Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

H S&P υποβάθμισε την Ελλάδα λόγω ΔΝΤ

H S&P υποβάθμισε την Ελλάδα λόγω ΔΝΤ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας προχώρησε αιφνιδίως η Standard & Poor’s (S&P), στην κατηγορία CCC από CCC+ και με αρνητική προοπτική, «δεδομένου του ρίσκου περαιτέρω επιδείνωσης της ρευστότητας, τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και τις ελληνικές τράπεζες», όπως ανέφερε ο οίκος στην ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με την S&P, η απόφαση της Ελλάδας να καθυστερήσει την πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ που έληγε στις 5 Ιουνίου φαίνεται να καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στις συντάξεις και στις εσωτερικές δαπάνες έναντι των υποχρεώσεων εξυπηρέτησης του χρέους.

Επιπλέον, ο οίκος προειδοποιεί ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών, «η ελληνική κυβέρνηση πιθανότατα θα κηρύξει στάση πληρωμών μέσα στους επόμενους 12 μήνες». «Κατά την άποψή μας εάν δεν υπάρξει βελτίωση στις προβλέψεις για το ελληνικό ΑΕΠ και βαθιές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα, το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο», επισημαίνει η S&P.

Σύμφωνα με τον οίκο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παρέχει αυτή τη στιγμή χρηματοδότηση στην Ελλάδα σε επίπεδο που υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ. Παράλληλα, η συνεχή εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες αυξάνει την πιθανότητα επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.

Επίσης, η αβεβαιότητα γύρω από τις σχέσεις της χώρας με τους πιστωτές της και την ευρύτερη πολιτική σταθερότητα επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα. Την ίδια ώρα, οι καθυστερήσεις φορολογικών πληρωμών αυξήθηκαν σημαντικά το Μάιο, ενώ η κυβέρνηση φαίνεται να διαφυλάττει τη ρευστότητά της λόγω καθυστερήσεων των πληρωμών στους προμηθευτές.

Στο πλαίσιο αυτό, η αποδυνάμωση της δημοσιονομικής θέσης εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πόσο ρεαλιστικοί θα είναι οι στόχοι του προϋπολογισμού, οι οποίοι θα τεθούν σε ενδεχόμενη συμφωνία με τους πιστωτές. Ακόμα και αν μια συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές επρόκειτο να υπάρξει μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, δεν αναμένεται αυτή να βοηθήσει στην κάλυψη των αναγκών του χρέους πέρα από τον Σεπτέμβριο.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Λάρι Σάμερς για την «επικών διαστάσεων ελληνική τραγωδία»: Το ΔΝΤ έκανε λάθη, η Ελλάδα δεν ήταν αθώο θύμα

ΔΝΤ: Δύο εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες δεν θα επιστρέψουν στην Ουκρανία

Λαγκάρντ σε Χατζηδάκη: Όχι στον οριζόντιο περιορισμό της χρήσης μετρητών στην Ελλάδα

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς δεν επιτρέπει στην Αίγυπτο να «ξεφύγει» από το ΔΝΤ – Πρόσφυγες για χρέος

ΤΟ ΔΝΤ ζητάει από τον Μητσοτάκη πάγωμα αυξήσεων μισθών και συντάξεων και αύξηση φόρων

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr