλότος της Αεροπορίας Στρατού ή της Πολεμικής Αεροπορίας, θεωρώντας ότι η επαγγελματική του ιδιότητα προσδίδει κύρος στη σύζυγο του και αληθοφάνεια στους ισχυρισμούς της.

(β) Με τον 55χρονο, ο οποίος συστηνόταν ως καθηγητής Πανεπιστημίου καθώς και ως βοηθός και γραμματέας της.

(γ) Με την 50χρονη, η οποία συστηνόταν ως οδηγός και «σωματοφύλακας» της.

Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων και των επικοινωνιών, τα μέλη της οργάνωσης, εκμεταλλευόμενα την δυσχερή θέση των θυμάτων απαιτούσαν την καταβολή μεγάλων χρηματικών ποσών ή άλλων ανταλλαγμάτων (τιμαλφή ή ακίνητη περιουσία) τα οποία υποτίθεται πως ήταν απαραίτητα για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών (κάλυψη δικαστικών εξόδων, κάλυψη εξόδων που αφορούσαν τις τραπεζικές διαδικασίες, ρύθμιση οφειλών και χρεών κ.λπ.) και την εξασφάλιση της επιτυχούς έκβασης των υποθέσεων.

Τελικώς, μετά την αποκόμιση του παράνομου οφέλους, η επικοινωνία με τα θύματα διακόπτονταν ενώ η 46χρονη, προκειμένου να δικαιολογήσει τη διακοπή, προφασιζόταν σοβαρούς λόγους υγείας που την ανάγκαζαν να βρίσκεται είτε κλινήρης, είτε νοσηλευόμενη σε νοσοκομείο.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα, το κύκλωμα από το έτος 2013, με τον προαναφερόμενο τρόπο δράσης, κατάφερε να εξαπατήσει τουλάχιστον είκοσι (20) άτομα, ενώ υπολογίζεται ότι αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος, που υπερβαίνει τα -2.280.000- ευρώ (μετρητά, τραπεζικές μεταφορές, τραπεζικές επιταγές, συναλλαγματικές, ακίνητη περιουσία, δικαστικές αξιώσεις από εικονική χορήγηση δανείων κ.λ.π.).

Επιπρόσθετα, στην κατοχή τους καθώς και από τις κατ’ οίκον έρευνες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

πλήθος εγγράφων σχετιζόμενων με υποθέσεις θυμάτων

στρογγυλή σφραγίδα Δήμου

κινητά τηλέφωνα

ηλεκτρονικοί υπολογιστές

εξωτερικοί σκληροί δίσκοι

κοσμήματα και τιμαλφή

το χρηματικό ποσό των -2.150- ευρώ

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν την Τρίτη στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Εξάρχεια: Συνελήφθησαν δυο Σομαλοί που λήστεψαν και προσπάθησαν να βιάσουν 36χρονη

Ελευσίνα: 44χρονος καταδίωξε την πρώην του και εμβόλισε το αυτοκίνητό της επτά φορές

Αστυνομικός οδηγούσε υπηρεσιακό όχημα με 102 κιλά κάνναβη – Επεισοδιακή καταδίωξη

Ηθοποιός από το «Κωνσταντίνου και Ελένης» μέλος σπείρας που έκλεβε αυτοκίνητα

Συνελήφθη ιερέας στην Κρήτη – Έγραψε ότι θα πρέπει να πυροβολούνται αδέσποτα σκυλιά και φιλόζωοι

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr