Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ίση μεταχείριση για τις ελληνικές τράπεζες ζητά το Οικονομικό Επιτελείο

Ίση μεταχείριση για τις ελληνικές τράπεζες ζητά το Οικονομικό Επιτελείο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Μνημόνιο, Τράπεζες, Τρόικα,

Στις 2 τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε η πολύωρη συνάντηση του Οικονομικού Επιτελείου της Κυβέρνησης με την τρόικα, δίχως να αμβλυνθούν οι διαφωνίες για τις ελληνικές τράπεζες σε ό,τι αφορά το ύψος της ανακεφαλαίωσης αλλά και τον χρόνο εξεύρεσης των κεφαλαίων.

«Ζητούμε ίση μεταχείριση για τις ελληνικές τράπεζες με τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες», δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, η ελληνική πλευρά υπέβαλε προς την τρόικα μια συμβιβαστική πρόταση, η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, να ανακοινωθούν σήμερα τα αποτελέσματα των stress tests που διενεργήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος και να διαπιστωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Με βάση τη συγκεκριμένη πρόταση, όποια τράπεζα επιθυμεί, θα μπορεί να προχωρήσει σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) και εάν δεν συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια να μπορεί να χρησιμοποιήσει κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθότι η αγορά έχει εμπιστοσύνη για το τι κεφάλαια θέλουν οι τράπεζες, δήλωσε το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Επιπλέον, η πρόταση προβλέπει να έχουν οι ελληνικές τράπεζες ίσο χρόνο με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, για τις οποίες οι ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίησή τους θα γίνουν γνωστές τον Νοέμβριο, μετά την ολοκλήρωση των stress tests από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως εξήγησε ο συγκεκριμένος παράγοντας, η διαφωνία εντοπίζεται κυρίως με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην τρόικα, ο οποίος θεωρεί ότι για τις εγχώριες τράπεζες επαρκούν λίγοι μήνες (λιγότερο από ένα εξάμηνο) για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους.

«Σεβόμαστε τη θέληση του ΔΝΤ να μείνει στον έλεγχο των τραπεζών των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα, αλλά πρέπει να λύσει τις διαφωνίες του με την ΕΚΤ. Δεν θέλουμε η Ελλάδα να αποτελέσει πεδίο επίλυσης των διαφορών τους», σημείωσε.

Ανοιχτά όλα τα ζητήματα

Σχεδόν όλοι οι υπουργοί που εμπλέκονται στις συνομιλίες και την κατάρτιση του κειμένου του επικαιροποιημένου Μνημονίου θα μεταβούν σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών όπου θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, καθώς -εκτός από τις τράπεζες- ανοιχτά παραμένουν και όλα σχεδόν τα υπόλοιπα θέματα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Η επικαιροποίηση του Μνημονίου ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν επί μακρόν και στη χθεσινή μαραθώνια σύσκεψη.

Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό για το 2014, σύμφωνα με τον κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, «σε πολύ μεγάλο βαθμό η τρόικα έχει αποδεχθεί ότι δεν υπάρχει κενό. «Είμαστε πολύ πιο κοντά από όλα σε συμφωνία για αυτό», επισήμανε και πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως «δεν υπάρχει ή είναι πολύ μικρό» και το δημοσιονομικό κενό του 2015.

Σημάδια σύγκλισης υπάρχουν και για τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην περιβόητη “εργαλειοθήκη” του ΟΟΣΑ.
Η ελληνική πλευρά επιζητεί να καταθέσει στη Βουλή έως τις 15 Μαΐου το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2015- 2018.
Η πιθανότητα πάντως για μία «επί της αρχής τεχνική συμφωνία» έως τη συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα δείχνει να απομακρύνεται, χωρίς, ωστόσο, αυτό να προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο, τα στελέχη του οποίου θεωρούν ότι και με τηλεδιάσκεψη (ακόμη και την επομένη του Eurogroup) μπορεί να εγκριθεί η δόση.

Όσον αφορά στη φημολογία για εμπλοκή και εκταμίευση της δόσης μετά από τις ευρωεκλογές, ο κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει σενάριο χωρίς δόση έως τον Μάιο».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

Τράπεζα της Ελλάδος: Τα δύο «εμπόδια» που βάζει για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων

Τρώνε από τα έτοιμα οι Έλληνες λόγω ακρίβειας – Μείωση καταθέσεων τον Ιανουάριο κατά 5,2 δισ. ευρώ

Δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο: Η κυβέρνηση τους αφήνει στα «νύχια» των τραπεζών

Οι τράπεζες της Τουρκίας ακυρώνουν ρωσικούς λογαριασμούς υπό τον φόβο αμερικανικών κυρώσεων

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr